Naša tema: U BiH djecu do šest mjeseci života doji tek oko 25 posto majki

Piše: Redakcija

Dojenje nije samo prirodno hranjenje bebe, već je i razvijanje posebne i neraskidive veze između majke i djeteta. Brojne su pogodnosti dojenja; majčino mlijeko svojim sastavom, koji je jedinstven, i kojeg je nemoguće proizvesti  tehnološkim postupcima, potpuno je prilagođeno potrebama rasta i razvoja djeteta. Majčino mlijeko, zahvaljujući prisustvu leukocita, makrofaga, laktoferina, lizozima i imunoglobulina, ne opterećuje probavni i bubrežni trakt djeteta. Također, brani dječiji organizam od mogućih patogenih mikro organizama. Dojenje međutim, nije samo korisno za bebu, već i za majku, odnosno njeno zdravlje. Ono omogućava bržu involuciju (proces vraćanja organa na nekadašnu veličinu) maternice, manji ukupni postpartalni gubitak krvi, ali smanjuje i rizik obolijevanja od zloćudnog tumora dojke i jajnika. Koliko je dojenje važno, potvrđuje i podatak da se u zemljama širom svijeta svake godine od 1. do 7. augusta, obilježava Svjetska sedmica dojenja, a u našoj zemlji, odnosno jednom njenom entitetu FBiH, početkom oktobra. Obilježavanje ovog datuma ima cilj promoviranje i unapređenje dojenja. Tema Svjetske sedmice dojenja 2018. bila je „Dojenje: temelji za život“. Dojenje organizira i promovira širom svijeta WABA (Svjetska alijansa za akciju dojenja) i UNICEF, a sve s ciljem ne bi li potaknuli majke da dojenjem utječu na zdrav rast i razvoj djeteta, ali i da zaštite djecu od bolesti. U BiH ova sedmica se obilježava u saradnji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kantonalnih Zavoda i nevladinim sektorom. Prema nepotpunim podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u Bosni i Herecegovini svoju djecu do šest mjeseci života doji tek oko 25 posto majki. Iako ovaj broj ne odstupa od zemalja Evropske unije, to je informacija zbog koje se treba zamisliti i koja poziva na svojevrsni alarm!

O ovoj temi razgovarali smo s nekoliko bh. majki, koje su s nama bez ustezanja podijelile iskustva o tome kako su hranile i hrane svoje mališane.

Manekenka Sarah Čerkez kćerku Nimru dojila je 14 mjeseci.  Za nju je to, kaže, bio olakšavajući period, jer je, zahvaljujući dojenju, njena beba uvijek imala spremno mlijeko. Također, za nju kao majku ono je značilo i svakodnevno trošenje kalorija.

– Najvažniji zadatak mi je bio da beba dojenjem dobiva sve što joj je potrebno za zdrav razvoj i imunitet koji će joj biti baza za ostatak odrastanja i života. Svi znamo kako je dojenje važno i ja sam željela da to pružim svojoj bebi. U situacijama kada sam radila, vodila sam bebu sa sobom na snimanje i cijela ekipa se prilagođavala njenim potrebama. Također, kada sam putovala u Pariz da radim, vodila sam bebu i mamu sa sobom, kako bih je nastavila dojiti – kaže Sarah. 

Televizijska voditeljica Zvezdana Stojaković također je svoje sinove hranila na prirodan način. Starijeg sina Petra, koji danas ima pet godina, dojila je do njegovih 11 mjeseci, a koliko će mlađeg, to još ne zna, jer je malenom Aleku, kaže nam veselo, tek mjesec.

Piše: Azra Kovačević

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još