Elen Džakić: Trenira gluhe i nagluhe osobe i uči znakovni jezik

Piše: Redakcija

 

Među onima koji se trude biti humani prema drugima i da ono što imaju ili čime se bave dijele s drugima, jeste i 24-godišnja Elen Džakić. Ova licencirana fitness trenerica odlučila je u vlastitom fitness studiju „ExcEllent body shape“ svoje treninge provoditi i sa osobama kojima fitness i tjelovježba nisu naročito dostupni. Tako je pokrenula projekt „Mjesec besplatnog treninga s gluhim i nagluhim osobama“.

– Na ideju ovog projekta sam došla na jednom seminaru na kojem je jedan od prisutnih profesora ispričao svoju priču; kako je pripremao i istrčao polumaraton sa slijepom osobom. Ta priča je probudila u meni želju da upravo za takve osobe pripremim nešto što će njima koristiti, a meni će biti čast i zadovoljstvo. Jednostavno sam željela i ja uraditi nešto slično, jer me je zaista dirnulo i svoju profesiju doživljavam kao vrstu pomoći ljudima, tako da svako od nas ko se bavi ovim poslom, može pomoći nekome ko zaista želi trenirati, a ima neke od poteškoća – kaže Elen za „Azru“.

S obzirom na to da ponekad ima određene poteškoće u treningu s gluhim i nagluhim osobama, bila je primorana učiti znakovni jezik.
– Kada je riječ o treninzima, oni sa mnom rade dva puta sedmično. Radimo na kondiciji i snazi. Ponekad mi bude teško da im objasnim neke vježbe, međutim, uspijemo se sporazumjeti. Odlučila sam učiti znakovni jezik, pa koliko ja pomognem njima, toliko i oni meni, bude nam, osim korisnog časa i veoma zabavno. Danas ovakvih članova ima oko 25, nadam se da će ih biti i više – kaže Elen, te dodaje kako su joj kolege i prijatelji pružali veliku podršku.

– Mladi su spremni mijenjati svakodnevnicu, međutim, nemaju toliko prostora, ali svakako moramo biti uporni i istrajni u tome. Kada je riječ o djeci, roditelji moraju imati veliki utjecaj na njih, pa tek onda i nastavnici u školi. Nažalost, djeca sve manje imaju aktivnosti, čemu je, naravno, doprinijela tehnologija, kao i nezdrava ishrana. Trebali bi, prije svega, u školama, odnosno bifeima uvesti zdrave obroke i prirodne sokove – kaže Elen.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti