Posljednja poruka Kurta Cobaina prije samoubistva

Piše: Redakcija

5. aprila obilježena je 25 godišnjica od smrti frontmena grupe “Nirvane” Kurta Cobaina. Pjevač koji je sebi oduzeo život u 27. godini, pridružio se neslavnom klubu onih koji su  također preminuli u toj dobi, poput Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Briana Jonesa ili, novijeg datuma, Amy Winehouse. 

Cobainov bivši menadžer Danny Goldberg povodom godišnjice objavio je knjigu o njemu, poručivši kako je napokon spreman javno se osvrnuti na ostavštinu zagonetnog muzičara.  Goldberg ga se prisjeća kao avangardnog umjetnika čiji su britki humor i humanost sjali u njegovom dubokom malodušju. 

– Njegova medijska slika postala je pomalo iskrivljena i nerazmjerno usredotočena na njegovu smrt umjesto na život i umjetnost. Bio je pjevač nevjerovatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je rijetkost – smatra Goldberg. 

Ta empatična karakteristika osigurala je da Cobainova muzika i danas bude relevantna. Odnosi se to i na današnje tinejdžere svjetovima udaljene od kišnog pacifičkog sjeverozapada formativnih godina “Nirvaninog” frontmena.

Cobain je odrastao u šumovitom Aberdeenu, dva sata zapadno od Seattlea. Nevermindom se “Nirvana” lansirala na glazbeni vrh i stvoren je kult Kurta Cobaina.  

https://www.instagram.com/p/BQGXF8RDjzv/

Goldberg je Cobaina upoznao 1990. kad je “Nirvana” tek počinjala i nadala se da će uspjeti sa svojom jedinstvenom mješavinom punka, metala i melodija nadahnutih “Beatlesima”. U tri i po godine, koliko je sarađivao s Cobainom, Goldberg je svjedočio spektakularnom usponu “Nirvane”. Bio je uz njega u vrijeme njegove tople, ali burne veze s muzičarke Courtney Love i rođenja kćeri Frances Bean, danas 26-godišnjakinje. Bio je i svjedok intervencija kojim su Cobaina htjeli odvratiti od heroina.

Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svijet. 

– Više nemam strasti i zato zapamtite, bolje je izgorjeti nego izblijedjeti – napisao je citirajući stih Neila Younga iz pjesme “My My, Hey Hey”. 

Vijest o samoubistvu pogodila je Goldberga koji se tek nedavno uspio pomiriti s tom činjenicom.

– Dugo vremena to mi je bilo prebolno. Nedostaje mi, i dalje ga volim. Ali drago mi je da sam ga uopće poznavao – rekao je. 

 

Pročitajte još