Preminuo je mjesec i po nakon posljednjeg koncerta: Davorin Popović iako je znao za svoju bolest nije želio otkazati koncert

Piše: Redakcija

Prije nekoliko dana u glavnom gradu BiH, Sarajevu, u ulici Radićeva, oslikan je mural frontmenu grupe Indexi, legendarnom Davorinu Popoviću. Oslikani mural građani Sarajeva dočekali su s oduševljenjem i na taj način još jednom odali počast Davorinu. Kako mlađe tako i starije generacije podjednako vole poslušati neku pjesmu Indexa, na čijem čelu je bio Davorin.

Indexi su gotovo 40 godina bili jedan od najpoznatijih i najomiljenijih bendova u cijeloj Jugoslaviji. Voljeli su ih svi, bez obzira koju muziku su slušali. Na čelu je bio Davorin Popović zvani Pimpek, kako su ga zvali zbog malene izrasline iza uha. Rođen je u Sarajevu. Otac Stjepan bio je porijeklom s Hvara i radio kao službenik, dok je njegova majka Tereza bila stomatologinja.

Budući da je bio talentirani sportista poluprofesionalno je igrao rukomet i košarku. Ljubav prema muzici otkrio je veoma rano, a u prvoj grupi u kojoj je bio zvala se Lutalice. Grupi Indexi pridružio se davne 1964., kada su u grupu ušli basist Fadil Redžić i gitarist Slobodan Kovačević. Do dolaska Kornelija Kovača 1967., svirali su više obrade pjesama nego svoje. Od tada su se fokusirali na svoje tekstove, te su bili na dvomjesečnoj turneji po SSSR-u, a na festivalu u Opatiji 1968., osvojili su treće mjesto s  pjesmom „Jutro će promijeniti sve“.

Iako je sudjelovao u pisanju pojedinih pjesama ipak Davorin je sebe nazivao samo pjevačem. U vijeloj karijeri Indexi su imali samo dva studijska albuma dok je Davorin imao tri, ali su ga pratili kolege iz benda. U srcima svih ostale su zapisane balade koje se i danas rado slušaju poput „Sanjam“, „Predaj se srce“, „Da sam ja netko“, „Bacila je sve niz rijeku“, te mnoge druge.

View this post on Instagram

Indeksi Bend Indeksi su u leto 1962. godine osnovali studenti Ismet Nuno Arnautalić (gitarist) i Šefko Akšamija (basist). Kasnije su se grupi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitarist), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi). Ispočetka su svirali instrumentalne obrade svetskih hitova, a 1963. godine bend napušta Hadžihasanović, a za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić. Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. Indeksi su osvojili drugo mesto te kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl. Snimili su četiri pesme, tri su bile obrade tadašnjih velikih hitova, a četvrta „Nikada“ koju je komponovao Ismet Arnautalić je bila prva autentična rok kompozicija u Bosni i Hercegovini. Davorin Popović je u to vreme nastupao s bendom Pauci, a krajem 1964. godine pridružuje se Indeksima. Par meseci nakon toga osipa se prva postava Indeksa. Iz benda odlaze Misaljević, Akšamija i Uzelac, a dolazi gitaristi Slobodan Kovačević i basist Fadil Redžić. Prvi veći uspeh benda u novom sastavu desio se 1967. godine na prvom sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone. Indexi su izveli Kovačičevu pesmu „Oko malih stvari svađamo se mi“, koju je PGP RTB objavio na festivalskoj ploči. Na takmičenju za Pesmu Evrovizije nastupali su s pesmom „Pružam ruke“. Pesma se našla na drugom singlu benda, uz pesme „Zašto je prazan čitav svijet“, „Naše doba“ i obradu pesme Bitlsa (The Beatles) „Nowhere Man“ , u njihovoj verziji. „Jednom smo se svađali“. #indexi #davorinpopovic #kornelijekovac #rokenrolsvuda #rokenrolzivi #tunegdeubeogradu #beogradfoto #starigrad #akademija28 @profesionalac023

A post shared by Profesionalac (@profesionalac023) on

U svom životu Davorin je imao samo jednu ljubav, a to je bila njegova supruga Sanja, s kojom ima sina Darija. Sanja, koja je po struci pravnica, nikada se nije slagala s dodjeljivanjem ulice njenom suprugu, kao ni izgradnji spomenika, jer kako je kazala bolje bi bilo da su novac dali u humanitarne svrhe.

– U javnost nisam izlazila ni kada je Davorin bio živ. Ni on nikada nije pričao o svom privatnom životu. Mi smo bili porodica koja je živjela sasvim normalnim životom – rekla je prije nekolio godina Sanja.

Stigao je i nesretni rat, a Davorin iako je dan prije okupacije bio upozoren da pobjegne, u Sarajevu je ipak ostao.

– Ja sam ostao. Pa gdje ću bježat? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao? Kad pukne, neko reagira tako što se onesvijesti, a neko ne. To je sve individualno. Ne treba te ljude optuživat. Oni su jedan veliki kulturni potencijal. Glupo je sad ih tjerati. Treba gledat kako ih vratit u Sarajevo – rekao je kasnije Davorin o onima koji su otišli na vrijeme.

https://www.instagram.com/p/BqIyS-EAzz3/

Za vrijeme rata nisu svi članovi ostali u Sarajevu, međutim snimili su jednu pjesmu pod nazivom „Ulica prkosa“, dok su s radom nastavili 1995., ali u izmjenjenom sastavu. Te godine je Popović predstavljao BiH na Eurosongu s pjesmom „21 vijek“ i završio na 9. mjestu.

Velike kontraverze izazvao je njihov nastup 1999., u Srbiji, gdje su imali dav koncerta u Beogradu i Novom Sadu. Posljednji koncert u Sarajevu imali su 2000., kada su im se kao gosti na sceni u sarajevskoj dvorani Skenderija pridružili Oliver Dragojević, Kemal Monteno i Đorđe Balašević.

Njihov posljednji koncert bio je 5.maja 2001.godine u Banja Luci. Već tada Davorin je znao da boluje od raka gušterače i bio je vidno slab, ali nije htio otkazati svoj nastup. Sve do njegove smrti javnost nije znala za njegovu bolest, a preminuo je samo mjesec i po nakon koncerta. Imao je 55 godina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti