Teme

Šejla Grgić, nova vokalistica benda Divanhana: Nadam se da ću ostaviti veliki pečat

Šejla Grgić, poznata kao bosanska Adele, nova je vokalistica popularnog bh. benda “Divanhana”. Ovo nije njen prvi susret sa sevdalinkom, Šejla, inače studentica master studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u svoj muzički opus je u sklopu “Funk Sevdah” projekta, upisala sjajne interpretacije sevdalinki u funk stilu, a sve s ciljem da tradicionalnu bh. pjesmu približe mladim generacijama.

Uprkos neospornom talentu i iskustvu, ova 24-godišnjakinja ne krije da joj je članstvo u “Divanhani”, uz ogromnu sreću, donijelo i određenu dozu odgovornosti, te je prilikom prvog nastupa početkom novembra imala tremu.

– Zajedno s prvim notama je nestala i trema. No, imam osjećaj velike odgovornosti i uvijek kažem da je “Divanhana” postala brend, koji je na sebe uzeo jedno veliko breme da bosansku tradiciju prenosi širom Planete. To je zaista velika odgovornost i nadam se da ću, kao i moje prethodne kolegice, uspjeti u širenju misije benda, te da ću ostaviti jedan veliki pečat – ističe Šejla.

Članove benda, priča nam, poznaje još iz studentskih dana. Njihova zajednička priča počela je saradnjom na mjuziklu „The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“, koji je u julu organizirala Američka ambasada u BiH.

Studentski dani

– Prijavila sam se na kasting za mjuzikl, ne znajući da je “Divanhana” popratni bend. Na probama smo shvatili da su naše kreativnosti kompatibilne i članovi Benda su me pozvali da dođem na nekoliko njihovih proba. U tom periodu nisam znala da će Naida (Čatić, op.a) napustiti “Divanhanu” i sve je teklo zaista opušteno i bez ikakvih pretenzija da se ostvari saradnja. Tokom sedmodnevne turneje s mjuziklom po bh. gradovima, sve je nekako kliknulo i naredni korak je bio da stupim u ovaj sjajni kolektiv – kaže ona.

Šejla ističe da uopće nije bilo dileme da li će prihvatiti ponudu Benda da bude njihov član.

– Kada su me pozvali, bilo mi je zaista drago što ću ponovo imati priliku da se malo studioznije bavim sevdalinkom. Prije svega mi je bitno to što sam od članova Benda dobila podršku, te već sada svoj zvuk orijentišu prema mom izvođenju, što je za mene kao pjevača veliki gušt. Mi pjevači volimo da se hvatamo u koštac s težim sevdalinkama, a dali su mi i tu slobodu da biram pjesme. Uz to imam i slobodu i kad je riječ o kreativnosti, vokalnom eksperimentiranju i davanju sugestija. Svi u bendu smo muzički obrazovani i svačije mišljenje se uvažava, a samim tim i moje bez obzira na to što sam novi član – objašnjava Šejla.

Iako je u dosadašnjoj karijeri prvenstveno bila orijentirana na pop muziku, Šejla ističe da se sa sevdalinkom upoznala još kao djevojčica.

– U svakoj sevdalinki koju izvodim mogu da, barem jednim malim dijelom, pronađem sebe i svaka je specifična na svoj način. Sve sevdalinke su mi drage i svakoj pristupam s istom dozom ljubavi i znatiželje. Ipak, i pop muzika mi je jako draga i sigurno je da ću u budućnosti raditi nešto i na tom planu, možda čak i s “Divanhanom”, nikad se ne zna. No, trenutno sam svu energiju usmjerila na “Divanhanu” – kaže ona i dodaje da joj profesija nalaže da se bavi različitim muzičkim žanrovima.

Podrška roditelja

Da će se baviti muzikom, Šejla je, govori nam, znala još kao djevojčica.

– Kada sam počela da sklapam prve riječi, tada sam počela i da pjevam. Roditelji, koji su me uvijek podržavali, jako su muzikalni i od njih sam naslijedila talent. U periodu kada sam bila na životoj raskrsnici, u tinejdžerskim godinama, nisam znala koju srednju školu da se upišem. Mislila sam ako kažem da hoću muzičku, da će mi reći: „OK, možeš upisati muzičku, ali od čega ćeš da živiš?“. Tako da sam im rekla da ću upisati srednju farmaceutsku, a moji roditelji su mi rekli: „Farmaciju? Dobro, mi ćemo te podržati šta god da odlučiš, ali smo za to da upišeš srednju muzičku“. Ja sam to svim srcem prihvatila. Znate, ogromna je sreća kada imate podršku roditelja – objašnjava Šejla.

Kada je daleko od scene, Šejla je poput svake druge mlade djevojke, te uživa u čitanju knjiga, vremenu koje provodi s porodicom i prijateljima, ali i slušanju dobre muzike.

– Privatno volim da slušam pop, elektronsku i ambijentalnu muziku. Prije sam bila frik za jazz muzikom, stalno sam to slušala, ali sam shvatila da je stalno analiziram, te me je muzika, umjesto da me opusti, umarala. Trebala mi je relaksacija – kaže Šejla na kraju razgovora za magazin „Azra“.