Amel i Jelena Ćurić: Najljepša godina s Kanom

Piše: Lejla Bejdic

Bh. pjevač Amel Ćurić i njegova supruga Jelena prošle sedmice proslavili su prvi rođendan sina Kina. Najljepši dan malenog slavljenika u prekrasnom ambijentu Pino Nature Hotela na Trebeviću uljepšali su i najuži članovi Amelove i Jelenine porodice. Kanu je svaki dan ispunjen veseljem, roditeljskom pažnjom i poklonima, zato je roditeljima zdravlje sina bilo prvo na spisku želja.

– Nedavno sam čitala zanimljivu knjigu o roditeljstvu u kojoj se navodi da je jedan od paradoksa roditeljstva to što nam je zadatak da od tako malih bića potpuno ovisnih o nama, napravimo sasvim nezavisna bića koja nas više neće trebati. Nerijetko taj proces za roditelja prebrzo prođe i činjenicu da djeca tako brzo rastu nije uvijek lako prihvatiti. Svjesna da vrijeme leti, trudim mu se maksimalno posvetiti – kaže Jelena koja je u organizaciji rođendanske zabave bila zadužena za estetiku i dekoriranje. Bilo im je, priča nam, jako važno da svaki detalj bude uređen sa stilom i lijepim ukusom, zbog čega joj nije bilo teško propratiti i najsitniji detalj u uređenju i organizaciji. Amel supruzi odaje priznanje za istančan ukus, te šaljivo dodaje kako se trudio svoje prste ne miješati mnogo u njen posao.

Loptice i gitare

– Iskren da budem, ja se kao pravi muškarac, nisam želio pretjerano miješati u ove stvari. Smatram da žene mogu obratiti više pažnje na detalje i da više uživaju u tome. Doduše, ja uvijek aminujem na kraju kada se sve završi. Nekad svojom voljom, nekada protiv nje, ali ipak aminujem (smijeh) – govori ponosni otac.

Njihov dječak je još mali, pa mu se i interesi i pažnja mijenjaju iz dana u dan. Rado razbacuje sve što mu se nađe pod rukom, što roditelji vide kao fazu dječijeg istraživanja. No, Amel primjećuje i s ponosom ističe da ga od svih igračaka najviše zanimaju loptice i gitare, što mu daje za pravo da se nada kako će njegov sin jednog dana krenuti ili njegovim, muzičkim stopama ili se okrenuti sportu.

– Trudit ćemo se, prije svega, da mu usadimo vrijednosti koje mi kao porodica njegujemo. Do sada smo se uvjerili da nije lako naći balans između prirodne potrebe da ugodimo djetetu i učinimo ga sretnim, i trenutka kada moramo pogledati širu sliku i vidjeti da li će neki postupak ili ustupak koji napravimo dugoročno koristiti djetetu ili će ipak nanijeti više štete. Mislim da je odgovor na ovo pitanje, ustvari, odgovor koji svaki roditelj traži i istovremeno još jedan od izazova koje donosi roditeljstvo – kaže nam Jelena.

Na velikim događajima, posebno prvog dječijeg rođendana, važno je prisustvo dragih ljudi. Sretni roditelji ističu da su Kanov dan uveličali njihova bliža i dalja porodica, te najbliži prijatelji.

Osim roditeljske ljubavi, Kana pažnjom obasipaju i Jelenina mama Snežana, koja kćerki svesrdno pomaže u brizi oko bebe kad god joj to treba, kao i Amelovi roditelji; majka Nerminka i otac Fikret. Budući da žive u Gračanici i da ne mogu svakodnevno viđati unuka, Amelovi roditelji nastoje, kad god se okupe, unuku pokloniti duplu pažnju i tako na neki način nadomjestiti trenutke kad nisu s njim.

Foto: Armin Dorado

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti