Humanitarna organizacija Angeline i Brada ostala bez prihoda: 2016. godine dio novca su donirali i Sarajevu

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Prve fotografije  Shiloh 2006., Paxa 2007., rođenje Vivienne i Knoxa 2008. i vjenčanje Angeline Jolie i Brada Pitta 2014. godine prodane su za milionske iznose. Upravo one su donijele  gotovo 70 posto od ukupnih prihoda dobrotvornom udruženju “Maddox Jolie Pitt Foundation” koje je slavni par osnovao. Ali raspadom braka i fondacija je ostala bez svojih prihoda.

Ukupni prihodi, od 2006. do 2016. godine, iznosili su 41,1 miliona dolara, s time da je 28 miliona dolara došlo upravo od autorskih prava prodanih časopisima. Prije razvoda 2016. godine, Angelina i Brad su  uplatili tek neznačajne iznose, dok nakon razvoda glumac nije uplatio ništa, dajući svoj doprinos drugim projetkima, a Angelina je posljednje uplatila upravo te godine i to 3 miliona dolara.

Njihova fondacija dala je mnoge donacije. 26 hiljada dolara za fondaciju “Masaija” u Istočnoj Africi, a nakon što je razorni zemljotres pogodio Haiti, 125 hiljada dolara dali su za obnovu škola i dijelova naselja. Također, slavni glumci su putem fondacije izvojili i do 20 hiljada dolara za abaret show u Sarajevu te 20 hiljada dolara godišnje za Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, ali o tim donacijama se nikada nije govorilo previše. 

 

Pročitajte još