Sretni zajedno: Napravite rođendansku zabavu u kojoj će uživati i veliki i mali

Piše: Redakcija

Posebne trenutke u životu svakog čovjeka predstavljaju rođendanske zabave i ma koliko godina imali uvijek ih nosimo u lijepom sjećanju. Svaka proslava rođendana je drugačija, jer svako dijete voli različite stvari. Koliko je bitna rođendanska zabava toliko je bitna i sama organizacija. Kako biste izbjegli nepotrebni stres savjetujemo vam da na vrijeme krenete s pripremama, a da bismo vam olakšali zadatak donosimo vam savjete za uspješnu organizaciju rođendana kojeg će se rado sjećati vaše dijete ali i njegovi prijatelji.

Razgovarajte s djetetom. Naprimjer ukoliko vaše dijete voli vrijeme provoditi na svježem i čistom zraku organizirajte mu zabavu u parku ili vašem vrtu. Ukoliko nemate dovoljno prostora u vašem stanu ili kući onda vam je odlična opcija da pronađete odgovarajući igraonicu. Treba napomenuti da prostor u kojem će se održati rođendan mora biti uredan, čist, prozračan, opremljen namještajem i igračkama sigurnim za djecu. Vašem djetetu nije bitno hoće li se rođendanska zabava održati u preskupoj igraoni, već da uživa s prijateljima uz zabavan i kvalitetan program.

Za svako dijete poseban doživljaj predstavlja proslava rođendana kod kuće, jer može sudjelovati u pripremi zabave. Pored toga proslava rođendana kod kuće pruža vam prostor za više kreativnosti. Prije nego što se odlučite na proslavu kod kuće predlažemo vam da pripazite na slijedeće stvari: morate znati tačan broj djece koji dolazi, osigurajte da je bar još jedan roditelj za vrijeme zabave s vama, saznajte od roditelja sve o mogućim alergijama ostale djece, ukoliko želite organizirati neke igre neka vam niti jedna ne uključuje hranu, svu hranu pripremite sami kako biste bili sigurni odakle je stigla, imajte brojeve od svih roditelja na jednom mjestu i ne zaboravite zalijepiti imena djece na čaše.

Preporučuje se da zabava kratko traje, jedan ili dva sata, jer je manjoj djeci teško držati pažnju. Obratite pažnju na temu za rođendan teško je baš odabrati, ali odlična ideja je uvijek u praćenju trendova te ukrašavanje kuće u skladu s najnovijim crtićima ili filmovima. Tako su još uvijek popularan izbor Frozen, Minionsi, Harry Potter i drugi. Na zabavu su dobrodošli i roditelji, jer ukoliko nema prisutnih roditelja ko će biti tu da vam pomogne.

Sva djeca na partyjima vole muziku i ona je neizbježan dodatak na slavljima. Stavite USB s pjesmama koje sklavljenim voli, ali dodajte i hitove koji imaju prikladan sadržaj, a popularni su među mlađim generacijama. Budući da djeci ubrzo sve dosadi uvijek imajte plan B ili C. Osmislite dovoljno zabavnih igara pa kad im dosadi da brzo mogu preći na nove ideje.

Torta, slatkiši i grickalice su neizostavni. Dječiji meni ne bi trebao biti kompliciran osim kada je riječ o torti koja mora ispunjavati želje malog slavljenika. Za male goste pripremite sendviče, grickalice i prirodne sokiće. Sendviči mogu biti od jednostavnih sastojaka poput salame, sira, namaza, krastavica i paradajza. Neka sendviči budu mali kako bi djeci bilo lakše da ih jedu. Od grickalica svakako su najpopularniji čips, smoki i štapići. Djecu nemojte pokušavati iznenaditi mrkvom i celerom, jer sva djeca nisu ljubitelji voća i povrća. Ipak ukoliko ste jedan od roditelja koji uvijek posegne za zdravim varijantama imajte na umu da je rođendan vašeg djeteta samo jedan dan, te da mu trebate pružiti zadovoljstvo uživanja u slatkišima, naravno u umjerenim granicama.

 

4 savjeta kako da izbjegnete stres kod djeteta za vrijeme rođendanske zabave

DRŽITE ZABAVU KRATKO: Jedan ili dva sata su idealna za zabavu kada su u pitanju djeca do 12 godina.

NAPRAVIRE MANJU LISTU GOSTIJU: Pozovite cijeli razred ukoliko baš morate, međutim djeca se više zabavljaju u manjim grupama.

ISPLANIRAJTE AKTIVNOSTI: Ne trebate ostati bez ideja za vrijeme rođendana. Uvijek imajte plan B ili čak C.

UDAHNITE DUBOKO I OPUSTITE SE: Kada je mnogo djece na jednom mjestu može nastati veliki haos. Udahnite duboko i opustite se te nastavite s aktivnostima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti