Miša Janketić traume je liječio u pozorištu: Kad čovjek počne život u tragediji, u mladosti stekne užasan strah

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BxerTR-p2eg/

Glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je nedavno u Beogradu u 81. godini života. U bogatoj karijeri glumio je u više od stotinu pozorišnih predstava, a pojavio se i u mnogim filmovima i televizijskim serijama.

Janketić je rođen u Novom Sadu 1938. godine. Kao vrlo mlad ostao je bez oba roditelja. Oca Radomira ubili su u Drugom svjetskom ratu, a majku Milicu prvo osudili na zatvor, a nakon puštanja su je ubili. Njega i sestru odgojila je tetka. Iako je prvo upisao Filozofski fakultet u Beogradu, na kraju se odlučio za glumu.

– Kad čovjek počne život u tragediji, u mladosti stekne užasan strah. Teško je s tim živjeti i pozorište je bilo savršeno mjesto da oporavim svoju duhovnost, da se rasteretim i da se, da budem patetičan, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako sam u pozorištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i usporedno s tim, stvarajući svoju porodicu. Zapravo, sa svoje četvero djece uspio sam vratiti moju mrtvu porodicu. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja djeca bila dug prema nestaloj porodici – rekao je jednom prilikom.

Sa sarajkom, balerinom Svjetlanom Knežević imao je dvije kćerke i dva sina, Ivu i Milicu te Radomira i Marka. Milica i Marko također su uspješni glumci.

 

Pročitajte još