Ova je godina očigledno prepuna ljubavi za kraljevsku porodicu. Nakon vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle čeka nas još i ono princeze Eugenie. No, još jedno vjenčanje, i to historijsko, dogodilo se.

55-godišnji kraljicin bratić Lord Ivar Mountbatten prije dvije godine otvoreno je progovorio o svojoj homoseksualnosti, a sada se vjenčao sa svojim godinu starijim partnerom Jamesom Coyleom.

Lord Ivar tako je postao prvi član kraljevske porodice koji je imao gay vjenčanje, a da stvar bude neobičnija, dotičnog je do oltara dovela bivša supruga Penny, s kojom je bio u braku 16 godina te imaju tri kćerke, Ellu (22), Alix (20) i Luli (15). Penny i Ivar ostali su u odličnim odnosima nakon razvoda, a njihove kćerke došle su na ideju da Penny “preda” Ivara na vjenčanju. 

Ivar i ona razveli su se prije osam godina, a kraljičin rođak u trećem koljenu prvi je član šire kraljevske porodice koji je otvoreni homoseksualac.

– Ljudi su bili pomalo šokirani, ali svi su me prihvatili. Moja najstarija kćerka rekla je da je to potpuno normalno. Današnje generacije to drugačije shvataju – kaže Ivar.

Na vjenčanju je bilo 60-ak članova porodice i bliskih prijatelja, a najstarija kćerka prije vjenčanja poručila mu je da se ne brine ni oko čega jer “gay vjenčanja više nisu tako skandalozna”.

– Napokon smo to napravili. Bio je to predivan dan uprkos groznom britanskom vremenu. Najveće hvala ide mojim prelijepim kćerima zbog njihove podrške jer bez toga se ovo nikada ne bi dogodilo. A najveću zahvalnost osjećam prema Jamesu jer je jednostavno savršen – napisao je zaljubljeni Ivar na Instagramu pored nekoliko fotografija s vjenčanja koje je objavio.