Prva dama Sjeverne Koreje: Lijepu Ri Sol-ju muž vješto krije od očiju javnosti

Piše: Redakcija

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Život Kim-Jong-una, vođe Sjeverne Koreje obavijen je velom tajni, pa se se tako o njegovoj porodici znao vrlo malo. Prije sedam godina, mediji su prvi put identificirali njegovu suprugu, lijepu Ri Sol-ju za koju se vjeruje da ima 30 godina te da sa sjevernokorejskim vođom ima troje djece. Vlada Sjeverne Koreje nikada nije potvrdila tu informaciju.

Ri se rijetko pojavljuje u medijima. Tek nekoliko puta se pojavila uz muža na nekim službenim događajima. Na fotografijama je uvijek imala prijatan osmijeh, te je bila obučena u jednostavnu i urednu odjeću, najčešće haljine pastelih boja. Navodno je rođena u porodici intelektualaca, otac joj je bio profesor, a majka doktorica, i to je sve što se zna o njoj, a još manje je poznato kako je postala supruga zloglasnog diktatora. 

Za nju se prvi put saznalo, 2012. godine. Tada su međunarodni mediji brujali o misterioznoj ženi koja se pojavljivala sa Kimom na nekoliko događaja, uključujući pozorišnu predstavu s likovima DisNeyja ili komemoraciji Kimovom djedu na godišnjici njegove smrti.

Kada su se Kim i Ri vjenčali nije poznato. Dok neki smatraju da se vjenčanje dogodilo 2009. godine, a da je ona navodno rodila njihovo prvo dijete sljedeće godine, drugi ipak smatraju da se par sreo tek 2010. na koncertu klasične muzike.

 Navodno, prije nego što je upoznala muža, studirala je pjevanje u Kini, a 2005. je navodno posjetila Južnu Koreju kao članica navijačke grupe. Ri Sol-ju velika je ljubiteljica zapadnjačke mode, pa je tako nosila torbe luksuznih brandova poput “Diora” i “Chanela”, zbog čega se našla pod lavinom međunarodnih kritika. Sjeverna Koreja je, kao što je poznata, izolirana zemlja koja trpi zbog nestašice hrane i rasprostranjenog siromaštva. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti