Od Martinija do Manhattana: Kad film proslavi koktel

Piše: Redakcija

Za koktele se često može čuti da su više od pića i užitak koji poziva na opuštanje u ljepšoj strani života. Nije poznato ko je prvi došao na ideju da pomiješa alkoholna i slatka pića, jedni smatraju da su kokteli nastali na američkom tlu, dok drugi koktele definiraju kao britanski hedonistički doprinos čovječanstvu. Ono što je sigurno je da u koktelima uživaju ljudi širom svijeta, a od perioda kada je nastao prvi koktel, pa do danas se mnogo uradilo na unapređenju ponude i okusa. No, bez obzira na raznovrsnost ponude, kao najpopularniji kokteli se, ipak,  izdvajaju oni koji su  gotovo simbiotski povezani sa filmskim i televizijskim likovima koji su ih konzumirali i na koncu i proslavili. Vrijeme je da i vi nazdravite najboljim trenucima koktela na filmu i televiziji.

 1.  French 75 – Casablanca

 

Povezanost koktela i filmova je trend koji je pokrenut u zlatno doba Hollywooda, nakon što je u filmu „Casablanca“ predstavljen lik konobara u bijelom sakou sa crnom leptir mašnom koji služi kultni French 75 koktel. Ovaj koktel je dobio ime po modelu francuskog pištolja iz 1897.godine, a legenda kaže da su ga izumili vojnici koji su, tokom Prvog svjetskog rata s namjerom da se zagriju, miješali ono što su imali na raspolaganju. No, svjetskoj popularnost ovog koktela, koji se pravi od londonskog suhog džina, Brut šampanjca, kriške narandže, malo limuna i trešnje, doprinjeli su izvrsni Humphrey Bogart i Ingrid Bergman koji su u najvećoj filmskoj ljubavnoj priči „Casablanca“ iz 1942.godine uživali upravo uz njega. Danas se redovno služi u „Rick’s Café-u“ i Casablanci, kojeg je otvorio bivši američki diplomata Kathy Kriger i koji je uređen identično kao i „Rick’s Café Américain“ u filmu.

 2. Cosmopolitana – Sex and the City

View this post on Instagram

Sundays . #kabeahparis🦋

A post shared by Kabeah (@kabeahparis) on

To što su Carrie, Miranda, Samantha i Charlotte u seriji, a zatim i u filmu „Sex and the City“ naručile bezbroj ružičastih pića u gotovo svakom baru na Manhattanu doprinijelo je činjenici da Cosmopolitan postane jedan od najpopularnijih koktela na svijetu. O njegovoj popularnosti možda najbolje svjedoči činjenica da je čuveni proizvođač parfema DemeterFL napravio kolonjsku vodu koja miriše na ovaj koktel napravljen od votke, svježeg limuna, soka od brusnice i Cointreaua.

– Kokteli u seriji su bili napravljeni od vode i hranjivih boja – okrila je nešto kasnije Sarah Jessica Parker koja je igrala lik Carrie.

 3. Martini – James Bond

https://www.instagram.com/p/BwIzPS3B-tt/

Martini je vjerovatno jedan od najpoznatijih filmskih koktela. Tajni agenti 007; Connery, Moore i ostala skupina Bondova, uvijek su ga naručivali uz opasku da bude protresen, a ne pomiješan. Riječ je o suptilnom i jakom aperativu koji se pravi od francuskog vermuta Noily Prata, Bombay Sapphire džina i maslina. Navodno je dobio ime po barmenu koji se zvao Martini, i koji je upravo ovaj koktel napravio specijalno za Johna Rockefellera.

 4. Manhattan – Some Like it Hot

U periodu između 1930. i 1940. godine Manhattan je bio omiljeno piće bogataša i mafijaša. Prvi put je, navodno, poslužen na banketu majke Winstona Churchilla. No, svjetskoj popularnosti koktela doprinio je crno-bijeli klasik iz 1959.godine „Some Like it Hot“. I danas se kultnom smatra scena kada fatalna Marilyn Monroe u vozu za Miami miješa viski Bourbon, slatki vermut i gorki liker u boci tople vode.

 5. White Angel – Breakfast at Tiffany’s

Ovo je koktel  koji je kroz ulogu Holly Golightly u filmu „Breakfast at Tiffany’s“ proslavila Audrey Hepburn. Riječ je o ženi koja rado pije koktele i šampanjac, a kao omiljeni se izdvojio White Angel koji se pravi od konjaka, burbona i ruma.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti