Esma Redžepova: Nominirali su je za Nobelovu nagradu, a od siromaštva je spasila mnogu djecu

Piše: Redakcija

Esma Redžepova preminula je u Skoplju 2016. godine nakon kratke i teške bolesti. U dugodoišnjoj karijeri, objavila je više od 20 albuma, dok je održala 23.000 nastupa, od kojih su mnogi bili humanitarnog karaktera. Esma je u Indiji službeno proglašena kraljicom romske muzike, a nakon smrti u rodnom Skoplju je dobila spomenik. Da je živa, ove godine bi obilježila 62 godine muzičke karijere. 

Rođena je 1943. godine, a još kao djevojčica pokazivala je talenat za muziku. Njen otac bio je čistač cipela, a majka krojačica, a imali su pored Esme još petero djece.Sve su ih poticali da se bave muzikom i to uglavnom u udruženjima Roma. 

– Moje djetinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osjetila sam u djetinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam kino pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se s predrasudama u društvu, uvijek sam se morala nekome dokazivati ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi zvali “Ciganka”. Tad sam prvi put shvatila da sam drugačija od druge djece i to mi je najteže palo –  rekla je Esma jednom.

Bez znanja roditelja, 1965. godine prijavila se na takmičenje za mlade talente na Radio Skoplju. Nastupila je s pjesmom “Abre babi, sokerdžan” koju je navodno napisala dan prije. Pobijedila je, te ju je primjetio Stevo  Teodosijevski. Esma je počela da nastupa po kafanama, a u to vrijeme je bila velika sramota da neudana djevojka pjeva na taj način. Esma je otišla sa Stevom u Beograd, gdje je na njegov prijedlog provela dvije godine na Muzičkoj  akademiji. Ubrzo je stekla veliku popularnost u cijeloj Jugoslaviji, a Josip Broz Tito ju je obožavao. 

Related image

Esma i Stevo vjenčali su se 1968. godine, što je izazvalo velike kontroverze jer je on bio 22 godine stariji od nje. Osnovali su svoju muzičku  školu u kojoj su obrazovali uglavnom siromašnu djecu i mlade. Također, Esma je bila poznata i po svom humanitarnom radu. Stevo i ona nisu imali biološke djece, no posvojili su i odgojili 48 djece, od kojih samo jednu kćerku, Eleonoru Mustafovsku.

Dva puta je zbog toga bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Prvi put predložio ju je Crveni križ Jugoslavije 1987. godine, a drugi put Svjetska organizacija Roma.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti