Za sve mame koje se bore s postporođajnom depresijom: Princeza Diana je također vodila tešku bitku

Piše: Redakcija

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/BuumRFmA0MA/

Postporođajna depresija je dugotrajni poremećaj raspoloženja koji mnoge nove majke doživljavaju nakon poroda. Malo ljudi to zna, ali princeza Diana je također patila od toga nakon što je rodila Williama. Međutim, to nikome nije mogla reći i morala se sama boriti s tjeskobom. U nekoliko intervjua koje je dala godinama kasnije, pričala je o psihološkim problemima s kojima se suočila i kako je postporođajna depresija ostavila traga na nju.

Ovo je njena priča

Još davne 1982. godine, kada je princeza Diana rodila svoje prvo dijete, princa Williama, postporođajna depresija bila je nešto o čemu se nikada nije raspravljalo ni javno ni privatno s prijateljima i porodicom. Princeza je bila jedna od mnogih žena koje su sve svoje brige i tjeskobu morale zadržati za sebe, bez ikakve šanse da iskažu svoje negativne emocije ili podijele svoju patnju s drugima. O svojim psihološkim problemima govorila je samo nekoliko puta. Britanskom novinaru Andrewu Mortonu dala je iskren intervju za knjigu “Diana: njena prava priča”.

https://www.instagram.com/p/Bu6D7Y7AYux/

U ovoj knjizi, Diana otkriva koliko je medijskih pritisaka bilo oko njene prve trudnoće, i kako su se stvari samo pogoršale nakon što je dijete stiglo.

– Došla sam kući, a onda me je postporođajna depresija snažno udarila. Bila sam uznemirena – rekla je.

U to je vrijeme osjetila teret da je žena, majka i narodna princeza odjednom. Diana je priznala da se osjećala očajno te da se stalno mučila.

– Ako se on (princ Charles) nije vratio kući kad je rekao da se vraća kući, pomislio sam da mu se dogodilo nešto strašno. Suze, panika, sve ostalo. Nije vidio paniku jer bi tiho sjedio tamo – otkrila je tada princeza.

Još jedan veliki intervju u kojem se Diana otvorila zbog teške postporođajne depresije bio je za BBC koji je 1995. godine dala Martinu Bashiru.

Osjećala sam da cijela zemlja radi s mnom – rekla mu je Diana.

https://www.instagram.com/p/Bqmzodhg36_/

Dodala je da je trudnoća bila teška, da se nije osjećala dobro tokom nje, a stvari su se samo pogoršale kad se suočila s psihološkim problemima nakon poroda.

– Depresija, morate o njoj čitati poslije, a to je samo po sebi bilo teško vrijeme. Probudila nih se ujutro i osjećala kao da ne želim ustati iz kreveta, osjećala sam se pogrešno shvaćenom i samo, vrlo nisko u sebi – otkrila je. 

Iako je Diana dobila tretman, rekla je da joj nedostaje vremena za nju, prostora i podrške od porodice. Depresija je teško pogodila i njeno fizičko i psihičko zdravlje.

– To je svima dalo prekrasnu novu oznaku – Diana nestabilna i Diana mentalno neuravnotežena – rekla je.

Kako su se stvari pogoršavale, a pritisak postajao sve veći, Diana se čak pokušala i povrijediti.

– Kada vas niko ne sluša, ili ako se osjećate da vas niko ne sluša, sve se stvari događaju. Na primjer, imate toliko boli u sebi da pokušavate i povrijedite izvana, jer želite pomoć, ali da je pogrešna pomoć koju tražite. Plakala sam jer sam htjela biti bolja kako bih išla naprijed i nastavila svoju dužnost i svoju ulogu supruge, majke, princeze od Walesa. Sebi sam nanijela bol. Nisam se sebi svidjela, stidjela sam se jer nisam mogla podnijeti pritisak.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti