Heklane hobotnice čudesnice kao pomoć bebama u inkubatoru

Piše: Redakcija

Kada čujete hobotnice čudesnice, sigurno ćete prvo pomisliti da je u pitanju neka nova igračka. Ipak ove čudesnice su mnogo više od toga. Riječ je o heklanim hobotnicama koje prerano rođenim beba pružaju utjehu i podršku u inkubatoru te su medicinsko pomoćno sredstvo. Orginalna ideja potječe iz Danske, a odnedavno prijevremeno rođeni heroji u Bosni i Hercegovini također imaju priliku da u svoje ručice prime hobotnice, odnosno njihove krakove i to sve zahvaljujući grupi volonterki koje su pokrenule ovaj projekt.

Slađana Vasiljević je inicijator cijelog projekta, a u heklanju hobotnica pridružile su joj se i Tamara Nešić, Alema Džaferović, Zineta Mutapčić, Milica Mihajlović Campos i Tatjana Kondić Joubin. Iako se nisu poznavale od ranije, to ih nije spriječilo da pruže svoju pomoć i proces heklanja učine uspješnim.

POZITIVAN UČINAK

– U januaru 2013. godine u Danskoj jedna žena je uradila hobotnicu za prijevremeno rođenu bebu koja se nalazila u inkubatoru. Cilj je bio da na neki način pomognu bebi da ne čupa sonde i cjevčice i uspjeli su u tome. Ona je bila mirnija i mnogo manje je vukla sonde. Ubrzo je grupa žena počela raditi hobotnice za ostalu novorođenčad i projekt se proširio na Švedsku, Francusku, Holandiju…, danas su hobotnice prisutne i u inkubatorima u Americi, Australiji, Filipinima, Izraelu – priča Tatjana.

Hobotnice su pomoćno sredstvo u najbitnijim i najtežim trenucima prijevremeno rođenih beba koje nakon rođenja umjesto u majčinom zagrljaju ostaju u inkubatoru.

– Da bi medicinsko osoblje moglo da prati zdravstveno stanje tih beba, one najčešće i imaju cjevčice, sonde za hranjenje… Sve to predstavlja veliki stres za njih. Hobotnice, kao pomoćno medicinsko sredstvo, a ne igračka, tu su da im pomognu da prebrode taj period. Krakovi hobotnice svojim oblikom podsjećaju na pupčanu vrpcu, bebe imaju refleks da se uhvate za njih i da ih vuku umjesto da čupaju sonde. Prisutnost hobotnica ih smiruje, smanjuju stres, a otkucaji srca se vraćaju u normalu – objašnjava Milica.

Projekt je uspješno zaživio i u Bosni i Hercegovini. Dječija klinika UKC Tuzla je odmah prihvatila ovaj prijedlog, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru ih također koristi, a od prošlog mjeseca hobotnice čudesnice su i u bolnici „Dr. Irfan Ljubljankić“ u Bihaću.

– Kada smo isporučili prve hobotnice, kompletno osoblje UKC Tuzla je bilo oduševljeno. Prema riječima doktorice Evlijane Zulić, vidi se pozitivan učinak ovog poduhvata, jer se bebice ne osjećaju usamljeno i mnogo su mirnije.Hobotnice bebama mijenjaju majku, jer njeni pipci služe da ih bebice obuhvate svojim prstićima baš kao što su hvatale pupčanu vrpcu dok su boravile u maminom stomaku – govori Zineta, mama prijevremeno rođenog dječaka, dodajući da heklanje hobotnica doživljava ličnim životnim uspjehom i da svaki put kada vidi nove hobotnice bude preplavljena istinskim osjećajem ljubavi.

NAČIN IZRADE

Izrada hobotnica za prijevremeno rođene bebe podiježe određenim standardima, koji su utvrđeni uz pomoć medicinskog osoblja. Za izradu jedne je potrebno četiri-pet sati, ali ipak najvažnije je da je dobro, a ne brzo urađena.

– Zbog održavanja potrebno je da se heklaju od 100 posto pamučnog konca određene debljine, a punjene su poliesterskim punjenjem koje se može prati na 60°C – kažu volonterke te dodaju da je njihov cilj da se hobotnicama pomogne što većem broju malenih boraca.

Hobotnice koje odgovaraju standardima se šalju na Odjele neonatologije u spomenutim bolnicama. Međutim, i one koje su van standarda nađu svoju primjenu na Odjelu za fizijatriju u Tuzlanskoj bolnici, kako bi pomogle stimulaciju motorike kod beba.

-Također se koriste i na jednoj kardiohirurškoj klinici, gdje se operišu djeca s urođenim srčanim manama. Spremne smo da se odazovemo na poziv i drugih bolnica koje žele da koriste hobotnice za prijevremeno rođene bebe – ističe Alema.

SVAKA POMOĆ JE DOBRODOŠLA

Kada je riječ o heklanju hobotnica, naše sagovornice ističu da im je svaka pomoć dobrodošla te da su im najviše potrebne osobe koje žele da rade.

– Neki nam se jave da besplatno odnesu materijal ili gotove hobotnice. Zaista cijenimo svaki vid pomoći koju dobijamo. Do sada smo zaista imali predivnih iskustava, gdje su ljudi željeli da pomognu donacijom materijala. Nekada i žene koje heklaju kupe konac, ali uglavnom se trudimo da pošaljemo materijal onima koji rade. Za one koji žele da heklaju hobotnice ili da ponude neki drugi vid pomoći mogu da nam se pridruže u radnoj Facebook grupi „Hobotnice čudesnice za bebe BiH“. Tu dajemo uputstva, savjete o materijalu pa čak i videosnimak rada hobotnice – govori Tamara jedna od volonterki.

Pročitajte još