Rade Šerbedžija: Hollywood u mojim očima

Piše: Redakcija

Kada se spominju glumci, umjetnici općenito s ovih prostora koji su ostvarili zavidan uspjeh u Hollywoodu, Rade Šerbedžija predvodi tu listu. Priznanje za izvanredan glumački rad odala mu je i Američka filmska akademija kada ga je imenovala svojim članom. Njegova poznanstva s najvećim zvijezdama nisu bila ograničena samo na filmski set, s mnogima je ostao dobar prijatelj i nakon što su se kamere i svjetla pozornice gasila. O tome je s mnogo strasti pisao u svojoj posljednjoj knjizi, autobiografiji “Poslije kiše”. Hollwood, koji je mnogima još jedan neodsanjan san, Šerbedžiji je poput drugog doma, proveo je ovdje značajne godine svog privatnog i profesionalnog života, vraća mu se i danas, ali njegov raj je na Brijunima, koji su također, neizostavni dio njegovog romana.

AMERIČKO DRUŠTVO

– Warren Beatty je najveća zvijezda koju sam u Hollywoodu sreo. Upoznao sam ja i Dustina Hoffmana i Al Pacina i Jane Fondu. Prijatelj sam najbolji s Vanessom Redgrave, Liamom Neesonom i Ralphom Fiennesom. Snimao sam filmove s Tomom Cruiseom, Bradom Pittom, Angelinom Jolie, Clintom Eastwoodom, Charlize Teron, Glenn Close, Nicole Kidman, Michaelom Caineom, Johnom Turturrom, Beniciom del Torom, Valom Kilmerom i s još mnogo njih koji se mogu nazvati zvijezdama, ali niko od njih ne može se mjeriti s Warrenom Beattyjem. On je, vjerovatno, posljednja velika zvijezda američkog filma, kakvi su bili Marlon Brando, Marilyn Monroe, Ava Gardner, pa i njegova sestra Shirley MacLaine. To je bilo vrijeme slavnoga Hollywooda, u kojem su filmske zvijezde bile gotovo božanstva. Nisu ni izdaleka zarađivali takve milione kakve danas zarađuju najveća holivudska filmska imena, ali su na neki način bili važniji i gotovo državno zaštićeni kao ikone američkoga društva – bilježi Šerbedžija u svom romanu, opisujući Beattyja kao veoma jednostavnog čovjeka koji je svjestan značaja svog imena i pojave, ali i kao dovoljno pametnog, obrazovanog i mudrog da to svede na oblik koji njemu najviše odgovara.

– Ne želi se odreći svog privatnoga života i na neki način izbjegava javnost koliko je god moguće. Kao da mu slava koja mu pripada ne znači previše i, kao da je se želi zauvijek osloboditi. Vjerovatno je to i zbog toga što njegovo obrazovanje visoko nadmašuje uobičajeno obrazovanje holivudskih, filmskih velikana. Zato je i jedan od rijetkih glumaca koji se uspješno okušao u filmskoj režiji. Filmovi koje je režirao svojom tematikom pripadaju u intelektualne autorske filmove američkih reditelja koji žele kritički progovoriti o zemlji i o svijetu u kojem živimo.

Osim s Warrenom, porodica Šerbedžija njeguje prijateljstvo i s njegovom suprugom Annette Bening, koja neizmjerno uživa u ljepotama Jadrana.

– Bila je već nekoliko puta kod nas na Brijunima. Obožava taj čarobni otok, kako ga voli zvati, i stopi se s pozorišnim svijetom. Postane dio Ulysses teatra. Šeta se otokom, dolazi na naše probe i predstave i uživa u svojoj privatnosti. Niko u Hrvatskoj i ne zna da je ona trenutno jedna od najvećih filmskih zvijezda. Takva je. Skromna, čedna, elegantna, zagonetna. Ali i nevjerovatno snažna i energična žena, svjesna svoje ljepote i svoga talenta.

Osim što je Annette gošća u njihovom domu, Rade i Lenka su nerijetko gosti Warrrena Beattyja i Annette Bening, u njihovoj kući na Mulholland Driveu.

– Kad je vedro, vidi se i okean u daljini. To je jedan od najluksuznijih dijelova zvjezdanog grada i mnogi uspješni i poslovni ljudi imaju svoje vile baš tu, gdje su nekako izdvojeni i izdignuti nad običnim smrtnicima. I uistinu, to holivudsko brdo izgleda poput Olimpa gdje bogovi stanuju. Warren je sam projektirao svoju kuću. Drugačija je od ostalih građevina, koje su uglavnom od drveta i laganih građevnih materijala. Njegova kuća je velika, čvrsta, izgrađena od kamena i cigle. Djeluje kao pravi mali dvorac. Ovoga puta smo zarobili i našu najstariju kćerku Ninu, koja je, nakon što je završila koledž na Swarthmore univerzitetu u Philadelphiji, odlučila doći u Los Angeles, gdje je godinu radila u agenciji Innovative Artists i razmišljala šta bi dalje studirala i radila u životu. Ponovo je između nas u velikom krevetu i Lenka i ja se otimamo o nju, grleći je i uzvikujući kao nekad, kad je bila malena djevojčica: moje…,moje…, moje…, a ona bi onda, smijući se i vrišteći, uzviknula: zajedničko…, i oboje nas čvrsto zagrlila oko vrata – piše Šerbedžija.

Ljubav koju gaji prema 20 godina mlađoj supruzi Lenki Udovički, rediteljici, s kojom je u braku skoro 30 godina ravna je filmskoj, stoga i ne iznenađuje što je veliki dio “Poslije kiše” posvetio upravo njoj, i njihovom odnosu prema kćerkama. Osim Nine, Rade i Lenka imaju još dvije kćerke Vanju i Milicu Almu, dok Rade iz prethodnog braka ima još dvoje djece, kćerku Luciju, poznatu glumicu, i sina Danila, koji se otisnuo u rediteljske vode, i već imao priliku sarađivati sa slavnim ocem.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti