Dua Lipa: Otac mi je uvijek govorio da se ponosim svojim porijeklom

Piše: Aldina Zaimović

 

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/Bv4K6kOhLkR/

Pjevačici s Kosova, Dua Lipi, trebale su samo tri godine da pronađe svoje mjesto među najvećim zvijezdama u svijetu muzike. Godine 2015. objavila je pjesmu “Be The One”, i postigla svjetsku slavu. Njen glas hvale mnoge slavne kolege, članovi benda “Maroon 5” i pjevačica Lorde, dok kultni časopis “The Rolling Stone” njen stil pjevanja opisuje kao miks Amy Winehouse i Nelly Furtado. Sudeći prema popularnom servisu Spotify, Dua Lipa iza sebe je već ostavila Taylor Swift i Katy Perry. Jedan od razloga njene popularnosti, osim raskošnog vokala, jeste što ona pjeva o emancipaciji žena, ohrabrujući ih da budu samostalne. Stoga i ne iznenađuje što je postala uzor tinejdžerkama i mladim ženama širom svijeta, koje joj nerijetko svoje dileme i probleme pišu u porukama. Koliko god vam zvučalo nevjerovatno, Dua ih čita i na mnoge od njih i odgovara.

Za razliku od mnogih kolega koji iza sebe imaju tekstopisce i aranžere, ona sama piše pjesme i to uz pomoć bilješki iz djetinjstva. Često zna reći kako vjeruje u svoj rad i pjesme, te da prilikom predaje teksta produkciji, želi da njena ideja bude konačna.

– Vodila sam dnevnik kada sam bila mala, a svoje misli sam zapisivala u formi eseja i pjesama. Imala sam ih mnogo, tako da ih koristim i dan-danas – kaže Lipa.
Većinu tekstova koje je u djetinjstvu napisala redovno nosi u studio, često ih čita i ako neka pokaže veliki potencijal, ona je kasnije i snimi. Dua danas važi za jednu od najvećih zvijezda pop muzike na svijetu, a popularnost je stekla kada nije bila još ni punoljetna. Krivcem za svoj najveći uspjeh smatra pjevačicu Pink, jer je na osnovu nje i njenih pjesama izgradila svoj stil.

– Bila sam veoma mala kada sam prvi put čula „Get the party stated“ i pomislila sam: „O, moj Bože“. Kupila sam album „Missuderstud“ i stalno ga slušala i učila tekstove – priznaje Dua.

https://www.instagram.com/p/Bv66xvzB3ki/

 

Povratak na Kosovo

Rođena je u Londonu 22. augusta 1995. godine. Po završetku osnovne škole s roditeljima se seli na Kosovo, nakon što je njen otac Dukagjin, inače kosovski Albanac, dobio posao u Prištini. Promjena joj nije pala teško, budući da su je u novoj sredini čekali bliži rođaci.

– Bila sam vrlo uzbuđena zbog odlaska. Kod kuće smo uvijek pričali na albanskom, a na Kosovu su me čekali rođaci koje nikad nisam vidjela – izjavila je jedne prilike.
Dok je bila u osnovnoj školi, njeni snovi o muzičkoj karijeri nakratko su bili poljuljani, kada su joj rekli da nema talenta, jer ne može pjevati visoke tonove. Ovakvi komentari je, međutim, nisu obeshrabili. Život na Kosovu pomogao joj je da se poveže s porodicom i shvati kako je ona mnogo više od obične djevojke iz Londona, kako je o sebi u početku mislila. Zanimljivo, na Kosovu se upoznala s američkim hip hopom, prateći s velikim oduševljenjem turneju Snoopa Dogga i Methoda Mana u Prištini.

– Bez obzira na drugačiji život u Prištini, nastavila sam pjevati i sa 14 godina počela objavljivati obrade poznatih pjesama na YouTubeu. Uvijek sam željela pjevati. Ne smijete odustati vjerovati u ono što volite – kazala je Dua.

Na Kosovu joj je bilo lijepo, no, Dua nije zaboravila ni rodni London. Znala je da joj roditelji nikada ne bi dopustili da se zbog muzike, sa samo 15 godina, vrati u London, donijela je lukavu odluku. Poslužila se malim slatkim lažima te je u priču o povratku vješto uklopila i dio kako se, zapravo, u London vraća jer tamo želi sudirati. Da bi upisala britanski univerzitet, morala je steći britansku diplomu i usavršiti jezik. Trik je itekako upalio i Dua se vraća nazad, a brigu o njoj preuzima prijatelj njenih roditelja, koji je radio svoj master i gotovo nikada nije bio kod kuće. Dua je radila po stanu, čistila i kuhala jednostavna jela, dok u jednom trenutku nije odustala. Imala je i problem sa zakonom i bila gotovo uhapšena nakon što je gel za tuširanje bacila s prozora svog stana te tako pogodila policajca koji je bio u prolazu. Imala je ludu sreću što policajac nije podigao tužbu protiv nje.

– Bila sam gotovo uhapšena. To je bio očit napad na policajca. Pomislila sam: „O moj Bože, kako ću im reći da živim sama“. Razmišljala sam kako će moja mama reagirati, hoće li reći da se to dešava kada ostaviš dijete da živi samo – kazala je Dua.

Kako je vrijeme prolazilo, sve više se posvećivala pisanju pjesama. Nakon škole ostajala je budna do kasno u noć da bi završila pjesmu koja joj je bila u glavi. Planovi koje je imala u vezi sa studiranjem pali su u vodu nakon što ju je, 2015., pod svoje okrilje uzeo Warner Music Group. Te godine je izdala i singl „Be The One“.

– Znala sam da će radijsku premijeru pjesma imati kod Annie Mac. Bila sam u studiju toga dana i tačno znala kada će je zavrtjeti. Vozila sam se taksijem i zamolila vozača da uključi radio, ali na putu do kuće je nisu pustili. U kuću sam brzo ušla, uključila radio i tada je zasvirala. Pala sam na pod i zaplakala, jer jednostavno nisam mogla vjerovati što se događa. Bilo je tako uzbudljivo – sjeća se Dua.

Jedan od značajnih uspjeha desio joj se prošle godine kada je izdala pjesmu „New Rules“, a uspjehe je nastavila nizati i u 2018. godini. Nedavno je postala i najmlađa umjetnica koja se može pohvaliti s milijardu pregleda na You Tubeu. Od pet nominacija na posljednjem Brit Awardsu, Dua je kući odnijela dvije nagrade. Na putu do uspjeha uložila je mnogo truda, ali i pokazala da posjeduje neizmjernu hrabrost i i zrelo razmišljanje o muzičkom žanru u kojem uspješno pliva.

 

Podrška porodice

Dua ne krije da ovoliki uspjeh ne bi ostvarila da nije imala podršku porodice. Napustivši porodični dom i vrativši se u London, poprilično se osamostalila. Izdržavala se sama i to konobareći u restoranima i noćnim klubovima. No, znala je da klubovi nisu mjesto za nju.

– Uvijek ću biti zahvalna svojim roditeljima što su me pustili da se osamostalim. Mamu je brinulo jedino da budem sita i čista. Bez svoje porodice ne bih uspjela postići sve ovo što imam danas – priznaje mlada pjevačica.

Duini roditelji su se u London preselili prije njenog rođenja. Upoznali su se na Kosovu,kako je rat zaprijetio i Kosovu, odlučili su svoju sreću potražiti daleko od Balkana, i pronašli su je, u Velikoj Britaniji. Dukagjin i Anesa, čija majka je iz Bosne, 1992., iza sebe nisu ostavili samo roditelje i brojnu porodicu, nego i karijere koje su gradili u svojim zemljama. Dukagjin je bio član kosovskog benda i budući stomatolog, dok je Anesa bila pravnica. Dolaskom u London sve ove diplome i karijere su pale u vodu. Da bi prehrano porodicu Dukagjin je radio kao konobar, da bi navečer išao na poslovne kurseve. Anesa se prekvalificirala za poslove u turizmu.

– Dok sam ja išla u školu, i oni su ponovno išli u školu – često je znala reći Dua.
Dukagjin je diplomirao kada je Dui bilo 11 godina i ponuđen mu je posao u Prištini. Tako su se vratili u rodni kraj, ali su znali da njihova kćerka neće imati budućnost koju bi imala u Londonu. Iako bi rijetko koji roditelj svome djetetu dopustio da ode od porodičnog doma sa samo 15 godina, oni su imali razumijevanja. Vjerovatno što je i sam Dukagjin bio bivši roker, pa je znao kćerki dati prave savjete u vezi s karijerom.

– Otac mi je oduvijek govorio da se ponosim time odakle dolazim, ali i da znam razloge zašto nešto radim. Roditelji su oduvijek imali mnogo povjerenja u mene, stoga kada sam sama živjela u Londonu, trudila sam se biti najbolja što mogu, a s njima sam se čula i po nekoliko puta dnevno. Otac mi je rekao i da uvijek moram mnogo raditi kako bi mi se sreća osmjehnula. I to je istina – izjavila je Dua.

https://www.instagram.com/p/Bv4K6kOhLkR/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti