Mommy makeover: Vraća djevojačko tijelo i samopouzdanje

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

Mnoge žene nakon porođaja muku muče s viškom kilograma, spuštenim grudima, viškom kože na trbuhu. Tijelo je nekad neposlušno, pa ni naporne vježbe niti dijete ne daju željene rezultate. Mnoge mame, naročito one koje su imale nekoliko porođaja,  odlučuju se na „mamin makeover“, neku od procedura plastične hirurgije ili manje invazivne metode oblikovanja tijela laserskim ili ultrazvučnim tretmanima

 

Kada je Lisa Brock iz Libanona godinu nakon što je rodila svoje četvrto dijete, odlučila podići i povećati grudi, nije ni znala da ulazi u prvu fazu „mommy makeovera” (mamin makeover). Znala je jedino da svoje stare grudi želi nazad.

– Prije nego što sam rodila djecu, moje korpice su imale oznaku c, nakon dojenja četvero djece, došle su do a, bila sam ravna kao daska, visilo je sve na meni. Čak mi je i vlastita majka rekla da još nije srela osobu kojoj je više od mene trebao estetski zahvat – sjeća se Lisa.

Imala je 29 godina kad se podvrgla prvom zahvatu, rezultati su je očarali. Dvije godine poslije, Lisa, inače medicinska sestra, vratila se po još. Željela se riješiti naslaga na stomačiću.

– Ne daj Bože da sam trebala podići košulju i nekome pokazati stomak. Osam mjeseci stroge dijete i dnevnog vježbanja nisu ništa promijenili. To nije bilo salo, već obješena koža nad kojom nisam imala kontrolu.

Brock je dio rastuće statistike žena koje su se podvrgle ili se podvrgavaju „mommy makeoveru“, koji podrazumijeva više postupaka plastične hirurgije koji vraćaju ili poboljšavaju njihova tijela nakon trudnoće i porođaja.

View this post on Instagram

Focus on what you love and what fulfills you.

A post shared by Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) on

Viseći stomak

– Za razliku od generacija naših roditelja, ove mame žele ostati mlade, osjećati se tako i sačuvati tijelo koje su imale prije trudnoće. Muzika koju slušaju, restorani u koje idu, odjeća koju nose, sve to mnogo utječe na njihove trendove. To su nove generacije – kaže Douglas Mackenzie, plastični hirurg iz Santa Barbare.

Prema podacima Američkog društva plastičnih hirurga (ASPS), 36% od 9,9 miliona hirurških i minimalno invazivnih kozmetičkih procedura izvedenih 2017. godine provedeno je na pacijentima u dobi između 30 i 39 godina, a 29% je bilo u dobi između 20 i 29 godina. Maminim makeoverom obično se rješavaju problemi viseće kože ili naslaga na stomaku, obješenih grudi i stražnjice, a on podrazumijeva i liposukciju kao i podmlađivanje vagine.

Za samo šest godina broj postupaka podizanja grudi u svijetu se poveća za 55 posto. Zatezanje stomaka se uveća za nevjerovatnih 4,384%, a podizanje stražnjice za 174%. To što je plastična hirurgija nakon porođaja majki danas itekako popularna i stiče se dojam da je tek nedavno stavljena u praksu, ona nije nova metoda. Povećanje grudi je naime, bilo jako popularno tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Na zapadnom tržištu postupak se zvao „obnova grudi zbog postporođajnih promjena“, žene su mu se podvrgavale u tišini, te je zdravstveno osiguranje pokrivalo troškove. U periodu od 1991. do 2003. godine, postupak nije bio toliko popularan među mamama, zbog bojazni da implantati i nisu toliko sigurni, da bi danas, kad je dilema u vezi sa sigurnosti otklonjena, on postao apsolutni must have. Koriste ga žene na svim meridijanima. Mommy makeover počinje postupcima konture dojki i abdomena, dok se neke žene nakon toga podvrgavaju i drugim tretmanima. Liposukcijom se, naprimjer, rješavaju masnih naslaga s kritičnih područja, dok laserskim ili ultrazvučnim tretmanima kao dopuna liposukciji, uklanjaju lokalizirano masno tkrivo i tvrdokorni celulit. Zahvat na listi želja sve većeg broja žena je i intimna hirurgija koja obuhvata vaginoplastiku, kojom se skupljaju mišići i ligamenti unutar vagine, koji su se opustili nakon porođaja, ili, naprimjer, postupak labioplastika, otklanjanja viška kože, kojim se poboljšava vanjski izgled vagine.

Ženama se nakon porođaja najteže suočiti s obješenim grudima i trbuhom, pa su stoga njihove korekcije i najtraženije. Tokom trudnoće ligamenti dojke se rastežu, grudi su teže i većeg volumena. Bez obzira na to jeste li dojile ili ne, istezanje ligamenata doprinosi njihovom opuštanju nakon trudnoće. Mastopeksija (podizanje grudi) rješava ovaj problem mnogim mamama. Riječ je o hirurškoj proceduri kojom se mijenja oblik grudi i kojom se opuštene grudi vraćaju u prvobitni položaj. U  sklopu ove procedure uklanja se višak kože i tkivo dojke se preoblikuje,  kako bi se omogućilo podizanje grudi i postigla njihova adekvatna čvrstina. Mastopeksija traje dva-tri sata.

Viseći stomak je problem s kojim se susreću mnogi, a nije moguće ukloniti ga pomoću dijeta i vežbanja. Ovisno o godinama, genetici i kilogramima, neke promjene će biti blaže i nestati nakon nekoliko mjeseci, međutim, nemoguće je ikad više vratiti normalni tonus mišića i kože. Mnogim ženama to predstavlja ne samo estetski već i psihološki problem, pa se odlučuju problem riješiti hirurškim putem – Tummy tuckom – abdominoplastikom ili liposukcijom trbuha. Mnogima je ovo dobro rješenje ako već dijetom i vježbama nisu mogle riješiti problem previše opuštenih mišića. Operacija podrazumijeva uklanjanje viška kože i potkožne masti.

– Ženama savjetujemo i one se toga pridržavaju da čekaju šest mjeseci nakon porođaja pa da se tek onda podvrgnu mommy makeoveru. Za to vrijeme trebala bi splasnuti i trudnička otečenost. Većina žena tokom tih šest mjeseci već je radila i radi s nutricionistima i trenerima, međutim, tijelo teško vraćaju u 100 posto prijašnji izgled. Problem s trudnoćom je i u tome što sve na tijelu raste, ali se nakon njenog završetka sve ne vraća na mjesto na kojem je bilo – kaže grupa američkih plastičnih hirurga.

Pucanje labija i njihovo rastezanje za vrijeme porođaja mamama znaju uzrokovati funkcionalnu i estetsku nelagodu. Da ovo nije zanemariv problem, potvrđuje podatak da od labija pati čak 40 posto žena iznad 35 godina. Preveliko povećanje obima labija kod nekih žena može uzrokovati bolne spolne odnose, smetnje kod svakodnevnih fizičkih i sportskih aktivnosti, kao što je vožnja biciklom ili vježbanje općenito. Labioplastikom se rješava veliki dio ovog problema; suvišna koža stidnih usana se odstranjuje i tako se njihov oblik i veličina prilagođavaju anatomiji okolnog područja. Ženama koje su više puta rađale se savjetuje raditi vaginoplastiku. Ovim zahvatom se reducira sluznica vagine, a njome se rekonstruiraju mišići s donje strane vagine koji dovode do trajno kvalitetnijeg spolnog života.

Na našim prostorima cijene zahvata podizanja grudi se kreću od 3.000 do 4.000 maraka, dok u Hrvatskoj i do 5.500 maraka. Abdominoplastika od 4.500 do 7.000 , a kod susjeda od 4.000 do 8.000, ovisno o površini.

Dok će neke posljedice trudnoće same nestati s vremenom nakon što hormoni dođu u ravnotežu, za druge je potrebno više truda. Ono što je zajedničko svim mamama, bile one poznate ili ne, jeste da su se nakon trudnoće i porođaja suočile s istim problemima. Zbog gubitka elastičnosti, trudnoće i dojenja njihove grudi mijenjale su izgled i gubile čvrstoću, kao što su im se nakupljali i kilogrami. O promjenama na svom tijelu otvoreno je govorila pjevačica Beyonce. Kad je rodila blizance, imala je 99 kilograma.

 

 Top forma

– Rodila sam ih na carski rez, zbog čega sam mjesec provela ležeći na krevetu. Od tada su mi ruke, noge, stomak deblji nego ikada – kazala je Beyonce, koja je odlučila sa suprugom Jay Z-em naporno trenirati. Međutim, na tijelu se nisu vidjeli rezultati kakve je zamišljala.

– Ostalo mi je salo od trudničkog stomaka, Prihvatila sam da će moje tijelo tako izgledati, i da ću ubuduće biti malo jača – kaže Beyonce.

View this post on Instagram

🌞🌞🌞 Capri Sun 🌞🌞🌞

A post shared by Eva Longoria Baston (@evalongoria) on

Evi Longoriji je trebalo deset mjeseci da vrati staru kilažu nakon rođenja sina Santiaga. Zanosnu figuru, kao iz perioda kad je bila na vrhuncu popularnosti s „Očajnim kućanicama“, pokazala je prošle sedmice na porodičnom odmoru u Marbelli u Španiji.

– Okružena sam sjajnim ženama u porodici, mamom i sestrom, koje su me naučile od ranih godina da cijenim sebe. Dolazim iz porodice snažnih žena, pa bi bilo nemoguće da zbog kilograma izgubim vjeru u sebe – kazala je Eva i tako stavila do znanja da je ne pogađaju komentari koje čuje na račun postporođajne težine.

U intervjuu za „US Weekly“ pojasnila je kako je režim vježbanja i ishrane uvela šest mjeseci od rođenja sina.

– Svom tijelu sam dala vremena da se prilagodi postporođajnom periodu. Sada mnogo više vježbam i pazim šta jedem – govori Eva.

Tridesetdevetogodišnja Kourtney Kardashian majka je troje djece. Teško je povjerovati da je tijelo nakon tri porođaja isklesala samo strogim dijetama i teretanom. Najmanje medijski eksponirana sestra iz klana Kardashian, s figurom od milion dolara, priznala je da je radila pevećanje i podizanje grudi.

Glumica Halle Berry prkosi svim zakonima prirode. Ima 52 godine i tijelo 30-godišnjakinje. Na nju se može primijeniti ona stara narodna misao: kao vino, što starija to i bolja. Halle je majka dvoje djece; desetogodišnje kćerke Nahle i petogodišnjeg sina Macea. Pitate li je šta čini pa uspijeva i u toj dobi održati tako vitko tijelo, koje ne pokazuje ni najmanje znakove dvije trudnoće i dva porođaja, ona odgovara da redovno vježba i njeguje se.

Nekada najplaćeniji supermodel Gisele Bundchen, majka dvoje djece, sina Benjamina i kćerkice Vivian, i prije i nakon trudnoće je bila i ostala sinonim ženske ljepote.

– Posljednjih deset godina hranimo se na biljnoj bazi. Osjećamo se bolje, zdraviji smo, svjesni da sve što stavimo u naše tijelo utječe na nas, našu energiju i kako se osjećamo – kazala je Gisele za CBS.

Bilo da ste među sretnicama kojima ne treba makeover bilo koje vrste, ili pak među 50 posto onih žena koje kažu da bi se nakon porođaja ipak odlučile za estetsku hirurgiju, nakon mommy makeovera važno je živjeti zdrav život, kako bi se održala top forma.

Pročitajte još