Fatalna ljubav Oone O’Neill i Charlieja Chaplina: Ona je imala 16, a on 52 godine

Piše: Redakcija

Charlie Chaplin je bio samo godinu mlađi od oca njegove izabranice

Dok je, pomjerajući granice sedme umjetnosti kao glumac, reditelj, scenarista i producent, Charlie Chaplin pridobijao sve više ljudi koji su ga poštivali, njegov ljubavni život pun afera i skandaloznih veza stvarao je negativnu medijsku sliku i ozbiljnu kritiku javnosti.

Povezana slika

Charlie Chaplin

Prije nego što je upoznao kćerku mezimicu slavnog dramskog pisca, nobelovca Eugene O’Neilla, Charilie se ženio tri puta i imao bezbroj ljubavnih afera s mladim djevojkama.

Kako su njegove prve dvije supruge Mildred Harris i Lita Grey imale samo 16 godina, a Paulette Goddard kao treća s 19 godina bila njegova najstarija izabranica, ova njegova sklonost je, prema nekim biografima, poslužila kao inspiracija Vladimiru Nabokovu za “Lolitu”, koja je u savremenu kulturu izražavanja ušla kao simbol izuzetno mlade djevojke naklonjene starijim muškarcima.

U umjetničkom smislu on je svojim britkim humorom i neodoljivim šarmom nastavio da plijeni jedan dio gledalaca, ali je zbog ovakvog privatnog života izgubio veliki broj fanova, što se odrazilo na gledanost njegovih filmova, koja je ozbiljno opadala.

Zbog svih afera sa maloljetnim djevojkama o kojima su mediji brujali, razumljivo je da je osvojivši najvažnije srce u svom životu, drugo zauvijek slomio – srce svog budućeg tasta, Eugene O’Neilla. Charlie Chaplin je bio samo godinu mlađi od oca njegove izabranice.

U vrijeme kada je upoznao Oone O’Neill, Charlie se nalazio u žiži javnosti zbog sudskog procesa u kome ga je starleta Joan Berry tužila za utvrđivanje očinstva. Mada su dokazi jasno pokazali da je nevin, ovaj događaj je bio samo kap u prepunoj čaši njegovih ljubavnih afera, koje se nikako nisu dopadale budućem tastu. Kako je Charlie u to vrijeme imao 52, a Oone (Una) samo 16 godina, optužio ga je za zavođenje maloljetnice.

Uzalud je otac pokušavao da svoju mezimicu odvrati od ove ljubavi, a kćerka da izmoli oca da se predomisli. Eugene je bio kategoričan: ako se Oona odluči za ovaj brak, on će je se odreći. Nadajući se da je riječ o afektu i da će vremenom popustiti, Oona se 16. juna 1943. udala za Charleija, ali se po pitanju očeve odluke prevarila. Iako je kao prelijepa tamnokosa djevojčica blistavog uma bila očeva miljenica, ovaj čin nije mogao da joj oprosti. Nikad više s njom nije progovorio nijednu jedinu riječ.

Prevario se i Eugene. Charlie je u četvrtom braku konačno našao pravu ljubav pa je svoj nekad neobuzdani ljubavni život zamijenio za skladno porodični. Oone mu je pružila bezrezervnu podršku koja mu je na zalasku karijere bila neophodna, a on je njoj zamijenio očinsku figuru koja joj je mnogo nedostajala. Dobili su pet kćerki (Geraldine, Josephine, Jane, Victoriju i Annette Emily) i tri sina (Christophera, Eugenea i Michaela), prenosi cdm.me.

Tokom proslave osamdesetog rođendana, na pitanje novinara kako mu je u braku, Charlie je vragolasto odgovorio:

– U mom braku je sve uredu osim što mi je supruga stara, pa ne može da mi rodi još jedno dijete.

Iako Eugene do kraja života nije želio nikakav kontakt sa odbjeglom kćerkom, ona mu je jednom nedjeljno pisala, ne znajući da njen otac nikada nijedno njeno pismo nije otvorio. Sva ih je uredno čuvao na noćnom stoliću pored kreveta, sve dok jedne noći s njima pokraj sebe nije preminuo.

Uprkos ogromnoj razlici u godinama, Charlie i Oona su više od 30 godina proveli zajedno u skladnom braku. Nakon njegove smrti u 88. godini, kao da je i njen život izgubio smisao. Odala se alkoholu i preminula 14 godina kasnije od raka pankreasa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti