Da li princeza Eugenie ima posao: Članica kraljevske porodice koja sama zarađuje za život

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BrQAQSuFe0f/

Za razliku od prinčeva Williama i Harryja čija se primanja zasnivaju na posebnom kraljevskom fondu koji se puni sredstvima od poreza i naknada koje država dodjeljuje kraljevskoj porodici, mlada princeza Eugenie, unuka Elizabethe II, već godinama ima svoj sopstveni biznis koji je glavni izvor njenih prihoda. Princeza koja je od najranijeg djetinjstva pokazivala sklonosti ka umjetnosti, već godinama uspješno posluje na polju umjetnosti i modnog savjetovanja. Aktivna na humanitarnom radu širom planete, Eugenie je oslobođena obaveza koje se tiču protokolarnih događaja na britanskom dvoru, ali i pored svega, uvijek nađe vremena kako bi posjetila svoju baku, britansku kraljicu Elizabethu. Nakon što je diplomirala na katedri za Englesku historiju i umjetnost 2012. godine, Eugenie godinu dana kasnije seli u New York gdje se nastavlja baviti umjetnošću.

-Voljela sam umjetnost otkad sam bila vrlo mala. Znala sam da definitivno ne bih bila slikarica, ali znala sam da je to industrija za mene. Volim biti u mogućnosti podijeliti svoju strast za umjetnost s ljudima- rekla je svojevremeno mlada princeza.

Skromna članica kraljevske porodice, svoj prvi posao našla je u jednoj online aukcijskoj kući, namjenjenoj kolekcionarima koji traže najoriginalnije i najspecifičnije umjetnine. Provela je skoro dvije godine radeći u trgovini kao menadžer, postavši tako prvi član najuže kraljevske porodice koji je preselio u SAD i tamo započeo svoj život. 2015. godine, princeza se vratila u London kako bi radila u kompaniji “Hauser & Wirth” radeći kao glavni savjetnik direktora poznate galerije. Poput svoje sestre Beatrice, Eugenie se uključila u rad brojnih filantropskizh popoduhvata.

Princeza je pokroviteljica “Royal National Orthopedic Hospital’s Redevelopment Appeal”, specijalizirane ortopedske bolnice kao i fondacije koja se bavi prikupljanjem sredstava za liječenje djece oboljele od karcinoma. Eugenie također radi i kao ambasador “Projekta 0”, dobrotvorne organizacije koja radi na spriječavanju zagađenja okeana plastičnim otpadom. Princeza je aktivna i na polju zaštite ljudskih prava s posebnim osvrtom na borbu protiv savremenog ropstva, trgovine ljudima i nasilja nad ženama.

Njeni roditelji, princ Andrew i vojvotkinja od Yorka, Sarah, razveli su se prije nekoliko godina ali i dalje daju veliku podršku svojim kćerkama u njihovom nastojanju da svoje kraljevsko porijeklo iskoriste na najbolji mogući način i tako pomognu mnogima širom planete, bez obzira na njihovu vjersku ili rasnu pripadnost.

Pročitajte još