Chris Hughes, suosnivač Facebooka: Plašim se za Zuckerberga, Facebook se pretvara u čudovište

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BVpoULaD_oH/

Jedan od pokretača društvene mreže Facebook, Chris Hughes, nedavno je objavio veoma opširan tekst u magazinu “The New York Time” u kojem je ogovorio o svojim počecima, kao i poznanstvu sa Markom Zuckerbergom sa kojim je zajedno radio na kreiranju platforme koja je kasnije izrasla u društvenu mrež “Facebook”. On je u tekstu napisao kako je posljednji put 2017. godine nasamo razgovarao sa Markom, i da tada, još uvijek ništa nije slutilo onome što se u narednim mjesecima odigralo.

On je ispričao kako je svojevremeno smatrao da će društvena mreža koju su kreirali donijeti dobrobit svima, ali se “čudovište” otelo kontroli. Svjedoci smo da je “Facebook” prethodne godine napravio brojne propuste koji su prošli nekažnjeno. Otkrivanje šifri miliona korisnika ujedno je dalo povoda za brojne spekulacije, a kada su se ruski hakeri uključili i jednostavno “provalili” unutar “Facebookovog” sigurnosnog sistema, nastao je pravi haos.

Sve oči su bile uprte u Zuckerberga i njegove saradnike koji su se vješto krili kao dominantne ličnosti, a spas su potražili u američkoj vladi koja se ogradila od svega i ujedno sačuvala svoj dignitet, ali i spasila “Facebook” od propasti. Nakon brojnih skadala, pokušao je razgovarati sa Markom ali je on uvijek bio nedostupan. Pokušao mu je da mu da nekoliko savjeta i uopzori ga na ono što bi moglo da se desi “Facebooku”, što se u narednom periodu obistinilo. Akcije kompanije naglo su počele padati, vrijednost kompanije također, sve se mjerilo u milionima dolara, a najgore od svega je što je ova društvena mreža izgubila milione korisnika.

Ono čime je Hughes bio jako iznenađen, a pomalo i uplašen, bila je činjenica da je Zuckerberg, koji je vlasnik 60 odsto ukupnih akcija “Facebooka”, a samim tim, direktno kontrolira i “Instagram” i “WatsApp” i jedina je osoba koja može unijeti bilo koju promjenu koju možemo primjetiti na svojim profilima.

View this post on Instagram

Non c'è pace per #Facebook. Già nel mirino delle autorità americane per le violazioni della privacy, per cui rischia una multa record fino a 5 miliardi di dollari, il social ha registrato un nuovo attacco. Questa volta a puntare il dito su Menlo Park è stato #ChrisHughes (in foto 📷), cofondatore del social, che dalle colonne del Nyt è arrivato a chiedere una separazione delle sue attività, auspicando un intervento del governo. “L’influenza di Mark è sconcertante, va al di là di chiunque altro nel settore privato o nel governo. Controlla tre piattaforme di comunicazione che miliardi di persone usano tutti i giorni. Il consiglio di amministrazione funziona più come comitato consultivo che come organo di supervisione perchè Mark controlla il 60% dei voti” ha detto Hughes. “Facebook accetta che con il successo arrivi la responsabilità. Tuttavia, la responsabilità non va imposta chiedendo lo smembramento di un’azienda americana di successo. La responsabilità delle aziende tecnologiche può essere raggiunta attraverso la scrupolosa introduzione di nuove regole per Internet. Questo è esattamente ciò che #MarkZuckerberg ha chiesto”, la replica del social nelle parole di #NickClegg, vp per gli Affari Globali e la Comunicazione. 🔎Per saperne di più link in bio 👉seguici su @primaonline.it

A post shared by Primaonline (@primaonline.it) on

On smatra da se sve otelo kontroli, te da “Facebook” u narednom periodu mora nestati i biti ugašen kako ne bi došlo do još većih i katastrofalnijih posljedica.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti