S 30 se htjela ubiti, a onda je doživjela preokret i zaradila prvu milijardu

Piše: Redakcija

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/BFHXEOONJSC/

Životna priča književnice Joanne K. Rowling vjerovatno je inspirirala ljude širom svijeta. Žena je koja se borila sa svim nedaćama koje su joj se našle na putu, ali nikada, pa i u najgorim trenucima nije odustajala od svojih snova. Njena upornost joj je donijela milijarde na računu i siguran život.

Život je nije mazio, nije uspjela upisati fakultet koji je željela, a osam godina kasnije ostala je bez majke, što ju je slomilo. Godinu dana kasnije i sama je željela postati majka, ali  proživjela je spontani pobačaj. Kada je mislila da je napokon pronašla sreću, udala se za muškarca kojeg je voljela, ali ju je on ubrzo nakon vjenčanja počeo fizički zlostavljati.

Uprkos svim problemima, rodila je kćerku. Kako zlostavljanje nije prestalo, s 28 godina se razvela od muža. U to vrijeme dijagnosticirana joj je i teška depresija. S 29 godina postala je samohrana majka koja je živjela od socijalne pomoći, a jednom prilikom je priznala i da je u jednom trenutku razmišljala o tome da sebi oduzme život.

https://www.instagram.com/p/BFHXEOONJSC/

Upravo tada je shvatila da postoji jedna stvar koju radi bolje od svih drugih, a to je pisanje. Prvu knjigu objavila je s 31 godinu.  Ipak, ni to nije bilo lako jer je odbijenicu za roman o malom čarobnjaku Harryju Potteru dobila čak 12 puta, a onaj jedan koji je pristao izdati ga rekao joj je da smisli pseudonim. Tako je postala J.K. Rowling.

Četiri godine kasnije već je bila autorica četiri knjige, a proglašena je i spisateljicom godine. Knjiga koju je objavila s 42 godine već je u prvom danu nakon izdavanja prodana u impresivnih 11 miliona primjeraka. Danas Harry Potter vrijedi čak 15 milijardi dolara, što Rowling čini jednom od najbogatijih žena svijeta. Fortune Magazin je prošle godine procijenio da Rowling na računu ima 600 miliona funti.

https://www.instagram.com/p/BFHW1pjNJRR/

Pročitajte još