Snežana Savić: Otac mi je bio strog, a zbog kćerke se nisam ponovo udavala

Piše: Redakcija

Popularnu glumicu Snežanu Savić pamtimo kao Ninu Andrejević iz serije “Bolji život”, međutim ona je svojim talenom i nevjerovatnom ljepotom i ranije osvojila prostor bivše Jugoslavije. Posjeduje izvanserijski talenat kojeg je postala svjesna još u djetinjstvu, kada je i poželjela da bude zvijezda. 

Roditelji su joj bili strogi, htjeli su da u školi bude odlična, a ona je takva i bila. No, otac nije podržavao njen izbor da bude glumica, ali ipak majka ju je podržavala. Podršku je dobila i kada se pojavila na prijemnom na Fakultetu dramskih umjetnosti. Završila je glumu kao studentica generacije, i to u žestokoj konkurenciji.

– Praktično, niko me nije podržavao. Nisu oni meni branili u smislu da je to bilo izričito, da je to bilo: „To ne možeš da radiš!”. To su ljudi patrijarhalnog duha, koji su smatrali da trebam da se bavim nekim običnim zanimanjem, zbog stabilnosti, neke sigurnosti, uslovno rečeno normalnosti, jer gluma je poziv koji uvijek donosio onaj prefiks škakljivog. Pogotovo otac, strog i patrijarhalan, smatrao je da njegova kćerka treba da se bavi nekim zanimanjem koje bi trebalo imati veći respekt u društvu i koje će da obezbijedi bolju egzistenciju. Nije bilo nekog burnog reagovanja, ali da su bili sretni zbog toga, nisu – rekla je Snežana u velikom intervjuu za “Azru”. 

Snežana je bila od onih, koja nikada nije htjela pripadati nekom pozorištu te je ostala slobodna umjetnica tokom cijele karijere. Uloge joj nikada nije bilo teško dobiti, a njena ljepota joj je pomogla da uvijek igra zavodnice. Osim u ulozi Nine, veliku pažnju plijenila je i kao Malina Vojvodić u “Srećnim ljudima” 

Vremenom je stigla i do estradnih voda. 1984. odlučila je napraviti prekretnicu, inspirirao ju je rad na “Koštani” gdje je igrala glavnu ulogu, a usput i pjevala. Izdala je 12 albuma narodne muzike, a aktivno radi i snima i danas. 

Iza sebe ima dva braka. Prvi put se udala tokom studiranja, ali brak nije dugo trajao. Drugi put, udala se za reditelja Dragoslava Lazića i s njim dobila kćer Anitu. 

– Lijepo je imati djecu. Međutim, ja sam otišla od Anitinog oca. Razišli smo se i nisam željela da joj stvaram traumu, da ima dva oca, dvije mame. Smatrala sam da joj je jedna trauma dosta u životu, a to je što njeni roditelji ne žive zajedno, a sada da još naknadno doživljava rivalitet s djecom koju bih ja imala s nekim drugim čovjekom, to sam izbjegla. Vrlo svjesno žrtvujući se da ona ne bi bila povrijeđena drugi put – kazala je. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti