Razglednica svijeta: Sardinia by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u zadnjoj deceniji je Sardinija, ostrvo sa bijelim plažama i tirkiznim morem. Turisti iz cijelog svijeta u smaragdnoj obali, mediteranskoj udobnosti i blagoj klimi pronalaze produhovljenu energiju koju ovo ostrvo krije u sebi. Ova jugozapadna i ostrvska pokrajina Italije, nalazi se južno od francuske Korzike, od koje je dijeli 11 kilometara dug moreuz Bonifacio. Dugo je važila za destinaciju na kojoj ljeto provodi samo elita sa dubokim džepom, a danas se u ponudama lokalnih turističkih agencija nalaze i aranžmani koje i porodice sa prosječnim primanjima mogu sebi da priušte. Sardinija ima preko 2000 kilometara obale sa divnim pješčanim plažama, koje zapljuskuju Sardinijsko i Tirensko more. Na sjeveru ostrva nalazi se poznata Costa Smeralda, koju krasi 55 kilometara plaža sa bijelim pijeskom i oko 80 malih uvala, do kojih se većinom stiže brodom. Sardinija je drugo najveće ostrvo Italije, ali i cijelog Mediterana. Brojna manja ostrva koja je okružuju postala su izuzetno popularna sa razvojem turizma na Sardiniji.

        

Kulturno istorijsko naslijeđe ovog ostrva je raznovrsno. Vijekovima je nastajalo pod uticajem Kartaginjana, Rimljana, Đenovljana, Aragonca, Italijana i mnogih drugih. Ostrvo nosi naziv po Sardima, iberijskom plemenu koji su naselili ostrvo u 12. vijeku p.n.e. Kamene kule tzv. Nuraghe, koje potiču izovog vremena prava su čuda arhitekture. Nuraghe su građevine u obliku tornja, građene ređanjem grubog kamenja, složenog bez veziva. U njihovoj unutrašnjosti u prizemlju nalaze se cisterne za vodu. Smatra se da na Sardiniji ima oko 7.000 ovakvih građevina. Danas se ovi spomenici smatraju jedinstvenim praistorijskim spomenicima te vrste. Najpoznatija građevina se nalazi u Barumini u Kaljariju i pod zaštitom je UNESCO baštine. Pored nje najpoznatija je kula u Sant Atini, u dolini Nuraghe.

Ovo ostrvo odiše uspomenama prošlosti, koje potomci generacijama čuvaju. Ova relax oaza u sebi krije tajne dugovječnosti. Za stanovnike Sardinije se smatra da kriju dobro čuvanu tajnu srećnog života. Njihov način života, klima i životna filozofija ih je očuvala kao jednu od najdugovječnijih nacija. Harmonija na ovom ostrvu se osjeća na svakom koraku. Lokalno stanovništvo dosta vremena provodi u prirodi i svakodnevno uživa u plivanju, ribolovu i dugim šetnjama uz plažu. Zbog blagodati mediteranske klime mještani ovog ostrva se vrlo jednostavno zdravo hrane. Najviše stogodišnjaka srest ćete u Nuoru, gradu koji oslikava istinsku Sardiniju. Ovde se do današnjih dana zadžao jezik Sarda.

Putovanje na Sardiniju je rezervisano za prave avanturiste. Dugo mi je bila želja da posjetim ovo živopisno ostvro, prepuno divljih plaža, uvala sa kristalnim morem i restoranima na obroncima stijena sa kvalitetnim vinom. Kaljari (Cagliari), Alghero, Stintino, Castelsarda i Bosa su najpopularnija turistička mjesta na ostrvu. Svako od ovih ljetovališta je mjesto posebnog šarma koje će pretvoriti vaš odmor u nezaboravno iskustvo. Costa Smeralda (Smaragdna obala) sa Porto Cervom čuva istoriju i kulturu pomiješanu sa bogatim i živopisnim noćnim životom. Smještaj na Sardiniji je raznovrstan. Od luksuznih hotela, privatnih vila, do apartmanskog smještaja. Ne, nisam željela da izaberem luksuzni resort koji neću napustiti, već hotel iz kojeg ću svako jutro najlakše moći da krenem u nove avanture. Rent a car na ovom ostrvu je obavezan, ukoliko želite da zagrebete ispod površine sjaja i glamura koji jet set sa sobom donosi na plaže. Sardiniju je gotovo nemoguće obići u sedam dana. Još je praktičnije unajmiti brod kojim možete prići svim plažama, pa čak i onim kojima je prilaz kolima otežan. Za vrijeme mog ljetovanja, uspjela sam da obiđem trećinu ostrva i posjetim plaže koje su mi godinama bile na bucket listi. Lokalno stanoništvo mi se izuzetno dopalo, zbog svog gostoprimstva, koje se osjeća na svakom koraku.

Ostrvo posjeduje tri aerodroma: Arborea na sjeverozapadu, Kaljari na jugu i na istoku aerodrom Olbia. Među našim turistima najpopularniji je sjeverozapad ostrva jer su cijene pristupačnije, dok je sjeveroistok ostrva najskuplji i rezervisan samo za elitu. Jug ostrva je dosta siromašniji, ali plaže po svojoj ljepoti ne zaostaju za ostatkom Sardinije. Ostrvo ima bogatu vegetaciju i prvi utisak kada sletite je da se ne nalazite na nekoj evropskoj destinaciji. Na mene je sličan utisak ostavila jedino Korzika, koja obiluje nacionalnim parkovima. Bujne šume sa milenijumski starim stablima, male pustinje i močvare, šume naseljene jelenima, divljim konjima i rijetkim pticama opstale su uprkos tome što je Sardinija postala popularno turističko odredište. Na Sardiniji se još uvijek mogu pronaći neke od životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje kao što su mufloni i zlatni orlovi.

Glavni grad ostrva je Kaljari. Smatra se da u ovom gradu “sjeverna Afrika susreće južnu Evropu”. Iako ga mnogi nazivaju pravim lučkim gradom, gradska plaža  je čista i mirna. Poznata je po finom, sitnom pijesku i plitkoj i čistoj vodi. Brojni restorani, barovi, ali i prodavnice rade do kasno u noć. Kaljari je prava živa luka, sa mirisom mora. Posjetite stari dio grada Castello, koji je smješten na brdu sa koga se pruža predivan pogled na zaliv, ali i iz kojeg se spuštaju brojne uličice starog grada, koje odišu duhom starih vremena. Obiđite katedralu na trgu Piazza Palazzo, Guvernerovu palatu, Arheološki muzej, ali i Amfiteatar uklesan u stijeni gdje se i danas održavaju koncerti i druge manifestacije. Kaljari mnoge turiste podsjeća na Palmu, glavni grad Mallorce upravo zbog uticaja kulture. Iako najviše hotela ima u samom gradu, brojna poznata ljetovališta se nalaze u neposrednoj blizini Kaljarija.

Villasimius ima jednu od najljepših plaža.Porto Giunco (Villasimius) krasi duga pješčana plaža, opasana borovom šumom. Viljasimius je grad i poluostrvo, koji je udaljen oko 50 kilometara istočno od Kaljarija. Pored ovog ljetovališta tu su i Pula, Chia, Calasetta, Arbatax.

Posjetite Conca Verde, predivnu plažu sa prirodniim hladom u čijoj se neposrednoj blizini nalaze La Licciola, prelijepa uvala La Mramorata, ali i Capo Testa odakle možete uživati u fantastičnim zalascima sunca. Capo D’orso pruža predivan pogled na La Madllenu, Caprera ostrvo i Costa Smeraldu. U neposrednoj  blizini su i pjeskovite plaže La Saline i Mannena. Nedaleko od Olbije su plaže Cala Brandinchi, Lu Impostu i Porto Taverna.

Koliko se ovo ostrvo razlikuje od ostatka Italije govori nam i činjenica da se u pojedinim gradovima, kao što je Alghero ne priča italijanskim, već katalonskim jezikom. Danas oko 30 posto stanovništva se samo njim služi, dok ga svi istali razumiju. Mnoge ovaj drevni italijanski gradić podsjeća svojim duhom na San Remo. Pored kulturnog naslijeđa, ovo ljetovalište nudi i savremena mjesta za šoping i izlaske, ali i prelijepe i uređene plaže. Danas Alghero predstavlja pravi turistički centar, raj za ronioce,  jahtaše i bogataše. Omiljena turistička atrakcija u Algheru je Neptunova pećina pod morem do koje se može doći morem ili pješke.

Kao jedan od izleta koji se nudi turistima je i posjeta arhipelagu La Maddalena. Arhipelag broji dvadeset sedam ostrva do kojih se najlakše stiže iz grada Palau. Jedini način da istražite ovaj dragulj Mediterana je vožnja brodićem. Palau je moderna luka, povezana sa kilometrima predivnih pješčanih plaža. U cetru grada nalazi se medveđa stijena stara preko 300 miliona godina, koja je ranije predstavljala referentnu tačku za navigaciju brodova.

Ukoliko odaberete Porto Torres, Porto Cervo ili Porto Rotondo nećete pogriješiti. Od pomenutih  Porto Cervo, jedna je od najpoznatijih luka koja nosi naziv po predivnoj uvali koja podsjeća  na rogove jelena. On je centar svih dešavanja Smaragdne obale i jedna je od najluksuznijih turističkih destinacija u svijetu. Grad je izgradio princ Karim Aga Kan sredinom prošlog vijeka. Obilje raskoši, luksuza i svjetskog jet seta je svakoga ljeta smješteno u  Porto Cervu. Porto Rotondo je poznat po plaži Ira, kao i plažama Cala Luna i Cala Lunga.

Noćni život na Sardiniji je izuzetno uzbudljiv. Billionaire, koji se nalazi u Porto Cervu, je svakako klub o kome se najviše priča na ostrvu. Nalazi se u vlasništvu čuvenog italijanskog biznismena i bivšeg vlasnika Formule 1 ekipe Beneton odnosno Renault, Flavija Briatorea. Klub je poznat po ekskluzivnim tematskim žurkama, centar je glamura i mjesto gdje ćete uvijek sresti brojne poznate ličnosti. Sottovento, koji se također nalazi u Porto Cervu, nije za svačiji džep. Ko se ipak odluči da noć provede u  ovom klubu, uživaće u sjajnoj atmosferi i živoj muzici do ranih jutarnjih sati. Nešto drugačiji provod čeka vas u Ritual club-u koji je smješten u prirodnom ambijentu, u ruševinama starog dvorca u planini. Ovaj način zabave koji je pravi miks lokalnih običaja i modernih trendova posebno je zanimljiv turistima. Tu je i Estasi’s Disco, u Santa Teresa di Galluri, disko i piano bar na obroncima stijena gdje tokom čitave sezone gostuju najpoznatiji svjetski DJ-evi.

Na Sardiniji stanovništvo se bavi uzgojem organskog voća i povrća, stočarstvom, proizvodnjom vina, egzotičnog bilja, lovom i ribolovom.Proizvodi od ovčetine su zaštitni znak  ostrva. Ovčji sir koji potiče sa Sardinije je prepoznatljiv u svijetu. Fratelli Pinna je poznata sirana sa Sardinije, koja proizvodi čuveni Pecorino Romano. Ova sirana godišnje proizvede trećinu ukupne proizvedene količine sira u Italiji. Pod uticajem španske, odnosno katalonske i italijanske kuhinje sve se priprema na maslinovom ulju uz dodatak začinskog bilja. Morski plodovi i tjestenina osnovna su baza jelovnika Sardinije. Pržena tijesta punjena sirom, hladne plate, lasagne i rižoto sa školjkama ovdje su pravi specijalitet koji se ne odbija. Gastronomija je nešto čime se stanovnici Sardinije ponose. Tradicija Gallure se prenosi generacijama, kao dobro čuvana tajna koja odolijeva zubu vremena.

Sve moje priče i fotografije sa putovanja možete pratiti na mom instagram kanalu @TravelMimii. Do nekog narednog druženja šaljem vam srdačan pozdrav iz sunčanog Monaca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti