Zašto moj sin nikada neće nazvati mog novog muža “očuhom”

Piše: Redakcija

tmp_iFjs3j_d3421a9bb473fba8_Runaway-683.jpg

Prvi put kad sam čula da moj sin zove mog dečka “tata”, zastala sam. Kako je riječ ležerno poletjela iz njegovih dvogodišnjih usta, moj dečko me pogledao, razmišljajući o mojoj reakciji. U početku sam se pitala da li je Jax upravo zamijenio ime mog dečka, Don, s rječju tata. Ali ja sam znala da je to nešto drugo. Moj sin je mislio da je moj dečko njegov otac, prenosi priču Popsugar, o ženi koja je izgubila muža tri dana samo nakon što je rodila sina. 

Moram priznati da sam se na trenutak nasmiješila iznutra, prihvatajući tu ideju. Razmišljala sam o divnim stvarima koje bi ovaj naziv mogao donijeti: Jax bi mogao imati oca, a ja bih mogala imati partnera. Ali radost je bila kratkotrajna i brzo sam počela da paničim. Šta ako Don ne želi da bude tata? Šta ako previše očekujem od njega?

Don i ja smo se zaljubili to ljeto, a početak naše veze bio je sve samo ne lagan. Kao nova udovica i nova mama, bila sam negdje između tugovanja supružnika i majke koja je dojila. Svjedočenje prerane smrti mog muža 30 mjeseci ranije, osakatilo je moje emocije i ostavilo me da se nosim sa PTSP-om.

Justin je ubijen zalutalim metkom tri dana nakon što je Jax rođen, a njegova smrt nije bila samo šokantna i neočekivana, već je bila i zemljotresna. Od trenutka kada je umro, njegov imaginarni duh je proganjao svaki moj pokret. Nosila sam naše burme oko vrata, polijepila njegove fotografije po cijelom domu, istetovirala portret na leđima, pa čak i spavala pod jorganom od njegovih starih majica. Nikada nisam željela da ga pustim, i nadala sam se da ću pokušati da ga zadržim. Jax će znati ko je njegov otac.

Nije bilo važno koliko sam puta pokazivala na Justinovu fotografiju i govorila Jaxu: “To je tvoj tata!”  Za njega je visoki, fini muškarac koji ga je hranio za ručak i čitao mu knjige bio njegov tata. Kasnije tog dana, razgovarala sam o situaciji s Donom. Morala sam da znam kako se on osjeća.

– Mislim da je to sasvim prirodno – rekao je i dodao:

– Mnogo sam u njegovoj blizini i on organski reagira.

– Zar te to ne plaši? – pitala sam ga.

– Naravno da ne – rekao je. – Volim vas oboje, i volio bih biti njegov tata, ako me vas dvoje želite.

tmp_0HssOi_f1d980595570915c_Runaway-754.jpg

Kad je Justin umro, bojala sam se kad će me Jax pitati zašto nema tatu. Kidalo me to što sam mislila na djecu u njegovom razredu kako crtaju svoju porodicu s dva roditelja, a moje dijete će crtati samo sa mnom. Sedam mjeseci nakon što smo se zaručili, Don i ja smo vezali čvor na prekrasnoj ceremoniji na plaži. Naše vjenčanje bilo je elegantno i intimno, a kad bih se mogla vratiti u prošlost, ne bih ništa promijenila. 

Moj sin Jax ima dva oca: jednog živog i jednog mrtvog. Neprestano moramo razjasniti na kojeg oca misli kada govori, ali moram priznati da me malo zaboli kad kaže o Justinu: “On je u mom srcu.”

Osim izazova, postoje i prednosti kombiniranja porodica. Moj sin Jax prima ljubav od četiri bake, pet djedova i 11 tetaki i ujaka. 

U trenutku kada sam mislila da mi se cijeli svijet srušio, ipak se pojavio neko ko mi je vratio osmjeh na lice i želju da nastavim sa svojim životom, i da se kroz njega borim za svog sina. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti