Reditelj bio žrtva zlostavljanja: Prijetili su mu, maltretirali, a na kraju pokrali

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BxQICRMBlGK/

Legendarni reditelj i tvorac “Marvelovih” strip junaka Stan Lee, preminuo je prije godinu dana, nakon čega je njegova kćerka Joan Celia Lee odlučila podnijeti tužbu protiv njegovih bivših menadžera koji su godinama unazad zloupotrijebili svoj položaj i činjenicu da je Stan u jako lošem zdravstvenom stanju, nakon čega su od njega krali ideje koje su kasnije prodavali konkurenciji ili prisvajali kao svoje. Joan je medijima ispričala kako je užasnuta činjenicom da su dvojica bivših menadžera njenog oca primoravali na prekovremeni rad i tjerali ga da piše nove scenarije na koje su oni kasnije polagali većinsko pravo.

Ona je istakla kako je Linda Sanchez, bolničarka koja je brinula o njenom ocu, u dogovru sa njegovim menadžerima, iz njegove kuće krala figure likova superheroja koje je Stan osmislio, nakon čega su menadže počeli da ga ucjenjuju da će pomenute figure predati konkurenciji ili će na njih zadržati pravo, ukoliko reditelj ne počne raditi više i bolje na osmišljavanju novih likova.

Zlostavljanje iznemoglog reditelja išlo je do te mjere, da smu mu zbog slabog vida i iznemoglosti podvaljivali štetne ugovore koje je on potpisivao, ne znajući o čemu se zapravo radi. Također, Stanova kćerka tvrdi kako su u ugovorima postojale klauzule po kojima su menadžeri reditelja prisiljavali da satima pozira fotoreporterima i daje autograme, što su oni “debelo” naplaćivali, a njemu su od većine unosnih ugovora, davali manje od 10 procenata, što su advokati koje je Joan angožovali, proglasili klasičnim primjerom zloupotrebe oboljele i iznemogle osobe.

-Ovo nije izolovan slučaj u industriji zabave. Ovo je problem koji će se nastavljati i u budućnosti. Starije osobe su najčešće na meti članova porodice i bliskih saradnika u koje ne sumnjaju, a koji zloupotrebljavaju ljubav starijih lica- tvrdi advokat Kirk Edward Schenck koji je angažovan na ovom slučaju.

On je istakao da je primjer zloupotrebe i zlostavljanja starijih i nemoćnih lica koja su za života stekla velike sume novca i posjeduju brojne nekretnine, sve učestalija u SAD, zbog čega su socijalne službe pokrenule intenzivniju kontrolu osoba koje se staraju o starim licima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti