Aktivistica za ljudska prava prva je predsjednica Slovačke: Ko je Zuzana Čaputova koja je ujedinila zemlju

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Btthqx_HF9l/

Zuzana Čaputova, aktivistica za ljudska prava, prva je žena koja je izabrana na mjesto predsjednice Slovačke, što je EU označila kao veliki zaokret ove zemlje ka evropskim vrijednostima. Ona je u drugom krugu odvojila ukupno 60 odsto glavova i iza sebe ostavila aktuelnog komesara EU za energtiku Maroša Šefčoviča. Njen izborni slogan “Pristojna zemlja”, bio je motivisan ubistvom istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, čime je poručila kakvu Slovačku želi u budućnosti. Novoizabrana predsjednica zagovara progresivnu politiku, lijevo-liberalne reforme, što pored pravne države, transparentnosti i dobrog upravljanja podrazumijeva više socijalne pravde i društvene solidarnosti.

View this post on Instagram

ĎAKUJEM VŠETKÝM . Svoj prvý status netradične venujem všetkým tým, ktorých som svojou kampaňou a pôsobením, žiaľ, nepresvedčila a včera sa rozhodli neodovzdať mi svoj hlas. Chcem vám dať prísľub, že sa aj naďalej budem o vašu dôveru snažiť a budem konať tak, aby som mohla byť aj vašou prezidentkou. Ďakujem za možnosť, ktorú som na to vo voľbách dostala. . Silno vnímam, že mnoho ľudí k voľbám neprišlo. To, žiaľ, svedčí o tom, na čo som často poukazovala – že mnoho ľudí na Slovensku zostáva frustrovaných. Pre mňa samotnú je to veľká výzva, zasadiť sa za obnovu dôvery ľudí v štát a politiku. Na to je potrebné ponúknuť hlavne činy a prácu s výsledkami. Urobím všetko pre to, aby Slovensko vykročilo k spravodlivejšej a férovejšej krajine. . . #nasaprezidentka #prezidentka #mojaprezidentka #prezident #lepsieslovensko #spravodliveslovensko #spravodlivost #slovakia #slovensko #zaslusneslovensko #insta_slovakia #volby #prezident2019 #volby2019 #zuzanacaputova #caputova

A post shared by Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova) on

Čaputova je dobila veliku naklonost takozvane srenje klase i svih nacionalnih manjina u zemlji, čime je napravila potpuni zaokret u dosadašnjoj nacionalnoj pšolitici ove zemlje.

Zuzana je 45-godišnja razvedena majka dvoje djece i prvi ženski predsednik Slovačke, za koju većina stanovnika ove zemlje nije ni znala do prije nekoliko mjeseci, ali je nakon brojnih istraživanja javnog mnjenja gotovo cijela Slovačka saznala za njenu dugotrajnu borbu za prava nacionalnih manjina zbog čega je često bila na udaru nacionalističkih stranki i njihovih lidera koji su njenu politiku definisali kao “ekstremistički liberalnu” i “nenormalnu”.

Njena pobjeda dolazi u jeku buđenja evropskih nacionalističkih stranaka i organizacija koje nisu zadovoljne trenutnom politikom EU.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti