Camilla Parker Bowles danas slavi 72. rođendan: Čime je ova dama zavela princa Charlesa?

Piše: Redakcija

Foto: AFP

U kultnom intervjuu princeze Diane, ona pred kamerama priznaje da njen suprug, princ Charles, ne voli nju, nego da je zaljubljen u drugu ženu. Svi su se pitali ko je treća osoba koja se uplela u njihov brak. Diana je tada govorila o Camilli Parker Bowles.

Od tog trenutkma, Camilla nije prestala intrigirati medije. 

Rođena je u ugldnoj porodici te je imala vrhunsko obrazovanje i internacionalno iskustvo studiranja. Poznanstva u elitnim visokim krugovima uvela su je u društvo aristokrata i visokih vojnih dužnosnika. Camiila, za koju se govorilo da posjeduje iznimnu seksualnu energiju, ubrzo udala za zapovjednika Andrewa Parkera Bowlesas kojim je dobila i dvoje djece. 

Foto: AFP

Njihovo vjenčanje smatralo se najbitnijim vjenčanjem britanske elite 1973. godine. Andrew je bio vojnik u direktnoj službi kraljice Elizabethe II, pa su ona i njena majka, bile na vjenčanju.  No, Camilla nije bila zaljubljena u svom muža te ga je često varala. Godinama su živjeli odvojeno, a tek nakon 21 godinu braka su se razveli.

Već od rane mladosti, opisivali su je kao snažnu ženu jakog karaktera i neobičnog šarma. Nije važila za ljepoticu, ali je ipak bila miljenica među murškarcima. Njenim čarima, nije odolio ni princ Charles.

Romansa između njih dvoje bila je skandal stoljeća u Britaniji, a trajala je godinama. Navodno su se upoznali još početkom sedamdesetih, u trenutku kada je Camilla kratko prekinula s Andrewom. Upoznali su se na kućnom partyju zajedničke prijateljice, a ubrzo su postali bliski prijatelji. Prijateljstvo je ubrzo preraslo u ljubav, a uskoro su i službeno postali par. Charles je Camillu upoznao i s kraljicom i dovodio ju na porodična okupljanja. Ipak, Charles je morao otići s mornaricom na dugo putovanje. Camilla to nije prihvatila, ostavila ga je i udala se za Andrewa. 

Foto: AFP

Naime, postoje priče da je njihov prekid organizirala Charlesova porodica koja ga je namjerno udaljila od Camille.

Kraljevska porodica nikada nije bila oduševljena ovom vezom, a navodno im je najveća zamjerka bila Camillina seksualna prošlost. Bila je u vezi s nekoliko muškaraca, a znalo se i da se vrlo slobodno ponaša. Ipak, to nije bilo prikladno ponašanje za moguću suprugu jednog princa i buduću kraljicu.

Princ i Camilla ostali su bliski prijatelji no odnos im je opet postao bliži 1980., nedugo prije no što se Charles oženio princezom Dianom.  1993. su telefonski razgovori između Charlesa i Charlesa tajno snimljeni, a transkripti pušteni u javnost. Bilo je jasno da su oboje s ljudima koje ne vole. Godinu dana kasnije, Charles je napokon priznao kako mu je “Camilla najbolja prijateljica, a to će i ostati”. 

Čim se razveo od princeze Diane, Charles je priznao kako o njegovoj vezi s Camillom nema pregovora. Nakon Dianine smrti, par se pritajio, ali su se godinu dana kasnije prvi put zajedno pojavili na društvenom događaju. 

U februaru 2005. objavljena je vijest na koju se čekalo – Camilla i Charles će se vjenčati. Iako je Crkva smatrala da je nedopustivo da se princ oženi po drugi puta i to ženom koja je već jednom bila udana, oni su ipak to učinili u aprilu 2005. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti