Serena Williams: Pismo protivnici

Piše: Redakcija

Po mnogima jedna od najboljih teniserski svih vremena Serena Williams ovih dana diže medijsku prašinu. Prije nekoliko dana osvanula je na naslovnici američkog „Harper’s Bazzara“, i to u više nego provokativnom izdanju. Zlatna haljina koja mnogo otkriva, a malo pokriva, pokazala je koliko Serena naporno trenira i drži svoje tjelo u formi. Zanimljivo, Serena je insistirala da njene fotografije budu neretuširane, što je uredništvo i ispoštovalo.Otvoreno je prvi put progovorila o najintimnijim dijelovima svog privatnog i profesionalnog puta, sjetivši se i dana kad je ocu ostavila svoj prvi pehar.

-Sa 17 sam osvojila prvi Grand Slam, znala sam da ću ih imati još. Kad sam se pakovala i napuštala porodični dom kako bih se uselila u stan sa sestrom Venus, ocu sam rekla da se ne brine i da može zadržati moj trofej s US Opena, jer ću osvojiti novi za svoju kuću. To je bilo samopouzdanje. I ne samo da sam nakon toga osvojila jedan ili dva US Opena, već šest – kaže Serena u čijoj vetrini su pehari s osvojena 23 Grand Slama, kao i 39 Grand Slam-ova u svim kategorijama, te brojne zlatne medalje.

-Mnogi me pitaju šta me motivira pa igram i dalje tenis. Odgovor je jednostavan: Volim sport. Kada držim govore uvijek ističem kako je važno da se radi posao koji se voli. Ako ne voliš to što radiš, nađi novi. Slijedi svoju strast. Naravno ima dana i kad je voljeti tenis teško. Jedan do tih dana bio je u septembru 2018., spremala sam se da na US Openu osvojim svoj 24-ti Grans Slam protiv Naomi Osaka. Početak je drugog seta, sudac misli da je vidio kako mi trener signalizira sa tribina. Upozorava me, prilazim mu i kažem da nisam gledala u pravcu svog trenera, da ja ne varam da bih pobijedila, i da bih u takvim sutuacijama radije izgubila. Vraćam se na teren i gubim naredni poen, frustrirtana razbijam reket, sudac  mi izriče novi prekršaj, osjećam da se moram zauzeti za sebe, nazivam ga lopovom, i tražim da mi se izvine, jer me kažnjava zato što sam žena. On reagira tako što mi izriče treći prekršaj, i oduzima servis. Na kraju, moja protivnica je jednostavno igrala bolje od mene taj dan, te je osvojila svoj prvi Grand Slam naslov. Bila sam sretna zbog nje, a sama sam se osjećala poraženom i nepoštovanom od sporta koji volim, kojem sam posvetila život – prisjeća se Serena.

Otputovala je kući na Floridu, gdje su je čekali suprug i kćerkica, ali nije prestala razmišljati o finalnom meču.

-Srce mi je bilo slomljeno, počela sam razmišljati: “Šta sam mogla učiniti bolje? Jesam li u krivu što sam se pobunila? Zašto su žene, kad postaju strastvene, označene kao emocionalne, lude i iracionalne, dok se muškarci u takvim situacijama vide kao strastveni i jaki?“. Vrlo često, kad se muškarci u situacijama sličnim mojoj, nađu u okršaju sa sucima, obično im oni uzvrate sa osmijehom ili nekom internom šalom, ja ne tražim da me se ne kazni, tražim da me se tretira jednako kao i sve druge, neovisno o spolu. Tužno, ali to jednostavno nije svijet u kojem mi trenutno živimo.

Dani su prolazili, Serena je kaže, počela odlaziti na psihoterapije. Pokušala je pronaći odgovore na mnoga pitanja u glavi. Naposljetku, shvatila je da postoji samo jedan način koji će joj pomoći da krene dalje. Bilo je vrijeme da se izvine osobi koja je izvinjenje najviše i zaslužila. Polako je počela pisati pismo, tempo je postaoa sve brži, kako su misli iz nje izvirale.

-Zdravo Naomi, Serena Williams je. Kao što sam i na terenu rekla, toliko sam ponosna na tebe, i jako mi je žao. Vjerovala sam da činim pravu stvar time što se zauzimam za sebe, ali nisam ni pomislila da će tu situaciju mediji prikazati kao sukob između nas dvije. Voljela bih da mogu još jednom proživjeti taj trenutak. Bila sam, jesam i uvijek ću biti sretna zbog tvojih uspjeha.Nikada ne bih svjetlo slave s druge kolegice preuzela sebi, nikada. Nestrpljiva sam da vidim tvoju sjajnu budućnost, i vjeruj mi svaki tvoj meč ću gledati iz pozicije tvog velikog fana. Želim ti jedino uspjeh, i danas i ubuduće – napisala je Serena u pismu. Kada je dobila odgovor, pun podrške i razumijevanja od Naomi, počela je plakati od sreće. Kćerka je, poručila je za kraj, razlog što je ponovo reket uzela u ruke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti