Cristiano Ronaldo: Majka se ponovo bori za život

Piše: Lejla Bejdic

Iako je krajem prošlog mjeseca uspješno riješio spor sa španskim vlastima u vezi s utajom poreza u periodu kad je nosio dres “Real Madrida”, Cristiano Ronaldo i dalje nema razloga za osmijeh. Njegova majka, 64-godišnja Dolores Aveiro, ponovo se bori za život nakon što je pobijedila rak dojke prije više od deset godina. Dolores je rak prvi put dijagnosticiran 2007. godine, zbog čega je operirala dojku i podvrgla se kemoterapijama. No, bolest se vratila.
– U Madridu sam operisala drugu dojku, idem na kemoterapije i sada se borim za život – izjavila je Dolores, a šokantno priznanje uslijedilo je nakon što je javno napala Kathryn Mayorgu, koja tvrdi da ju je 2009. godine u hotelu u Las Vegasu seksualno napastovao njen sin Cristiano. Slučaj je ponovo otvoren, jer u Nevadi silovanje ne može zastarjeti.
– Imam povjerenja u svog sina kad je riječ o onome što se dogodilo. Kad je otišla tamo, znala je da se ne ide da bi se igralo karti. Znam svog sina – kazala je Dolores, ne objašnjavajući pritom kad je druga operacija obavljena, ali je kratko dodala: “Niko ne zna za drugu”.

MAJČINO PRIZNANJE

Prije deset godina, Cristiano Ronaldo, koji je prošle sedmice napunio 34 godine, bio je toliko zahvalan doktorima što su uspjeli spasiti život njegove majke, da je donirao 100.000 funti za izgradnju centra za rak u Hospital Central bolnici u kojoj se liječila. Svjestan šta ova bolest znači, odlučio je pomoći i drugima, pa je tako značajnu sumu novca uplatio i na račun Portugalske lige protiv raka u njegovoj rodnoj Madeiri.
– Vjerujem da je dao ovaj poklon zbog svoje majke Dolores – kazala je tada Isabel Aguiar, direktorica humanitarne organizacije za rak.
Plemenitu gestu su pohvalili i njegovi prijatelji.
– Cristiano će zauvijek biti zahvalan doktorima i sestrama koji su spasili život njegovoj mami. Želio je da vide koliko to cijeni – kazao je tada njegov blizak prijatelj. Poznato je da je Cristiano mnogo vezan za svoju majku koja mu je uvijek bila nesebična podrška, a još se nije oglasio zbog ove situacije.
Maria Dolores ima četvero djece. Kada je rodila Ronalda, bila je kuharica i čistačica. U autobiografiji “Majčina hrabrost: život, snaga i vjera jedne ratnice”, priznala je da je u jednoj od najtežih životnih epizoda, u vrijeme dok je bila trudna s Ronaldom, zbog teške finansijske situacije razmišljala o abortusu. Kada se obratila doktoru za abortus, on ju je odbio uz obrazloženje:
– Imaš samo 30 godina i nemaš nijedan razlog da ne rodiš ovo dijete. Ono će biti radost u kući – sjetila se Dolores njegovih riječi.
No, nakon ovog sastanka je bila ljuta, odjurila je kući, te je na savjet prijateljice popila napitak koji joj je trebao izazvati pobačaj, ali nije joj uspjelo.
– Ako je Božija volja da se ovo dijete rodi, neka bude tako – kazala je Dolores tada i rodila sina kojim se ponosi.
Od ranog doba su razvili prisan odnos. Kada joj je Ronaldo s 14 godina kazao da odustaje od obrazovanja, jer želi nastaviti profesionalnu fudbalsku karijeru, saglasila se s njegovom odlukom, jer nikada mu nije željela uskratiti pravo na sreću. No, za razliku od majke, Ronaldo s ocem nije bio toliko blizak. Jose Dinis je bio alkoholičar koji je, priznao je kasnije to i sam Ronaldo, pio svakog dana. Alkoholizam je i bio glavni razlog zbog kojeg su imali nezdrav odnos kao otac i sin. Nažalost, Jose je umro u septembru 2005. zbog ciroze jetre. Njegovu smrt je teško podnio, priznavši u jednom od intervjua kako se veoma teško miri s činjenicom da Jose nikada nije vidio uspjehe koje je postigao, te da on neće dozvoliti da njegova djeca budu uskraćena za oca.
Da zna biti oslonac drugima, pokazao je to nedavno, kada je zaručnica Georgina Rodriguez proživljavala teške trenutke zbog smrti oca. Naime, njen otac, Jorge Rodriguez je bio osuđeni krijumčar droge, koji je u zatvoru proveo 13 godina.

PUT SAMOUNIŠTENJA

Georgina je na svoj rođendan objavila fotografiju iz Buenos Airesa, međutim, nije dala naslutiti da se nešto desilo. Ovo joj je bio prvi odlazak u rodnu zemlju otkad su joj oca protjerali iz Španije, 2013. godine, te mu zabranili povratak. Preminuo je prije nekoliko dana od komplikacija povezanih sa srčanim udarom koji je prebolio prije dvije godine, i od kojeg se nikada nije u potpunosti oporavio.
Georgina i Cristiano nisu željeli komentirati situaciju. No, njihovi fanovi su im putem društvenih mreža izrazili saučešće, baš kao i Georgininoj sestri Ivani. Budući da je kroz starijeg brata Huga vidio šta znači biti ovisnik o drogama, Ronaldo danas itekako može da razumije kroz šta je prolazila Georgina tokom odrastanja s ocem koji je zvog ove pošasti bio u problemu i sa zakonom.


– Svi su govorili da je Hugo bolji od Cristiana. Hugo je imao mnogo bolju tehniku i instinkt koji se razvije na ulici, Cristiano je počeo igrati u klubu sa strukturom, trenerima i to je već velika razlika. Hugo je prečesto pio alkohol da bi postao uspješan fudbaler – izjavio je izvor blizak porodici.
Iako se odavao drogi i alkoholu, te postajao ovisnik, mlađi brat Cristiano nije dizao ruke od njega. Kladio se s njim da, ako osvoji Ligu prvaka s „Real Madridom“, mora ići na odvikavanje, što je Hugo na kraju i učinio. Hugo se nakon rehabilitacije jedno vrijeme bavio građevinskim poslovima u rodnom Fugalu, dok je danas direktor Ronaldovog muzeja „CR7“. Zanimljivo je da je muzej, u kojem su pohranjeni svi Cristianovi trofeji i nagrade, zapravo Hugina ideja.
Da Ronaldo nije jedina zvijezda u porodici, svjedoči i njegova 11 godina starija sestra Katia Alveiro, koja je pjevačku karijeru počela graditi 2005. godine, pod imenom “LaRonalda”. Proslavila se i u portugalskoj verziji reality showa „Survivor“, 2014. godine. Budući da je Dolores morala voditi računa kako prehraniti porodicu, o Ronaldu se nerijetko, poput druge majke, brinula upravo Katia, vodeći računa da mu ne nedostaje ni pažnje ni ljubavi. Majka dvoje djece i danas čuva leđa svog brata, kad god se pojave problemi na terenu ili privatnom životu. Za razliku od Katie, njihova starija sestra Elma Aveiro nije toliko poznata u javnosti niti se eksponira. Mnogi za nju kažu da je najljepša od sve braće i sestara, danas je udata i ima kćerku. Sa sestrom Katiom lansirala je modnu liniju. Koliko drži do porodice, potvrdio je nebrojeno puta. Gotovo da nema važnog datuma, niti slobodnih trenutaka a da ih Ronaldo ne provodi s njima. Želju da i sam osniva veliku porodicu počeo je ostvarivati prije osam godina, kada je obznanio da mu je surogat majka rodila njegovo prvo dijete, sina Cristiana Jr.-a. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena imao je tada samo 26 godina. Ova vijest za mnoge je bila šokantna, naročito što Ronaldo nikada nije otkrio identitet žene koja je rodila dijete, kazavši samo kratko da su sva roditeljska prava prebačena na njega te da majka neće imati nikakav kontakt s djetetom.

ROĐENJE DJECE

Javnost je željela informaciju više, i koliko god da su bili odlučni da ovaj dio zadrže kao porodičnu tajnu, Dolores je odlučila govoriti o ovoj temi, kazavši kako je po dječaka otišla sama u privatnu bolnicu na Floridi te ga odvela u Španiju. Novinari su svaku njenu riječ analizirali, i na kraju su se pojavile tvrdnje kako Ronaldova majka, navodno, nije govorila istinu, budući da u dječakovom krsnom listu piše da je rođen u istoj bolnici gdje su nedavno rođeni i njegovi brat i sestra blizanci. Da li je Cristiano Junior rezultat afere za jednu noć ili ga je rodila surogat majka, do danas ostaje nepoznato. Neki Ronaldovi stari prijatelji i komšije sugeriraju kako je njegova odluka da sam odgaja djecu potaknuta traumama iz djetinjstva. Otac je i dvoje blizanaca Eve i Matea, koje je također rodila surogat majka. Prema strogim uslovima diskrecije i prava na privatnost, ženama koje su donirale jajašca, kao i onima koje su iznijele trudnoću do kraja, najčešće se ne kaže gdje su djeca “završila”. Osim blizanaca i najstarijeg sina, Ronaldo ima i kćerkicu Alanu Martinu, koju je rodila Georgina. Ova trudnoća je bila toliko javna da su je pratili svi svjetski mediji.
Osim što golica pažnju svojim privatnim životom, Ronaldo je poslastica za medije i kad je riječ o sportskoj karijeri. Nakon niza uspješnih godina u “Real Madridu” prošlog ljeta odlučio se za novi izazov. Potpisao je za “Juventus” te se s porodicom iz Španije preselio u Italiju. Uprkos tome što je napunio 34 godine, Ronaldo i dalje igra kao dvadesetogodišnjak. Iz “Reala” je otišao kao najbolji strijelac u historiji kluba. Postigao je 450 golova u 438 dvoboja i bio najbolji igrač ekipe koja je osvojila tri naslova Lige prvaka zaredom. Nakon što su se preselili u Torino, Ronaldo je za šestočlanu porodicu pronašao predivnu privatnu oazu, koja će biti njihov dom naredne četiri godine. Poznato je da slavni Portugalac bira samo luksuzne lokacije, pa je tako bilo i ovog puta.
Kuća se nalazi u italijanskom nacionalnom parku La Mandria u blizini Torina. U ovom parku su živjeli samo vlastelini i kraljevi. La Mandria je drugi najveći park u Evropi zatvorenog tipa. Njegova površina iznosi otprilike 3000 hektara, okružen je zidovima dugim 30 kilometara pa je na taj način ova luksuzna rezidencija odvojena od ostatka grada i njegovih stanovnika. Mir kakav Ronaldu i njegovoj porodici treba, naročito sada kada se najvažnija žena u njegovom životu, majka, bori za ozdravljenje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti