Denis i Lejla Kraljević, graditelji prve bh. jahte: Jedni imaju Teslu, drugi avione, a naša zemlja brod

Piše: Redakcija

Krajem prošlog mjeseca iz brodogradilišta u Vitezu „isplovila“ je prva 12-metarska hibridna jahta, u potpunosti proizvedena u Bosni i Hercegovini. Iako nekima pomalo nevjerovatno zvuči da u gradiću u srednjoj Bosni može postojati, ali i uspješno poslovati, pogon za gradnju brodova, bračni par Kraljević, Denis i Lejla, pokazali su da sredina nije presudna niti prepreka kad se ima sjajna poslovna ideja.
Odvažili su se i otisnuli u posao. Da nisu pogriješili, potvrdio je ove godine Sajam nautike u Hamburgu, gdje je bh. jahta odmah nakon predstavljanja pokupila sve ovacije. Zanimljivo je bilo gledati zastavu naše zemlje među zastavama zemalja koje su godinama dominantne u brodskoj oblasti. Jer, mi imamo planine, imamo prirodu, ćevape, sir, super ljude…, ali ne i brodove. No, ni Kraljevići nisu u ovaj posao ušli „iz vedra neba“. U Splitu su se prvo kalili kroz svoju firmu iz koje su izlazili manji brodovi.

POČETAK PRIČE
– Kroz posjete sajmovima nautike i osluškivanju potreba tržišta, došli smo na ideju da izgradimo veći i funkcionalniji brod. Odabir je pao upravo na katamarane od 12 metara za kojima je ogromna potreba na charter tržištu – otkrivaju Kraljevići na početku razgovora za naš magazin.
Nakon prvog predstavljanja, cijela Evropa je čula za projekt hvale vrijedan. Uslijedile su pohvale, ovacije, ali i interesiranje za brod. Pitamo ih, da li je bilo straha da će možda biti drugačije.
– Kada bismo kretali sa strahom, vjerovatno bismo pola dana proveli zaključani u kući. Strah je nešto što vam neko nameće, nesvjesan svojih i vaših mogućnosti. Hamburg je bio izazov, kao što je i život sam po sebi. Ni u jednom trenutku se nismo dvoumili da li predstaviti brod na najzahtjevnijem sajmu u Evropi – kaže Denis.
Vlastita iskustva su, kažu, ispunili, dobili priznanja struke, ali i potvrdili da BiH ima potencijala za kvalitetne biznise ukoliko se čvrsto vjeruje u ono što se radi.
– Znali smo da kvalitet proizvoda više nije samo privilegija Njemačke, Italije, Engleske… Kroz rad na našem brodu uveli smo praksu da je kvalitet izrade prioritetniji od cijene. Kako je brod proizvod namijenjen bogatim tržištima, tako bi i ušteda na materijalima bila čisti autogol. Znali smo i očekivali ovakav uspjeh, jer smo za njega postavili temelj na početku priče. Našem pokretanju poslovanja u BiH presudile su kvalitetne firme iz Viteza i okolice, koje su odavno već postigle evropski nivo kvaliteta. Naravno da bez kvalitetnih ljudi koji su kroz našu filmu dobili priliku da pokažu šta znaju, od ove priče ne bi bilo mnogo.
Njemački mediji su Denisa, koji je u ovom poslu 20 godina, opisali kao Teslu među brodograditeljima. No, nemoguće je ne primijetiti da su Lejla i on u paru, zapravo, dobitna kombinacija.
– Raditi s bračnim partnerom je zanimljivo ukoliko je brak funkcionalan i ako bračni partneri jedan drugog nadopunjuju. Ljubav kao pokretač svijeta stvara kreaciju i dobro ozračje u kojem je privilegija živjeti i raditi.

PRIVATNI ŽIVOT
Prije šest godina, kada su se upoznali, Denis i Lejla imali su potpuno različite životne priče, no posao je bio taj koji ih je spojio.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti