Fatalna ljubav Charlieja Chaplina: On je imao 52., a ona samo 16 godina

Piše: Lejla Bejdic

 

Charles Spencer Chaplin, pomjerao je granice sedme umjetnosti, kao britanski glumac, zvijezda nijemog filma, režiser, scenarist i muzičar. Ali, u privatnom životu nisu mu cvjetale ruže. Charlie je vodio jedan usamljen i težak život, sve dok nije upoznao prekrasnu, 36 godina mlađu Oonu O’Neill. U svojim memoarima „Moja autobiografija” Chaplin njihov prvi susret opisuje kao jedan od najljepših koji mu se desio u životu. Međutim, prije nego što je upoznao kćerku mezimicu slavnog dramskog pisca, nobelovca Eugenea O’Neilla, Charlie se ženio tri puta i imao bezbroj ljubavnih afera s mladim djevojkama.

PROPALI BRAKOVI

Početkom oktobra 1918., 29-godišnji Chaplin oženio se glumicom Mildred Harris, koja je tada imala samo 16 godina. Zanimljivo, u brak su ušli jer je bila trudna, međutim, kasnije se ispostavilo da je trudnoća zapravo bila lažna. Poslije su imali jedno dijete, Normana Spencera Chaplina, koji je umro u ranom djetinjstvu. Mildred i Chaplin naposljetku su se razveli, 1920. godine. Četiri godine kasnije, komičar se ženi drugi put, i ovoga puta pred matičara vodi 16-godišnju djevojku, glumicu Litu Gray, s kojom je dobio dvojicu sinova.
No, i s njom je izdržao samo četiri godine. Kasnije su pojasnili da nisu ni mogli ostati duže, budući da im je zbog potpuno različitih karaktera brak postao katastrofa koju su željeli što prije okončati.

Chaplin je morao platiti 825.000 dolara, što je tada bio rekord brakorazvodne parnice, uz gotovo milion dolara sudskih troškova. Od tolikog stresa koji je doživio Charlie je osijedio. Chaplinova treća supruga bila je glumica Paulette Goddard, koja se pojavila u nekoliko njegovih filmova i imala je 21 godinu kada su se vjenčali.
Šuškalo se kako nije uzeta u obzir za ulogu Scarlett O’Hare u filmu „Prohujalo s vihorom“, jer nije htjela potvrditi da se udala za njega. Ipak, za Chaplina nije značilo pravilo „treća sreća“ pa se razveo 1940. godine. Charlijeva sklonost prema mlađim djevojkama, prema nekim biografima, poslužila je kao inspiracija Vladimiru Nabokovu za “Lolitu”, koja je u savremenu kulturu izražavanja ušla kao simbol izuzetno mlade djevojke naklonjene starijim muškarcima.

U vrijeme kada je upoznao Oone O’Neill, Charlie se nalazio u žiži javnosti zbog sudskog procesa u kojem ga je starleta Joan Berry tužila za utvrđivanje očinstva. Iako su dokazi jasno pokazali da je nevin, morao je plaćati alimentaciju za dijete koje nije njegovo. Ovaj događaj je bio samo kap u prepunoj čaši njegovih ljubavnih afera, koje se nikako nisu dopadale budućem tastu. Kako je Charlie u to vrijeme imao 52, a Oone (Una) samo 16 godina, njen otac optužio ga je za zavođenje maloljetnice. Zanimljivo, Oonin otac je bio samo godinu stariji od Chaplina.

Oona O’Neill je rođena 1925., bila je kćerka talentiranih roditelja, nagrađivanog pisca Eugene O’Neilla i književnice Agnes Boulton. Oonin lik je ostao prava zagonetka do samog kraja njenog života, koji je, paradoksalno, provela s jednim od najpoznatijih muškaraca na svijetu.
Povezujuća okolnost ovo dvoje ljubavnika jeste da oboje dolaze iz porodice razvedenih roditelja. Charliejevi roditelji su se razveli kad su njemu bile samo tri, a Oonini kada je imala četiri godine. Oone mu je pružila bezrezervnu podršku, koja mu je na zalasku karijere bila neophodna, a on je njoj zamijenio očinsku figuru, koja joj je očigledno mnogo nedostajala.

Charlie i Oona dan nakon vjenčanja

OČEVO ODRICANJE

Otac je uzalud pokušavao da svoju mezimicu odvrati od ove ljubavi, baš kao što ni ona nije uspjela oca da nagovori da se predomisli i prihvati Chaplina. Eugene je bio odlučan: ako se Oona odluči za ovaj brak, on će je se odreći. Nadao se da je riječ o afektu i nepromišljenoj odluci, mislio je da će s vremenom ta ljubav i želja nestati, ali na njegovu žalost to se nije dogodilo, Oona se, 16. juna 1943., udala za Charlieja. Bila je prelijepa tamnokosa djevojčica blistavog uma i očeva miljenica, ali ovaj čin joj nije mogao oprostiti. Želio je da mu se kćerka bavi glumom i da bude neovisna, ali ona se suprotno njegovoj volji ipak odlučila za život jedne domaćice. Nikad više s njom nije progovorio ni riječ do kraja svog života, niti je želio pročitati ijedno pismo koje mu je pisala i slala jednom sedmično. Sva ih je uredno čuvao na noćnom stoliću pored kreveta, sve dok jedne noći s njima pokraj sebe nije preminuo.


Otac se, ipak, grdno prevario, Charlie je u četvrtom braku konačno našao pravu ljubav pa je svoj nekada neobuzdani ljubavni život zamijenio za skladni porodični. Dobili su pet kćerki: Geraldine, Josephine, Jane, Victoriju i Annette Emily i trojicu sinova: Christophera, Eugenea i Michaela.
Tokom prvih deset godina braka živjeli su na Beverly Hillsu, ali nakon što je Chaplinova dozvola za ponovni ulazak u Sjedinjene Države otkazana tokom putovanja u London 1952. godine, preselili su se u Manoir de Ban u švajcarskom selu Corsier-sur-Vevey. Rođena Amerikanka Oona, zbog silne ljubavi prema svom suprugu odrekla se američkog državljanstva i postala britanski državljanin.


Nikada nisu iznosili činjenice iz svog braka, ali vjerovatno nije bilo jednostavno živjeti pod tolikom lupom javnosti, pa je Oona smatrala da se nekada mora opravdati za svoje ponašanje i odluke, te je u jednom intervjuu izjavila:
– Svi misle da sam se udala za Charlieja zbog nedostatka ljubavi mog oca, ali to nije istina. U našoj kući godine ne igraju nikakvu ulogu. Za mene izgleda svaki dan sve mlađi, samo je njegov rođendan godišnji šok za mene. Druge mlade žene koje su se udale za zrele muškarce shvatit će šta mislim… Charlie mi je podario mnogo sreće u životu, jer moje djetinjstvo nije bilo sretno, on mi je vratio osmijeh na lice, a to nema cijenu.


Tokom proslave osamdesetog rođendana, na pitanje novinara kako mu je u braku, Charlie je vragolasto odgovorio:
– U mom braku je sve uredu, osim što mi je supruga stara, pa ne može da mi rodi još jedno dijete.
Uprkos ogromnoj razlici u godinama, Charlie i Oona su više od 30 godina proveli zajedno u skladnom braku. Chaplin je plivao, igrao tenis, malo pušio i rijetko pio. Međutim, njegovo zdravlje počelo se pogoršavati krajem šezdesetih, nakon što je završio snimanje posljednjeg filma „Grofice iz Hong Konga“. Umro je u snu za Božić 25. decembra 1977. godine, u Veveyju u Švicarskoj, u dobi od 88 godina. Naredne godine njegovo tijelo je iz grobnice ukrala grupa poljskih i bugarskih mehaničara, kako bi iznudili novac od porodice, međutim, plan im je propao, uhapšeni su, a Chaplinovo tijelo ponovo je nakon 11 sedmica pokopano. Kako se ovakav incident ne bi ponovio, tijelo je pokopano ispod debelog sloja betona. Da su bili povezani na višem novu, a ne samo romantično, dalo se naslutiti iz činjenice da se Oona jako teško nosila s Charlijevom smrću. Preplavljena tugom i očajem, odala se alkoholizmu, baš kao i njena majka. Umrla je od raka gušterače 1991. godine u dobi od 66 godina.



Siromašno djetinjstvo

Chaplinovo izuzetno siromašno djetinjstvo imalo je velikog utjecaja na njegov kasniji život, naročito se to moglo vidjeti kroz likove koje je stvarao u svojim filmovima. Kako je njegov otac stalno bio odsutan, a majka jedva da se mogla izboriti za bilo kakva finansijska sredstva za život, dva puta je boravio u domu za nezbrinutu djecu prije devete godine života. S 12 godina otac mu je umro, a s 14 majka završila u ludnici. Teme u njegovim filmovima u kasnijim godinama oživjet će scene njegovog djetinjstva. Njegov glavni lik bio je “Skitnica”, lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap, a zaštitni znak su mu potkresani brkovi. Karijera mu je trajala 65 godina.

Jedna od rijetkih fotografija na kojima se Charlie druži s kolegama na setu

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti