MM: Državo, sjedi, jedan

Piše: Redakcija

Negdje u đavoljem trouglu između Zenice, Tuzle i Banje Luke ima jedno mjesto u i tom mjestu škola. Onako tipična ovdašnja škola, malo u strani i na uzvišenju i pomalo oronula, svojom arhitekturom podsjećajući na vremena kada su u ovoj zemlji građene škole. Škola ima učenike i ima nastavnike. Među njima je i osoba koja je u tvom telefonu bila zabilježena kao MM, osoba s licem iz najgore noćne more, osoba koja samo u ovoj zemlji može biti nastavnik i koja bi u svakoj drugoj zemlji bila pod nadzorom cijelog tima psihologa, psihijatara i socijalnih radnika.

U trenutku kada saznaš da na svijetu živi osoba inicijala MM, MM će o tebi znati baš sve. Znat će gdje radiš i čime se baviš, znat će za slučaj u bivšoj firmi, kada su ti bivše kolege i osobe koje si smatrao da su ti prijatelji, ljubomorne na tvoj poslovni uspjeh, pokušale prilijepiti jednu gnusnu objedu i uništiti ti život i karijeru. Znala je ko te u firmi u kojoj si radio cijeni i ko te mrzi iz dna duše, znala je gdje ručate na pauzi i ko od tvojih nadređenih s pripravnicama šeta po Vrelu Bosne u slobodno vrijeme. Znala je da nemaš auto i kakvu muziku slušaš, recimo “Parni valjak”. Na samo njoj poznat način za tobom je ušla u backstage njihovog koncerta u Zetri i tajno te fotografirala, što ćeš tek kasnije saznati. Bio je to dobar koncert, no tebi je išlo na živce stalno obasjavanje foto-blicem. Nisi ni slutio da neko baš tebe slika i da zna zašto to radi.

Jedne večeri u kasne sate potpuno nepoznata osoba te je dodala kao „prijatelja” na Facebooku i imao si razlog za zabrinutost. Nepoznata mlada žena ti je odmah rekla da te poznaje, no ti nju ne. Pokazivala ti je tvoje fotografije, snimljenje tajno, pričala je detalje o tebi do kojih je došla uhodeći te, tražeći „uslugu”. Priznala je da je zaljubljena u tvog druga iz srednje škole AG, i tražila je da je povežeš s njim. Ti i AG ste ostali u kontaktu, životni putevi i karijere su vas razdvojili, ali pitao si ga ko je, zapravo, neznanka koja tako mnogo zna o tebi i njemu i svim ljudima koje zajednički poznajete, kako iz škole, tako i iz posla kojim se bavite. Saznao si da su se upoznali slučajno, da su izašli jednom na kafu, da ju je on odbio, da je MM nakon toga poludjela i pokušavala mu uništiti život, karijeru i vezu pred kojom je bio brak. Poručio ti je da bježiš od nje, ako ikako možeš. Ti si s njom, ipak, ostao u kontaktu putem interneta, te si u narednim mjesecima slušao priče kojih bi se i Baron Minhauzen postidio. Recimo, znala je satima pričati svoje seksualne fantazije, do u detalje. Pričala je o svojom navodnim vezama s bogatim i opasnim momcima, o njihovim brzim automobilima, pištoljima i slično. Jednom si izašao i na kafu s njom i nakon cijele minute razgovora bilo ti jasno da je AG bio u potpunosti u pravu kada je rekao da u glavi MM nema ništa normalno.

Nikada je više nisi vidio. Dan poslije tog susreta u kojem ti je zauvijek ostalo to njeno blijedo lice, počeo si izlaziti s njenom kolegicom s fakulteta. MM je i tebi i njoj zaprijetila da će vas oboje “žive zapaliti” i iskopati vam oči. I nestala iz tvog života.

Mnogo godina kasnije saznat ćeš da je ona nastavnica u jednoj provincijskoj školi. Fotografije na Facebooku na kojima ona pozira ispred školske table i upisuje ocjene u školski dnevnik bile su i stvarne i strašne. Kako je osoba u čijoj glavi ništa nije na svom mjestu mogla proći ljekarski pregled i dobiti mjesto nastavnika? Znaju li roditelji te oronule škole kakva osoba, zapravo, uči njihovu djecu i na šta je sve spremna kada joj se kaže „ne”? MM nije neko koga želite sresti u mraku,   vjerujete  mi na   riječ.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti