Berina Stambol: Moja najljepša godina!

Piše: Redakcija

Najljepši dani u godini mnogima su upravo novogodišnji praznici, koje provode u krugu najbližih. Tako će biti i u domu porodice Stambol. Za direktoricu marketinga kompanije „International Healtha BiH” Berinu Stambol i njenog muža Mirana ovi praznici će biti itekako posebni. U ovoj godini oni su dobili najljepši poklon; u septembru su postali roditelji dvojice dječaka Leona i Noaha. Blizanci su u njihov dom unijeli veliku radost, a u Novu godinu ulaze veseliji nego ikada. Mama Berina se decembru raduje kao malo dijete, a s njenim dječacima sada je sve i mnogo ljepše.

NOVI ŽIVOT

– Miris vrućeg kakaa, kolačića s cimetom, pahulje koje se skoro čuju kada padaju, jelkica i pažljivo odabrani pokloni s crvenim mašnicama za one najdraže. Ovo je vrijeme darivanja, ali i vrijeme oprosta. Decembar je za mene uvijek bio mjesec kada želim da oprostim onome ko me povrijedio tokom godine, da kažem: „Izvini“, ukoliko sam ja bila ta, da se izgrlimo i izljubimo i takvi uđemo u Novu godinu. Nova godina je za mnoge i nova prilika. Da smršamo, da se zaljubimo, da dobijemo novi posao, da putujemo u daleke zemlje, da pokušamo ostvariti snove. Ili, kao što se nama dogodilo, da nam se u 2018. godini rode dva mala anđela. Zahvalni smo Bogu za sve što nam je podario. I želim od srca, da svima, koji imaju želju postati roditelji, ta želja u narednoj godini bude i ostvarena – kaže Berina.

Rođenjem Leona i Noaha za Berinu je počeo novi život, tek sada je svjesna, govori nam, kakvu snagu ima majčinstvo, za nju, ono je najjača sila na svijetu.

– Kada imate djecu, imate različite strahove, nesigurnosti, brige. Sve ono kroz šta prolazi jedna majka. I to ne traje samo jedan period, nego je to zaista jedan novi život, gdje je sve što je bilo moje sada njihovo. Svaka majka je hrabra, izdržljiva, osjetljiva i beskrajno strpljiva. Njena ljubav može preživjeti sve. Naučila sam da više cijenim ženu kao majku i da svaka zaslužuje pažnju i poštovanje. Uvjerila sam se u to da je moja ljubav prema njima neopisiva riječima i da ću učiniti sve da nikada ne skinu osmijeh s lica  – ističe Berina.

U Berininoj porodici već imaju iskustva s blizancima. Veliko su bogatstvo, a ona je tetka blizankama koje danas imaju 20 godina.

– Kao tetka cijeli život sam provela s njima. Znam koliko ljubavi se krije iza toga i da su roditelji blizanaca pravi sretnici! Uz to, imam sestru koja zna odgovore na svako moje pitanje i koja je najbolja tetka na svijetu – kaže ona.

Dolaskom blizanaca, Berinini i Miranovi prioriteti su se promijenili, ali njihov život nije promijenjen, već dodatno ispunjen. Leon i Noah su sada na prvom mjestu.

– Kada su oni zdravi, nasmijani i puni ljubavi, onda smo i mi najsretnije osobe na svijetu. Naš dom ima novi izgled. Nije uvijek sve na svom mjestu i „pod konac“, ali zato kuća miriše na bebe, a to je miris koji hipnotizira pa u trenu zaboravite na sve ostalo. Suprug i ja želimo i bebe uključiti u sve naše aktivnosti. Zajedno izlazimo, putujemo i uživamo. Suprug voli trčanje, tako da smo ga Leon, Noah i ja već dva puta pratili na put u Beograd i u Zagreb, gdje su bile trke. Kada sam kupovala novogodišnje poklone za prijatelje i porodicu, povela sam i bebe. Jelku smo kitili svi zajedno. Vjerujem da ćemo i kolače praviti zajedno, kao i dočekati Novu godinu – govori sretna mama. 

Ona ističe da suprug aktivno učestvuje u roditeljstvu te da joj je pravo zadovoljsto gledati ga.

– Možda sam tek sada i vidjela pravu veličinu naše ljubavi. Ujutro, kada se bebe probude, prije nego što tata ode na posao, imamo sada već tradiciju da sjednemo i pričamo s njima. To zovemo mali jutarnji razgovori i rijetko to preskačemo. Razgovaramo s L&N, pjevamo im pjesmice, gledamo kako se smiju i to sve uz izlazak Sunca. Početak dana za poželjeti. Kada se tata vrati s posla, njihova sreća je vidljiva, i ručice i nožice su u zraku. Mislim da to dovoljno govori kakav je Miran otac – priznaje Berina.

Leon i Noah su jednojajčani blizanci te su likom isti, ali karakterom potpuno drugačiji. Iako su još mali, već se prepoznaju određene karakterne crte.

– Leon je tatin nemirko, a Noah mamina dobrica. Prave su maze i nasmijane bebe. S obzirom na to da su jednojajčani blizanci i njihova je povezanost velika, uvijek moraju biti blizu. Pravi je užitak gledati ih kako rastu, kako gledaju jedan drugoga i kako su zaista jedno veliko čudo i plod velike ljubavi. Mislim da će biti onakvi kakvi su im i roditelji. Privrženi, puni ljubavi, i naravno na mamu – nasmijane maze – kaže mama dvojice dječaka te dodaje da želi da imaju sretno djetinjstvo, baš kao što je i ona imala, te da se igraju, padaju, plaču, valjaju u blatu i traže krišku hljeba kroz prozor.

 ZDRAVLJA I SREĆE

Za Berinu ovo je bila najljepša godina ikada. Svaki od 365 dana će zauvijek pamtiti. 

–  Suprug i ja smo dugogodišnju ljubav i zajednički život krunisali brakom i obećali jedno drugom da ćemo uvijek ostati mladi i puni ljubavi. Međutim, te ljubavi ima toliko da smo željeli da je podijelimo pa smo se udvostručili i postali četveročlana porodica. Prošla sam kroz period trudnoće i toliko sam bila sretna tih devet mjeseci da bih potpisala da budem u blaženom stanju svakog dana. Plakala sam, smijala se i možda prvi put u životu nisam mogla zaustaviti suze radosnice kada sam vidjela supruga kako drži naša dva anđela. Sve to su upotpunili naši divni prijatelji i porodica, koji su svaki momenat sreće podijelili s nama i dodali još malo ljubavi. Hvala Bogu za sve – navodi ona.

Na kraju razgovora novopečena mama otkriva da će kada se kazaljke 31. decembra poklope, u Novoj godini poželiti dobro zdravlje i istu količinu sreće kao i u prethodnoj. Ništa više od toga im ne treba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti