Pitali smo doktora: Kako provesti prve mjesece s bebom

Piše: Redakcija

Tokom prvih mjeseci života s bebom mnoge mame se suočavaju s nedoumicama, a o onim najčešćim upitali smo dr. Aleksandru Vladičić spec. pedijatar.

 

KAKO KORISTITI PELENE I KREME

Koliko često treba mijenjati jednokratne pelene? Od 6 do 12 puta dnevno zavisno od uzrasta djeteta. Obavezno se mijenjaju u slučaju kada beba izvrši veliku nuždu, prije izlaska u šetnju ili odlaska kod doktora. Nije obavezno promijeniti pelenu kod svakog umokravanja, pogotovo jer odmah nakon rođenja mokre svaki sat, a savremene jednokratne pelene pružaju sigurnost da će beba biti suha i u takvoj situaciji. U svakom slučaju, jedna pelena ne bi trebala da se nosi duže od četiri sata.

Smiju li se koristiti kreme ispod pelena? Prilikom mijenjanja pelena bebu treba oprati mlakom vodom, ne koristiti vlažne maramice, zatim ostaviti 10-15 minuta bez pelene da bi se koža dobro osušila i onda namazati kremu u što tanjem sloju, jer deblji slojevi stvaraju veću vlažnost ispod pelena što pogoduje nastanku pelenskog osipa.

 

Kada je vrijeme za cuclu i dohranu?

Vrijeme za uvođenje nemliječne ishrane je u uzrastu od 4 – 4,5 mjeseca, bez obzira da li beba doji ili je na adaptiranoj formuli. Uvođenje nemliječne ishrane se odlaže za mjesec do dva mjeseca kod beba koje su prijevremena rođene, kod onih koje imaju sklonost ka alergijama, (ekcem i slično), ili neko drugo stanje prema procjeni pedijatra.

Kad je o uvođenju cucle riječ, mi pedijatri uglavnom ostavljamo na volju roditeljima. Korištenje „dude varalice“ ima dokazane dobre i loše strane. Američka pedijatrijska akademija u svojim smjernicama navodi korištenje cucle kao zaštitnog faktora kod nastanka sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS), a također cucla redukuje stres kod beba. Loše strane su mogućnost prijenosa infekcije preko cucle, loš utjecaj na dojenje, na zube, te relativno česte upale uha kod djece koja je koriste. Važno je da roditelj koji je donio odluku da bebi uvede cuclu, to ne čini prije navršenih mjesec bebinog života, odnosno dok se ciklus dojenja ne ustabili.

 

Savjet mamama 

Vi donosite odluke šta je najbolje za vašu djecu, a mi pedijatri smo tu da vam pomognemo i riješimo vaše nedoumice.

 

IMAJTE NA UMU

Ako je izabrana, cucla se koristi samo u toku prve godine bebinog života

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti