Kako je penzionisani policajac postao slikar kraljeva

Piše: Redakcija

Cuadro de los reyes Felipe y Letizia

Od prošle sedmice španski kralj i kraljica Felipe i Letizia imaju novi portret, neslužbeni. Uradio ga je penzionisani policajac Marcos Garcíja iz Marbelle. Par je toliko realistično prikazan i izgleda veoma blisko, da niko ne bi pomislio da se radi o slici na platnu, već više o fotografiji. Marcos je ovime učinio besmrtnima Felipea i Letiziju baš kao što je u svojim ranijim djelima radio sa saudijskim kraljevima i prinčevima. Njegova slava i ugled su toliko veliki da je prozvan kao slikar kraljeva.

Građani sada, zahvaljujući njegovim slikama koje su izložene u Kulturnom centru Cortijo Miraflores, u Costa del Solu, mogu razmišljati o radu kraljeva. Službenom predstavljanju slike nije prisustvovao kraljevski par, ali kako je autor sam uzbuđeno priznao, kraljevska palača je kontaktirala Gradsko vijeće i saopćila da bi kralj i kraljica ovdje mogli doći početkom naredne godine, i vjerovatno tada vidjeti svoj portret. U Costa del Solu još nikada nisu bili službeno.

Cuadro de los reyes Felipe y Letizia

Umjetniku je najteže bilo prikazati realnom razliku u visini između kralja i kraljice

Retrato del príncipe Muqrin, hermano del rey de Arabia Saudí

Naslikao je i saudijskog kralja

Retrato del Rey Salman de Arabia Saudí

Na slici španski kralj Felipe i kraljica Letizia gledaju jedno u drugo. Autor je preslikao njen stajling koji je imala tokom službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu u julu 2017. godine,dok je kralj prikazan u nešto ležernijem izdanju, bez kravate  s jaknom i košuljom.

Rad na slici za Marcosa je kaže, bio veliki izazov, s obzirom da je najveća poteškoća bila realno prikazati razliku u visini između supružnika. Konačni rezultat je platno od 130 centimetara širine. Kraljevski par izgleda realistično, baš kao i drugi Marcosovi protagonisti, među mojima su kraljevska porodica Maroka, kralj Salman iz Saudijske Arabije i njegov brat, princ Muqrin. Ko zna, možda će ovaj neobični i daroviti slikar sljedeću naslikati princezu Leonora, koja će zamijeniti oca Felipea na kraljevskom tronu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti