Princeza Mathilde: Žena, majka i uskoro kraljica

Piše: Redakcija

Nakon što je Holandija dobila novog kralja, došlo je vrijeme za još jednu smjenu vlasti u Evropi. Ovog puta na abdiciranje se odlučio belgijski kralj Albert II, a vijest je zvanično saopćio prošle sedmice. Albert II je kazao kako se osjeća prestarim da bi dobro vršio svoje dužnosti, te objavio da će 21. jula prepustiti prijestolje svome 53-godišnjem sinu Phillipeu.

– Spokojno i s punim uvjerenjem objavljujem svoju namjeru da odstupim 21. jula 2013., na naš nacionalni praznik, u korist prijestolonasljednika, moga sina Philippea – rekao je 79-godišnji kralj, koji se nedavno našao u žiži medijske pažnje zbog nepriznavanja izvanbračne kćerke.

Tako će Belgija, pored Holandije, dobiti mlađeg kralja i kraljicu. Zajedno s princem Philippeom na scenu stupa i njegova supruga, princeza Mathilde, nova evropska kraljica.

Poređenja s holandskom kraljicom Maximom već su počela. No, nema sumnje da će i Mathilde biti miljenica javnosti. Ona će, naime, postati prva kraljica koja je rođena u Belgiji i koja potječe iz plemićkog sloja. Njeni roditelji su grof i grofica Patrick d’Udekem d’Acoz, a Mathilde je samim tim jedna od tri evropske princeze rođene u plemstvu.

Kao djevojka, Mathilde je studirala govornu terapiju na Institutu Libre Marie Haps u Bruxellesu, nakon čega je krenula s vlastitom praksom za govornu terapiju. Za princa Philippea udala se 1999. godine, no zbog braka nije zanemarila svoje obrazovanje. Završila je master u psihologiji na Katoličkom univerzitetu Louvain 2002.godine. Udaja za princa bila je veliko iznenađenje za Belgijance, jer Philippe do tada nije imao nijednu ozbiljniju vezu.

Mathildi se ljepši spol divi i zbog njenog izvanrednog stila i smisla za modu. Kao majci četvero djece, Mathilde se trudi nositi moderne, klasične, ali opet praktične komade odjeće. Uvijek je besprijekorno dotjerana, a poznata je po tome što voli nositi haljine bez rukava, bira svilenkaste i sjajne tkanine, raznobojne printove i neobične potpetice (one klasične u bež boji obično su rezervirane za britanske princeze).

Mathilde ima 40 godina, ali i četvero prekrasne djece – princezu Elisabeth, princa Gabriela, princa Emmanuela i princezu Eleonore. Uzorna je majka, supruga, a uskoro i kraljica.

 [nggallery id=53]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti