Brena prvi put o razlozima zašto nije otišla na Eurosong: Govorili su mi da je namješteno, Popović je morao pobijediti

Piše: Redakcija

Kontroverze oko izbora za najbolju pjesmu Eurosonga posljednjih decenija postale su uobičajene pojave. Pored toga što brojni muzičari već godinama bojkotuju nastupe na izboru za najbolju pjesmu Evrope, mnogi od njih priznali su da je sam način izbora kandidata koji će predstavljati njihovu zemlju i više nego diskutabilan. Ova pojava, postala je standard u mnogim zemljama, zbog čega su mnogi mišljenja kako je ovo takmičenje izgubilo na značaju i kvalitetu.

Iako se dugo o tome nije znalo mnogo, Lepa Brena po prvi put je otvoreno progovorila o događaju iz 1983. godine koji je poljuljao ex jugoslovenski muzičku scenu. Brena je zbog pobjede tada mnogima nepoznatog izvođača Daniela Popovića i njegove pjesme “Džuli” burno reagirala smatrajući kako se radilo o unaprijed namještenom takmičenju. Iako je Brena tada bila veliki favorit za pobjedu, Popović je bio taj koji je Jugoslaviju predstavljao na Eurosongu.

-Još prije nego što je proglašen pobjednik imala sam utisak da je sve to jedna budalaština. Novinari su me isforsirali, a to je stvorilo otpor kod pojedinih ljudi. A jedna prijateljica me uoči takmičenja pitala što se uplićem kad je sve namješteno i kad se zna ko će pobijediti. Ona mi je rekla da će pobijediti Daniel. Odgovorila sam joj da sam došla na takmičenje da pokažem nešto što je tipično naše, a ne da pobijedim s namještaljkama- izjavila je Brena.

Brena je priznala da nije bila oduševljena pobjedničkom pjesmom, smatrajući kako se radi o numeri koja ipak nije reprezentativna i ne može u potpunosti predstavljati svoju zemlju u najboljem svjetlu.

-Ovaj dečko, Daniel, jest da je pobijedio, ali bi mu prava pobjeda bila da se radilo o Opatiji ili Splitu, ali ne o Evroviziji. Oduvijek sam smatrala da se Evropi ne treba uvlačiti u d**e i da se Jugosloveni trebaju predstaviti svijetu onakvi kakvi jesu, a ne da stalno nešto foliraju. To što šaljemo otrcanu kopiju nekih stranih uzora, to je sramota! Da ne bude zabune, ta “Džuli” nije loša, ali to nije jugoslovenska pjesma, to s ovim narodom nema nikakve veze. Ja sam barem bila originalna, balkanska- priznala je Brena koja se dugo nije mogla pomiriti s činjenicom da se već unaprijed znalo ko će biti pobjednik.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti