Oglasila se zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija: Uredili smo stan i radovali se vjenčanju

Piše: Redakcija

Iako se vijest o nestanku, a zatim i o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija pojavila 2. oktobra, u svjetskim medijima je ovo i dalje goruća tema. Od tog perioda, pa do danas je otkriveno da je kolumnist “Washington Posta” ubijen u Konzulatu svoje zemlje u Turskoj, a nakon što je otišao da podigne papire koji su mu bili neophodni za vjenčanje s vjerenicom Hatice Cengiz. I dok se u medijima svakodnevno piše o motivima, te o potencijalnim učesnicima u novinarovoj likvidaciji, oglasila se i njegova vjerenica, koja je za “Washington Post” govorila o njihovoj ljubavi, planovima za budućnost, te o posljednjim momentima koje su proveli zajedno. Ona je otkrila da su do Konzulata Saudijske Arabije otišli zajedno, te da je to bila njihova druga posjeta ovoj instituciji. Naime, kako je ispričala novinaru ovog medija, Jamal je Konzulat posjetio sedam dana prije nego što je ubijen, sumnjivo mu je bilo što su  mu nakon prve posjete kazali da ponovo dođe, no, uprkos dvoumljenju, kaže ona, otišao je.

 

 

– U jednom trenutku je rekao: „Možda je bolje da ne idem“. Bio je očigledno zabrinut da će mu se nešto dogoditi – kaže Hatice i dodaje da je su na putu do Konzulata pričali o planovima za budućnost.

 

Hatice, koja je studentica doktorskih studija u Istanbulu, sjeća se kako je kobnog dana svog vjerenika čekala ispred Konzulata, vrijeme je prolazilo, i pola sata nakon završetka radnog vremena postalo joj je sumnjivo što ga nema.

 

– Pitala sam stražara gdje je Jamal, a on mi je odgovorio da niko nije unutra. Počela sam da paničim i nazvala prijatelja koji mi je kasnije rekao da sam zvučala potpuno izbezumljeno –  rekla je ona.

 

Jamal i Hatice su se upoznali u maju ove godine na jednoj od konferencija na kojoj je on bio predavač. Pitanje koje mu je postavila nakon predavanja bilo je dovoljan povod da stupe u razgovor, ali i da ostanu u kontaktu. Njegov dolazak u Istanbul nakon toga bio je idealna prilika za prvi zvanični sastanak, nakon kojeg su počeli svoju romansu.

 

– Naša veza je ubrzo postala izuzetno jaka – rekla je ona i dodala da je Jamal, kako običaji nalažu, od njenog oca već u septembru tražio dopuštenje da se vjenča s njom.

 

Ona je objasnila da je razlika od 22 godine između njih dvoje nešto što je njenog oca prvobitno pokolebalo, ali da je na kraju pristao da im da blagoslov za brak. Oduševljeni ovim vijestima Jamal i Hatice su počeli da opremaju stan u Istanbulu u kojem su planirali živjeti.

 

– Kada sam ga pitala kakav je stan kupio, rekao mi je da je jednako lijep kao i njegova vlasnica – otkrila je Hatice i dodala da im je u planu bilo da se vjenčaju što prije.

 

No, papir koji dokazuje da je razveden, a koji je  Jamalu bio neophodan kako bi stupio u brak sa svojom mladom vjerenicoma, na kraju ga je koštao života.

 

Podsjećamo, Khashoggi je jedan od najistaknutijih saudijskih novinara. Njegova novinarska karijera doživjela je uspon nakon izvještavanja iz Afganistanskog rata i intervjua s liderom Al-Kaide Osamom bin Ladenom 1980-ih godina, a poznat je po svojim tekstovima u kojima kritizira vlasti u Rijadu.  Upravo to se smatra glavnim razlogom njegove likvidacije.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti