The Frajle: Radimo i vozimo muški, i sve u štiklama

Piše: Redakcija

Članice grupe „The Frajle“, Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča, koje deset godina djeluju na regionalnoj sceni, prošlosedmičnim koncertom u okviru manifestacije „Baščaršijske noći“ još jednom su oduševile sarajevsku publiku. Svi prisutni imali su priliku uživati u njihovim hitovima i jedinstvenim izvedbama. No, nije samo publika oduševljena zbog njihovog boravka u glavnom bh. gradu, nego i Frajle, koje uglas, a tako odgovaraju i u svojim intervjuima, bh. glavni grad izdvajaju kao sredinu kojoj se rado vraćaju.

– O tome koliko volimo vaš glavni grad nabolje svjedoči naša pjesma „Sarajevo“. Uvijek se rado vraćamo i u ovom gradu imamo brojnu publiku. Ono što nas najviše oduševljava su svakako ljudi, koji su uvijek spremni na šalu, neposredni su i gostoljubivi. Tu je i predivna i raznolika hrana, za koju se pripremamo nekoliko dana prije dolaska, te znamenitosti i ulice Sarajeva, Baščaršija i naš, uvijek čudni, ulazak u ovaj grad, jer svaki put dođemo s neke druge strane – otkrivaju nam Frajle, dodajući da, kada je riječ o muzici, ne pristaju na kompromise.

Prepoznatljiv zvuk

Upravo tim principom su se vodile i kada su birale svoje nove festivalske singlove, pjesme „Zlato“ i „Noćas si moje vino“.

– Pjesmu „Noćas si moje vino“ smo, u moru drugih pjesama, dobile kao prijedlog za „Splitski festival“ i na prvo slušanje smo se zaljubile u nju. To nam se rijetko događa jer smo i same autorke i uvijek imamo nešto da „prepravimo“ i „skrojimo“ po sebi. Odmah smo se javile autoru Branimiru Mihaljeviću i pitale ga kada ima slobodan termin za studio. Producenti su ti koji razmatraju zvuk, a mi kompromis s muzikom nikada nismo pravile. Slijedimo svoje srce i intuiciju. To je jedini trend koji pratimo – kažu one.

Prilikom izbora pjesama im je bitno da sve četiri jednoglasno kažu: „Da“. To se upravo desilo s posljednjim albumom „Obraduj me“, koji su objavile sredinom jula.

– Ovim albumom smo ostvarile želju da sarađujemo s velikim imenima s ovih područja, što je bio i neki naš djevojački san. Otpjevale smo pjesme uz koje smo odrastale, pjesme koje smo svirale uz gitaru, kada smo tek počinjale, a sve to s njihovim orginalnim izvođačima. Riječ je o akustičnim aranžmanima pjesama, te je neobično kada neke pjesme starije od 20 godina čujete u novom ruhu. Drago nam je da smo na taj način u svoj repertoar „prisvojile“ neke od velikih hitova i sarađivale s velikim imenima regionalne muzičke scene; Vannom, Tijanom Dapčević, Borisom Novkovićem, Ninom Badrić, Sašom Lošićem, Željkom Bebekom, Jasnom Zlokić, Alkom Vuica, Kikijem Lesendrićem i Anicom Dobra – ističu Frajle, koje su, uprkos novim trendovima, vjerne stilu po kojem su prepoznatljive.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još