Hrvatska novinarka otkrila: Razboljela sam se jer sam mislila da moram biti savršena

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BrN3W0annmZ/

Poznata hrvatska voditeljica i novinarka Josipa Pavičić Berardini, osvojila je srca mnogih obožavatelja koji posljednjih nekoliko sedmica uživaju u fenomenalnom show programu “Ples sa zvijezdama”. Svoju uspješnu karijeru, Josipa je gradila napornim radom i zalaganjem, ali iza njene naizgled savršene priče, krije se velika borba za život. U razgovoru za portal “Miss7zdrava” (24.sata.hr), Josipa je govorila o borbi sa zloćudnim karcinomom o čemu je napisala i knjigu “6 mm”, na osnovu koje je napravljen scenarij za pozorišnu predstavu.

-Puno sam toga shvatila kroz bolest, ali možda je najvažnija spoznaja koliko je važno voljeti sebe. To je tačka od koje sve polazi jer ako ne volim sebe, nema smisla niti da me voli neko drugi. Naučila sam puno o opraštanju, naučila sam donositi odluke, biti zahvalna, naučila sam davati i prihvatati. To su sve koraci o kojima sam pisala u knjizi i to su koraci kroz koje sam sebe jako promijenila- ističe Josipa, koja dodaje, da o ozbiljnosti ove teme govori gdje god da se nalazi i time pokušava animirati ljude oko sebe da obrate pažnju na svoje zdravlje i ništa ne prepuštaju riziku, jer, prema njenim riječima, ponekad može biti i kasno.

Ona ističe kako je prije nego je spoznala sve faze bolest, imala potpuno drugačije razmišljanje, i bilo joj je samo važno šta drugi misle o njoj. Voditeljica tvrdi da u trenutku kada shvatimo ozbiljnost bolesti koja je napala naš organizam, sve druge životne teme postaju toliko banalne, da ponekad mislimo da je upravo bolest ta koja nam otvara vidike.

-Trebamo se riješiti uvjerenja da je bolest sramota, bolest nije sramota nego poziv na promjenu. To je poruka duše tijelu, koja kaže: “Hej, ne mogu s tobom više ovako dalje, nešto moraš promijeniti”. Bilo kakva promjena na koži, kvržica, iscjedak su simptomi zbog kojih odmah treba potražiti ljekarsku pomoć, to se ne smije odgađati za neki drugi dan ili sedmicu ili nakon godišnjeg odmora zato jer ne boli. Rak ne boli, barem dok ne dođe do terminalne faze i ako žena nešto primijeti to mora postati prioritet tog trena. Ako jednom godišnje odvozimo na servis svoje automobile, onda mislim da jednom godišnje možemo otići i na pregled. To se zove odgovornost i ljubav prema sebi- rekla je Josipa.

Iako je cijeloga života vodila računa o sebi i svom zdravlju, redovno trenirala i pazila šta jede, Josipa navodi da niti jedan od ovih preduslova ne mora biti garant da opaka bolest neće “zakucati na vaša vrata”. Ona tvrdi kako poznaje brojne žene i muškarce koji imaju sve predispozicije da budući zbog nezdravog načina života, dožive duboku starost, što je još jedan od pokazatelja da genetika i način života ne moraju uvijek biti razlog bolesti. Ipak, ona smatra kako redovnim kontrolama kod ljekara, zdravim načinom ishrane i umjerenošću možemo u velikoj mjeri održati naš organizam zdravim.

-Vjerujem u psihosomatiku i po meni sve bolesti izviru iz neopraštanja, smatram da nam tijelo kada se razboli šalje poruku u kojem dijelu smo zastranili. Nije bez razloga što nekog zabole crijeva, neko dobije karcinom dojke, neko ima problema sa želudcem. Svaki organ priča neku svoju priču. Mislim da bi bilo super kada bismo shvatili što koji organ želi reći- izjavila je Josipa za “Miss7zdrava” (24.sata.hr).

Pročitajte još