Azra Polimac-Bajrić:  Zahvaljujući jeziku, imam prijatelje u cijelom svijetu

Piše: Lejla Bejdic

Azra Polimac-Bajrić, osnivačica je škole bosanskog jezika „#Bosnian2GO“, koja strancima i ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini nudi mogućnost učenja bosanskog jezika kroz grupne i individualne časove. Cilj je da svaki učenik u potpunosti upozna našu zemlju i kulturu, a da bi se to dogodilo, potrebno je upoznati ljude. I u bilo kojoj zemlji, ne samo u Bosni i Hercegovini, najlakše je to postići ako govorite njihovim jezikom. Kroz dodatne radionice polaznike škole uče o druženju s ljudima, religijama i običajima u Bosni i Hercegovini. Sama ideja proizašla  kada je Azra imala 11 godina i učila tatu španski jezik, imitirajući Isabel, učiteljicu koja je nju kao dijete u prvim izbjegličkim mjesecima učila da govori njen prvi strani jezik. Kada je došlo vrijeme da bira svoj životni poziv, izabrala je Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik, sa željom i namjerom da jednog dana otvori školu bosanskog jezika za strance.

– Trebalo mi je punih 10 godina da se odvažim na taj korak – kaže danas kroz osmijeh.

Sjećajući se šta je u vremenu kad je i sama bila izbjeglica, prošla te je vrata svoje škole otvorila i za imigrante.

– Najveći broj izbjeglica koje se trenutno nalaze u BiH samo su u prolazu i stoga nemaju interes da uče naš jezik, što je sasvim razumljivo. Međutim, smatram da je naša obaveza da svako na svoj način pomogne ljudima koji su danas u situaciji u kojoj smo mi ne tako davno bili. Svi oni koji su na svojoj koži osjetili gostoprimstvo zemalja koje su ih primile ratnih devedesetih, znaju da je jezik jedan od najvažnijih faktora za uspostavljanje koliko-toliko normalnog života u izbjeglištvu. Stoga u budućnosti planiramo raditi na uspostavljanju saradnje s institucijama i međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem izbjeglica u BiH s ciljem doprinosa integraciji onih koji žele ili su prisiljeni da ostanu u našoj zemlji dok se ne stvore uslovi za njihov povratak kućama – kaže Azra i prepričava nam jedan dan u svojoj školi.

– Način na koji će se odvijati čas je teško predvidjeti, čak i s ljudima s kojima radimo mjesecima, ili čak godinama. Ljepota ovog poziva je, između ostalog, u tome što je svaki dan drugačiji i interesantan na svoj način. Divno je raditi s ljudima iz cijelog svijeta, upoznati kulture dalekih zemalja, i, na kraju, kada radite ovakav posao, rezultat su često prijateljstva koja opstaju uprkos kilometrima koji vas kasnije razdvajaju.

Uprkos brojnim obavezama, gdje nerijetko na mailove odgovara i u dva sata ujutro ili, kako kaže, odlazi u kancelariju, kako bi “završila samo još nešto“ mimo svakog uobičajenog radnog vremena, Azra pronalazi vrijeme i za bavljenje sportom. Osim velike ljubavi prema jeziku, Azra je velika ljubiteljica i stonog tenisa, kojeg smatra najvećim antistresom.

– Stoni tenis nepravedno je zapostavljeni sport. Počela sam igrati rekreativno još u osnovnoj školi, u poslijeratno vrijeme, kad je na Dobrinji stoni tenis u skloništu bio jedan od rijetkih vidova zabave. Tad sam zavoljela ovaj sport i igrala kad god bih dobila priliku. Iako sam svjesna da je kasno za bilo kakve sportske rezultate, sretna sam kad mogu izdvojiti vremena za sebe i raditi nešto mimo posla, što me ispunjava.

Foto: Aldina Zaimović

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti