One su se izborile: Kad sam doktora pitala je li rak nasljedan, odgovorio je: “Ovo ti je srkletli rak”

Piše: Redakcija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je sve više oboljelih od karcinoma. Juče je širom svijeta obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka, a samo u 2018. godini u svijetu je umrlo 17 miliona oboljelih od karcinoma, dok je ta brojka u 2012. godini bila za čak 11 miliona manja. Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obole od raka, a da svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti. Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama. Tokom protekle godine, u svijetu je od ovog oblika karcinoma umrlo 627 hiljada žena, a regoistrovano je više od 3 miliona novih slučajeva. Iako najsmrtonosniji oblik, rak dojke se ujedno i najlakše liječi, kada se na vrijeme otkrije. S dijagnozom koja život mijenja iz korijena suočile su se mnoge žene, ali smao rijetke smognu snage da javno govore, njihovi savjeti su dragocijeni i nekome mogu spasiti život.

Jedna od njih je i poznata glumica Cynthia Nixon, zvijezda serije “Sex and City”. Tokom 2008. godine, glumica je objavila da boluje od raka dojke koji je uspješno pobijedila pomoću zračenja.

Moja majka se dva puta borila protiv ove bolesti, prvi put kada sam imala samo 13 godina- izavila je svojevremeno glumici koja je dodala kako su njena iskustva bila potpuno drugačija, te da je strah koji je osjetila u početku bio nepodnošljiv.

Ona je dodala da nakon što je primijetila promjene na svome tijelu, odmah otišla kod ljekara koji joj je samo potvrdio njene sumnje. Nakon nekoliko terapija, uspjela je izboriti se s opakom bolešću.

Pjevačica Anabela Atijas prisjetila se kako se sa samo 20 godina uhvatila u koštac sa opakom bolešću. Ona ističe da je imala mnogo sreće budući da je slušala savjete prijateljica koje je ozbiljno shvatila, ne sluteći da bi se i njoj moglo desiti nešto slično.

-Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija- izjavila je Anabela koja je dodala kako je sretna što se sve završilo na najbolji mogući način, budući da je bolest već pokazivala znake da bi mogla prerasti u ozbiljniju fazu.

Australska pevačica Kylie Minogue je prije više od 13 godianvodila je bitku protiv karcinoma dojke, zbog kojeg je morala da se podvrgne operaciji i hemoterapiji.

-Teško je da iskažem šta sam sve naučila iz tog iskustva, ali sam se emotivno i psihološki veoma promijenila. Kada vas rak pogodi, morate sve to razmotriti. Vjerujte mi, dogodi vam se u jednom trenutku kad vam neko kaže:”Pa, ima toliko opcija”‘, da počnete vrištati. Naravno, super je da postoji opcija. Genijalno je da ima opcija! Ali kada se nosite i s drugim stvarima, pa čak i onima koje ste uzimali zdravo za gotovo, kao što je majčinstvo, i neko ili nešto vam ih oduzme- izjavila je Minogue.

Alma Hadžić majka troje djece, sasvim slučajno u 39. godini života otkrila je kvržicu na svojoj dojci dok se tuširala. Odmah je znala o čemu se radi. Iako nije nikome željela govoriti bilo šta, narednog dana svom suprugu priznala je šta joj se dogodilo, te da želi što prije otići ljekaru.

-Ujutro sam ustala i rekla svom suprugu:”Slušaj, ja imam rak dojke”. Odgovor je naravno bio:”Ma daj, jesi li normalna?” U ponedjeljak sam otišla u ambulantu porodične medicine, to je, nažalost, naš sistem koji moramo mijenjati, gdje sam saznala da trebam doći u četvrtak po uputnicu, pa s uputnicom specijalisti. Da ne bih čekala na dijagnozu dva i po mjeseca, u privatnoj klinici sam uradila ultrazvuk, gdje mi je doktor radiolog rekao: “Ovo mi se ne sviđa”. Odmah je tražio da mi urade punkciju. Sutra ujutro, u utorak nalaz je bio gotov, tkivo je bilo kancerogeno. Pomislila sam:”Uredu, imam rak, ali ko će mi reći, gdje sada da idem, kome da se javim?” To je malo strašno- izavila je Alma u intervjuu za “Azru”.

Od prve kontrole, do konzilija, pa do operacije prošlo je 7 dana. Nakon izlaska iz bolnice, Alma je odlučila da zajedno sa suprugom svojoj djeci saopšti šta joj se dogodilo. Ona dodaje da je proces rehabilitacije trajao jako dugo, ali da u tom periodu nije željela propustiti niti jedan roditeljski svoje djece, kao ni njihove rođendane. Suočila se s gubitkom kose no nije željela nositi periku. Proces oporavka trajao je jako dugo, česte promjene raspoloženja, bolovi, nesanica, nervoza, samo su dio onoga s čime se bore osobe oboljele od karcinoma.

U razgovoru za “Azru”, Alma je poručila da je jako važno otkriti na vrijeme ovu bolest, te redovno vršiti samokontrolu, kao i kontrolu kod ljekara. Ona je naglasila kako mlade žene i buduće majke trebaju obratit više pažnje svom zdravlju jer je ovo opaka bolest koja vreba sve nas, i dovoljan je trenutak nepažnje, uspavanosti i zanemarivanja svog zdravlja, da opaka bolest ovlada vašim tijelom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti