Prinčevi o ocu Charlesu: Izostajali smo iz škole da bi skupljali smeće

Piše: Redakcija

Britanski prestolonasljednik, princ Charles učio je, tokom školskih praznika u Norfolku, svoje sinove prikupljati otpad, otkrio je njegov najstariji sin, vojvoda od Cambridgea, u razgovoru vođenom povodom prinčeva 70. rođendana.

– Hodali smo tamo sa štapovima, skupljajući smeće u plastične vrećice – objasnio je William.

– Obojica smo mislili: ‘Pa dobro, ovo je sasvim normalno, svako to mora raditi’ – kazao je on za BBC govoreći o toj dječijoj anegdoti u posebnom 60-minutnom programu kojim će se obilježiti 70 godina princa Charlesa.

BBC je imao ekskluzivan pristup princu Charlesu tokom zadnjih 12 mjeseci snimajući film “Princ, sin i nasljednik: Charles u 70.”

U dokumentarcu William zajedno sa svojim mlađim bratom, vojvodom od Sussexa komentira prinčev govor iz 1970. u kojemu on upozorava na opasnosti od plastičnog otpada te objašnjava kako je otac poticao njihovu ekološku osviještenost.

– Ovo je nevjerovatno, pogledaj kako je bio mlad – šapće princ Harry dodajući da je njihov otac odradio “nevjerovatan posao” i vodio ih u odrastanju na način da “nije govorio o tome šta trebamo raditi”.

– Koji put bih izostao iz škole zbog toga da bih kupio smeće – kaže Harry dodajući da nije svjesno tražio smeće no kad bi vidio tokom šetnje neki odbačeni komad jednostavno bi ga pokupio.

– Bukvalno sam to radio jer sam programiran to raditi, zato što to i moj otac radi i zapravo bismo svi tako trebali raditi – kaže Harry.

William ipak dodaje da njihov otac “zaista živi na način koji zagovara” dodajući da vjeruje da je njegov otac “uzeo srcu” kritike koje je dobivao za svoje ideje kad je bio mlađi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti