Stvari koje niste znali o Marilyn Monroe

Piše: Redakcija

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/BzGpPaalvcN/

Rođena kao Norma Jean Baker 1926., Monroe je prvu zapaženu ulogu ostvarila u filmu Džungla na asfaltu 1950. godine. U kratkom roku stekla je status holivudskog seks-simbola te nastupila u tridesetak filmova, uglavnom u tipskim ulogama nježnih, lakovjernih plavuša. Kultna glumica pronađena je mrtva u svom domu u Los Angelesu u dobi od trideset šest godina, a kao uzrok smrti ustanovljeno je predoziranje barbituratima. Iako je preminula prije 57 godina i dan danas postoje razne teorije zavjere vezane uz njenu smrt, a njena slava još uvijek ne blijedi. Kroz karijeru koja je trajala prekratko i završila naglo i tužno, zauvijek je ostala ikona pop kulture i neizostavan dio filmske historije.

Marilyn je bila relativno loše plaćena za svoje glumačke poslove. Jane Russell s kojom je glumila u filmu “Muškarci više vole plavuše” zarađivala je čak 10 puta više od nje. Dok je Elizabeth Taylor zarađivala čak milijun dolara po filmu, Marilyn je za svoju posljednju ulogu dobila “samo” 100 hiljada dolara.

Bez obzira na visoki stepen inteligencije, jako se teško koncentrirala na učenje rečenica u filmovima. Scena u filmu “Neki to vole vruće” u kojoj samo mora izgovoriti “It’s me, Sugar” ponavljala se čak 60 puta.

1953. bila je Playboyeva zečica mjeseca, a to je ujedno bilo i prvo izdanje časopisa. Za fotografiranje je bila plaćena samo 50 dolara, a Hugh Hefner je fotografiju kupio za 500 američkih dolara.

Za vrijeme odrastanja živjela je u čak 11 udomiteljskih porodica nakon što je njena majka smještena u instituciju, a gotovo godinu je provela u sirotištu u Los Angelesu

Njen omiljen umjetnik bio je Goya: “Poznajem tog čovjeka jako dobro, imamo iste snove. Imala sam jednake snove od djetinjstva”.

Marilyn je posjedovala mnogo pasa tokom života. Posljednji je bio maltezer Maf (skraćeno od Mafia Honey) kojeg joj je poklonio Frank Sinatra.

Bila je vjerna poklonica joge. Redovno ju je prakticirala s instruktorom Indrom Devijem koji je također učio Gretu Garbo.

Bila je odlična kuharica, poznata po provansalskim jelima. Kada su novinari lista The New York Times pokušali replicirati njen recept za punjenje, iznenadili su se koliko je kompleksan – trebalo im je čak dva sata da ga dovrše.

Iako je pjevala “Diamonds Are a Girl’s Best Friend”, Marilyn nije posjedovala puno skupog nakita. Jedini dijamant bio je onaj na prstenu Joea DiMaggija te ogrlica od bisera koju je poklonila prije smrti. Ostatak su bili rekviziti sa snimanja.

Tokom 20 godina nakon njene smrti Joe DiMaggio, s kojim je kratko bila u braku, na njen je grob slao ruže tri puta sedmično. Navodno su trebali obnoviti zavjete prije nego što je umrla.

Pročitajte još