Njihove priče inspirirale su milione: Ispovijesti slavnih transrodnih osoba

Piše: Redakcija

Svojim posljednjim intervjuem kao Bruce Jenner, reality zvijezda Caitlyn Jenner najavila je svoju tranziciju te tako zadivila i inspirirala mnoge koji se bore s vlastitim rodnim identitetom. Sve više zvijezda progovara o svojim osjećajima, a oni na taj način uče i druge da prihvate sebe onakvim kakvim jesu. 

Laverne Cox

Zvijezda serije “Narančasta je nova crna” jedna je od najistaknutijih transrodnih zvijezda u SAD-u. U intervjuu za “Guardian” rekla je da je kao dijete prošla kroz okrutne homofobne napade zbog kojih se pokušala ubiti kada je imala 11 godina.  Život joj je spasila ljubav prema glumi i plesu koji su joj dali snagu da nastavi svoju borbu. 

Caitlyn Jenner

O njenoj rodnoj transformaciji pričalo se mnogo, a ona je nekadašnja reality i olimpijska zvijezda Caitlyn Jenner. Rođena kao Bruce Jenner, kao dijete se mučila s rodnom disforijom, stresnim stanjem koje je uzrokovano konfliktom između spola osobe i roda s kojim se identificira.

– Ja sam ja. Osoba sam i to je ono što sam ja. Moj je mozak puno više ženski, nego muški. Ljudima je to teško shvatiti, ali to je ono što je na mojoj duši – izjavila je Caitlyn , a cijelu svoju priču o tranziciji ispričala je u knjizi “The Secrets of My Life”.

Chaz Bono

Chaz Bono, sin Sonnyja Bona i Cher, je najpoznatiji transrodni muškarac na svijetu. Rođen je kao Chastity, a bilo mu je potrebno 40 godina da započne svoju tranziciju. U jednom intervjuu je otkrio da je u prošlosti bio zbunjen i da se zbog toga deklarirao kao lezbijka. Uskoro je shvatio da se identificira kao muškarac, a 2010. se odlučio za promjenu spola.

Chaz je u jednom intervjuu priznao da je u prošlosti bio zbunjen i da se zbog toga deklarirao kao lezbijka: “Zamijenio sam seksualnu orijentaciju za rodni identitet. Išao sam za očitim odgovorom.”

– Ista sam osoba, samo sam muška verzija sebe – rekao je. 

Isis King

Isis je prva transrodna osoba koja se učestvovala u showu “America’s Next Top Model”.  Priznala je da nije imala podršku porodice  sa svojim problemom rodnog identiteta, zbog čega je napustila dom.

– Rekla sam im da idem u New York poraditi na svojoj dizajnerskoj karijeri, ali otišla sam zbog tranzicije – priznala je Isis.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti