Žena ženi ipak jeste vuk: Učimo od Monice Bellucci kako voljeti godine, bore i tijelo

Piše: Redakcija

Svi koji su pratili ovogodišnju Sedmicu mode u Milanu znaju da je modni dvojac Domenico Dolce i Stefano Gabbana napravio presedan na modnoj sceni. Na njihovoj reviji pistom se nisu šetale anoreksične i jedva punoljetne manekenke, već prave žene, od krvi i mesa. U armiji ljepotica koje su obilježile scenu nekih osamdesetih i devedesetih godina; među njima, Eva Herzigova, Helena Christensen, Carla Bruni, i neponovljiva glumačka diva, Isabella Rossellini, prednjačila je Monica Belluci.

Monika je lijepa, ali ova seks bomba ima i naslage na kukovima i bore oko očiju. Ona to ne krije. Žena koja je prošle nedjelje napunila 54 godine poslala je jasnu poruku; žena u mojim godinama i treba ovako da izgleda. Čemu se čudite? Ovo je stvarnost! Može i drugačije, ali onda ćete svakog mjeseca ležati na stolu nekog plastičara i čekati svoju dozu botoxa ili hirurškog reza. I na kraju ćete opet biti poražene. Jer ostarjeti moramo, pa kad je već tako, onda barem da živim u svojoj, a ne tuđoj koži. Svoje pedesete Monica ispraća dostojanstveno, dok njen bivši muž iz andropauze izlazi tako što šeta upola mlađu ljepoticu. Da ne živi prema holivudskim standardima ljepote, Monica je davno pokazala, ali njih više ne nameće, po utjecaju, dominantno muški Hollywood, već i same žene, nemoćne da  se izvuku iz kandži vječnog terora ljepote i mladosti. 

Monica Bellucci na reviji brenda D&G na nedavno završenom Milano Fashion Weeku

Međunarodno istraživanje, provedeno na gotovo 10.000 žena, pokazalo je da su savremene žene surovo stroge sudije sopstvenog izgleda. Procenti su zapanjujući.

100% žena na drugoj ženi prvo primijeti debljinu

97% ženske populacije nije zadovoljno svojim izgledom

90% žena starih između 15 i 64 godine želi da promijeni nešto na svom tijelu

68% petnaestogodišnjakinja drži dijetu

30% žena uzima laksative ili posti samo da bi smršalo

Predrasude protov starijih osoba su tolike da imaju svoj termin Ageism. Za njega Jane Fonda kaže kako je veoma živ, dok ga Helen Mirren naziva nesnošljivom i smiješnom epidemijom.

Image result for monica bellucci fashion week

– Svi imamo priliku gledati kako James Bond stari, a njegove ljepotice postaju sve mlađe. To je tako neugodno – kaže Mirren.

S njom je, zanimljivo, saglasan i sam James Bond. Nije bilo davno kad je Daniel Craig morao braniti Monicu Bellucci od novinara, koji nisu znali ništa drugo pitati izuzev toga zašto je Sam Mendes odlučio Bond djevojku pretvoriti u Bond ženu, kad je angažirao Belluci za partnericu agenta 007. Zanimljivo, Monica je od Daniela bila starija tek tri godine.

Daniel Craig i Monica Bellucci

– Mislite na čari žene njene dobi? Ovdje pričamo o Monici Bellucci, pobogu! Kada neko poput nje želi biti Bond djevojka, onda se samo trebate smatrati sretnikom i počastvovanim – uporno je ponavljao Daniel.

I dok se ne desi neka revolucija i muškarce ne počnu pitati, ono što žene ne mogu izbjeći; boje li se godina, zašto ne smršaju, koriste li botox, ako ne, kad će, možda je vrijeme da žene zavole svoje tijelo i svoje godine. Pa kad može Monica, zašto ne biste i vi?

 

Pročitajte još