Razglednica svijeta: Rim by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno supruga bh. košarkaša Elmedina Kikanovića, Marina Kikanović, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovoga puta nas vodi u Rim.

U prvoj razglednici svijeta u 2019. godini vas vodim u Rim, kolijevku zapadne civilizacije, koji nazivaju muzejem pod otvorenim nebom, ali i vječnim gradom zbog neprikosnovenog kulturno-historijskog naslijeđa. Smješten je na sedam brežuljaka, na obalama rijeke Tibra i u podnožju Apeninskih planina. Ukoliko u ovaj grad niste došli zaljubljeni, ne brinite, zaljubit ćete se u njegove ljepote već prvog dana. Budući da svi putevi vode u Rim, nadam se da vam se ova destinacija našla na listi novogodišnjih želja za ovu godinu.

Iako je riječ o jako velikom gradu, koji broji više od četiri miliona stanovnika, nećete imati problema sa snalaženjem i orijentacijom. Kao i za svaki evropski grad, predlažem vam da ga obilazite pješke, jer ćete ga na taj način najbolje upoznati. Centar grada je jako dobro organiziran i uz turističku mapu lako možete doći do naznačajnijih znamenitosti i trgova.

Spisak muzeja

Prije dolaska u ovu prijestolnicu predlažem vam da pripremite spisak muzeja, trgova, bazilika i fontana koje želite da posjetite, jer, ukoliko ostajete kraće od dvije sedmice, svakako nećete uspjeti da obiđete sve. Napraviti selekciju nije nimalo  jednostavan posao, jer kulturno-historijski spomenici datiraju od antičkog perioda do modernog doba, ali je neizbježan ukoliko želite da uživate u odmoru i čarima ovog grada. Rim je prava riznica ljepota u kojem se nalazi više od 900 crkava,  katedrala i bazilika. U kojem god periodu godine da dođete, budite spremni da će neke od najznačajnijih građevina biti pod radovima. Zbog velikog broja turista, i perioda iz kojeg datiraju građevine, Italijani nastoje da ih sve očuvaju.

Građevina koju morate posjetiti je Koloseum, čija gradnja je počela 1972. i trajala osam godina. Primala je između 60 i 80 hiljada posjetitelja, koji su dolazili da gledaju borbe gladijatora sa životinjama i simulacije pomorskih borbi. Zbog svoje izvanredne arhitekture, Koloseum je mogao u slučaju nužde da se isprazni za nepunih 10 minuta. Za otvaranje Koloseuma, koje je trajalo stotinu dana, smatra se da je ubijeno više od 9.000 životinja. O samoj posebnosti arhitekture ove građevine ne mora se mnogo govoriti, ali sve fascinira činjenica kako su prije toliko godina uspijevali da pune stadion vodom radi simulacije pomorskih bitaka ili kako su uspijevali u slučaju lošeg vremena da prekrivaju stadion. Postojale su prostorije gdje su bile smještene životinje, ćelije u kojima su gladijatori čekali svoj red da odbrane čast, ali i odaje za kriminalce i robove koji su se ovdje borili.

Uz Koloseum se nalaze i ostaci „centra“ Antičkog Rima. Prošetajte se kroz nekoliko hiljada godina stare zidine i zavirite u duh prošlosti Foruma. Nekada je on bio političko, religijsko, kulturno središte grada. Bio je i glavni gradski trg, gdje su se sakupljali građani i nalazio Senat. Neizostavan je i Konstantinov slavoluk koji se nalazi iznad Svetoga puta, na krajnjem rubu Foruma. Prošetajte Svetim putem ka brdu Palatino. Napravite rutu od Koloseuma, pored Rimskog i Trajanovog foruma uz nezaobilazno zaustavljanje kod Trajanove kapije, do Piazza Venecie. Svake prve nedjelje u mjesecu, muzeji su besplatni, ukoliko ste te sreće pa se baš tada nađete u Rimu, preporučujem da ujutru, prije najvećih gužvi uzmete vodiča i obiđete sve najznačajinije znamenitosti.

Posjetite i Komicilj, mjesto gdje su donošene sudske odluke i gdje su mnogi narodni zastupnici držali govore. Poznat je po Ciceronovim govorima, ali i po Marku Antoniju, koji je baš na tom mjestu izložio njegovu glavu nakon što ga je ubio. Piazza di Venezia je, prema mom mišljenju, najljepši trg u Rimu, na kome ćete uživati u pogledu na spomenik Viktoru Emanueleu II, prvom kralju Rima i ujedinjene Italije. Danas spomenik predstavlja simbol moderne Italije. Laganom šetnjom stići ćete do Panteona, koji zaslužuje posebnu pažnju. Ukoliko ste u mogućnosti, odvojite malo vremena, obiđite neke od grobova najvećih svjetskih imena koja su ovdje sahranjena.

Prilikom dolaska u Rim, neizostavna je i posjeta Vatikanu. Najmanja država na svijetu je sjedište poglavara Rimokatoličke crkve. Ova država broji otprilike osamsto stanovnika i zauzima prostor od 0,44 kvadratna kilometra. Na ulasku u Vatikan dočekat će vas prelijepi trg pred bazilikom, na sredini s egipatskim obeliskom, koji potječe iz Neronovog cirkusa, a sa strana sa dvije lijepe fontane, Berninijeva i Madernova. Posjetite vatikanske muzeje s najvećom zbirkom klasične umjetnosti, Raffaellove odaje, Borgijine odaje, Vatikansku biblioteku, Sikstinsku kapelu, kao i Crkvu Svetog Marka. Sikstinska kapela predstavlja i neprocjenjiv umjetnički kompleks. Freske na stropu koje je oslikao Michelangelo ostavljaju i nakon 500 godina bez daha.

Za mnoge je Fontana di Trevi jedan od zaštitnih znakova Rima. Djelo Nicole Salvija mami uzdahe miliona turista iz čitavog svijeta. Centralna statua boga Okeana, s dva tritona za mnoge je jedno od najprepoznatljivijih djela ovog umjetnika. Nakon renoviranja Fontana je ponovo zasjala starim sjajem. Osvetljenje noću joj daje još veću dozu romantike, pa je ovo mjesto nerijetko izbor mnogih za prosidbu. Voda u Fontani naziva se djevičanskom, jer su je Rimljani uspjeli dovesti do Fontane akvaduktom sa izvora do kojeg je Rimljane dovela deva. Bacite novčić u Fontanu sa željom da se opet vratite tu, kao što to svake godine učini blizu milion turista. Preporučuje se putovanje u ljetnjim mjesecima i posjeta u ranim jutarnjim satima, da bi se izbjegle gužve i napravile nezaboravne fotografije.

Odlazak u Vatikan

Osim Fontane, neka od najromantičnijih mjesta u Rimu za zaljubljene su: Španske stepenice, mostovi Ponte Milvio, Ponte Sant’Angelo sa tvrđavom Castel Sant’Angelo, Zodiaco poznat po „stazama ljubavi“, ali i prelijepim pogledom na grad.

Most Ponte Milvio, populariziran je nakon knjige i filma Federica Mocce „I want you“, u kojem glavni junak simboličnim zaključavanjem katanca oko lampiona na mostu odlučuje da zaključa i svoju ljubav. Koliki odjek je imala ova knjiga i film, govori nam činjenica da se jedan lampion s mosta srušio, nakon čega je italijanska vlada propisala kaznu za turiste koji odluče da postave katanac ljubavi na most.

Trastevere četvrt je poznata po kaldrmisanim, isprepletanim, vijugavim ulicama, galerijama, ušuškanim restoranima, ali i po uzbudljivom noćnom životu.

Osim centra Rima, koji je prelijep, ukoliko ste u mogućnosti, obiđite i neki od okolnih vidikovaca i uživajte u nezaboravnim izlascima i zalascima Sunca. Neke od preporuka koje sam našla na internetu prije putovanja su Janiculum brda, brežuljak Aventino, gdje možete posjetiti i „Orange garden“, kao i Pincian brdašce.

Ne zaobilazite Nacionalni muzej i Nacionalnu galeriju moderne umetnosti. Ulaznice za ove muzeje vam predlažem da kupite online, da biste izbjegli gužve i redove. Osim ovog i mnogih drugih „must see“ muzeja, tu su i brojne vile koje su ukrasili renesansni umjetnici i dali im neprocjenjivu vrijednost. Neke od njih danas su otvorene za javnost i uz rezervaciju se mogu posjetiti. U Vili Borgeze se nalazi istoimena galerija u kojoj možete uživati u djelima Ticijana, Karavađa, Botičelija, Rafaela, Bernijija. U okviru vile nalazi se prelijep park s jezerom u sredini, velikim brojem spomenika i manjih fontana. Iz ove čuvene porodice potekli su kardinali, ali i papa Pavle V. Od izuzetne vrijednosti je Vila Farnesina, djelo čuvenog arhitekte Perucija. Danas se u njoj nalaze i djela čuvenog Rafaela.

Italijanska kuhinja, osim pizze i paste, nudi mnogo više nego što mnogi očekuju. Rimska kuhinja je posebno zasnovana na mesu, povrću i siru, pa ćete nerijetko na menijima naći brojne specijalitete.

Italijani izuzetno pridaju značaj vlastitoj tradiciji serviranja jela, aperitiva, vina i ispijanja kafe. Tradicionalno su na meniju predjela (antipasto), prvo jelo u kojem serviraju pizze i paste  (primo), drugo jelo koje podrazumijeva neko meso ili ribu (secundo) i nezaobilazni dezert. Samo neki od tradicionalnih rimskih specijaliteta su: carpaccio, koji se pravi od sirovog bifteka s parmezanom i rukolom uz dresing od limunovog soka i maslinovog ulja, sočne teleće šnicle sa listićima pršute i žalfije (Saltimbocca alla romena),  pečena janjetina (Abbacchio scottadicto), grilovano povrće u maslinovom ulju kao što su špargle, artičoke ili tikvice nekada punjene i  mocarelom. Od najpoznatijih pasti i pizza koje se služe u Rimu su spaghetti ala carbonara, gnocchi alla romana, ali i tanka pizza bianca ili bilo koja druga standardna rimska tanka pica iz peći na drva. Od slatkiša su popularni tiramisu, sladoled i panna cotta, ali i neki lokalni dezerti koji se vezuju samo za ovo područje. Uz neki od italijanskih spacijaliteta neizostavno ćete probati i italijanska vina. Samo neke od preporuka su Frascati, suho bijelo vino, Castelli Romani i Torre Ercolana.

Piazza di Popolo, Piazza Navona, Piazze Barberini trgovi su koje morate da obiđete pri posjeti Rima. Ukoliko ne uspijete sve obići pri prvoj posjeti, nemojte brinuti, ipak smo svi ubacili makar jedan novčić u Fontanu di Trevi, koji nam obećava da ćemo se vratiti na ovo čarobno mjesto.

Ručak na Španskim stepenicama

U srcu Rima, na Španskim stepenicama, nikad ne propuštam priliku da ručam. Iako pomalo turistički djeluje, uz romantične zvuke uličnih svirača, volim da gledam turiste kako užurbano prolaze, ali i romantične parove kako uživaju u ljubavi. Tek kada se drugi ili treći put vratite u Rim, uspijete da se opustite. Shvatite da ste najbitnije već vidjeli i da je ljepota ovog grada u ispijanju čaše vina uz vraćanje u neka davna vremena. Uvijek se sjetim filma „Roman holiday“ i scene u kojoj na ovom mjestu Audrey Hepburn i Gregory Peck jedu sladoled.

     

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti