Ona je zaljubljena, a on u braku: Koliko daleko treba ići u ovakvim vezama?

Piše: Redakcija

U svakom dijelu svijeta možete čuti barem jednu priču u kojoj se žene zaljube u muškarce koji su u vezi: prema jednom istraživanju u kojem je učestvovalo 16.000 ljudi iz 53 zemlje, otkriveno je da je svaka peta dugotrajna veza počela dok je jedan od partnera bio u vezi. Što je veća jednakost među spolovima, toliko je proširenije to ponašanje: 40 posto Amerikanki priznalo je da su barem jednom pokušale zavesti muškarca u vezi.

Preljubi i nevjere stari su kao i svijet – ali, danas su sve češći kod osoba starijih od 30 i 40 godina. Sociolozi imaju za to i ime – „poaching“, u prijevodu bi to bio „krivolov“. Najčešće do prevare dolazi, tvrde stručnjaci, kad u suživotu dvije osobe nešto nedostaje. Onda se događa da neko od njih postaje otvoren za nešto novo – a to često završi u krevetu s nekom trećom osobom. Stručnjaci također objašnjavaju zašto žene (ponekad) padaju na zauzete muškarce – naime, oni su samouvjereni, zrače nekom mirnoćom i sigurnošću, a najčešće su već i situirani te znaju šta žele od života. Žene razlikuju „zabavne muškarce“ te „muškarce koji mogu biti očevi“. A pouzdanost i odgovornost su u dobi iznad 30 godina očitiji od, na primjer, atraktivnosti ili neke lude uzbudljive seksualnosti.

 

I dok žene traže ozbiljnu vezu, muškarci najčešće traže strast – ili da banaliziramo – malo seksa izvan veze ili braka. Stoga bi žene – naročito one koje traže budućeg oca svog djeteta – trebale jako dobro razmisliti prije nego se upuste u vezu s oženjenim muškarcem. Za razliku od životinja, mi možemo potisnuti impulse. Premda ne živimo u pedesetim godinama prošlog stoljeća, i danas je „hvatanje“ oženjenog muškarca pitanje savjesti. Iako smatramo da je svoj brak odgovoran on, pojam „brakolomka“ ni danas nije popularan. A da ne spominjemo pitanje djece – što ako je on mladi otac, zaljubi se u drugu i odluči ostaviti suprugu? Stručnjaci kažu da će „brakolomka“ – uz grižnju savjesti “imati puno manje šanse za vlastito potomstvo“ – jer će se on brinuti prvenstveno za svoje napušteno dijete.

Sigurnost, samopouzdanje, okus „zabranjenog voća“ – sve je to na prvi pogled jako privlačno. Međutim, moramo se realno zapitati ima li veza s oženjenim muškarcem ikakve perspektive? Koga zavaramo? Ako se on uistinu i zaljubi – što ako ima djecu? Hoće li je imati i s tobom? Kad se sve to pogleda, nema nikakvog valjanog razloga za „hvatanje“ oženjenog muškarca – osobito zbog činjenice da ima „puno riba u moru“. Ali, to se usprkos svemu ipak svakodnevno događa – stoga, izbor je na vama.

Izvor: Miss7

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti