Promo

Toyota u BiH pokrenula projekat pošumljavanja: Jedan hibrid – jedno stablo

Toyota je u Bosni i Hercegovini pokrenula projekat pošumljavanja. Za svako prodato hibridno vozilo, posadit će jedno novo stablo. O ovome su predstavnici Toyote u BiH govorili su na druženju za novinare koje je jučer održano u Pino Nature hotelu na Trebeviću.

– Naš krajnji cilj je utjecati na društvo i buduću mobilnost u potpunoj harmoniji s prirodom. Svakodnevno, u svim područjima poslovanja, ulažemo velike napore da naše poslovanje donosi što manje negativnih učinaka na okoliš. Ponosni smo na projekat „Jedan hibrid-Jedno stablo“ koji će postati naša stalna praksa – rekao je Damir Višošević, direktor Toyote BiH.

Ove godine Toyota slavi 20 godina od predstavljanja svog prvog hibridnog vozila – Toyote Prius, čija je popularnost vremenom dovela do stvaranja novih standarda pri izboru automobila na temelju njihovog utjecaja na okoliš. Od tada do danas, sa rastom svijesti o značaju brige za okoliš, povećavao se i broj proizvođača koji razvijaju i predstavljaju hibridna vozila, a njihov udio u prodaji primjer je kako cijela automobilska industrija može doprinijeti rješenju globalnih problema zagađenja.

Toyota je ipak i dalje ostala apsolutni lider na ovom polju, s premašenih 10 miliona prodatih hibridnih vozila širom svijeta, te je u oktobru 2015. godine, objavila Environmental Challenge 2050, predstavljajući nove ciljeve kojima želi doprinijeti smanjivanju negativnog utjecaja automobila na okoliš, kako bi pomogla stvaranju održivog društva.

Kroz konkretne akcijske planove definirano je šest posebnih područja za unaprjeđenje, a u sklopu ovog izazova, Toyota je u BiH pokrenula program „Jedan hibrid, jedno stablo“. Stablo je dar prirode i njegov utjecaj na naše živote je neprocjenjiv.

Dvije stotine „Toyota stabala“ već je zasađeno 28. oktobra, a svako od njih simbolično nosi ime jednog od Toyotinih kupaca hibrida. Ove godine priključili su se „Let’s Do It“ BiH projektu, te su uposlenici Toyote s 300 volontera učestvovali u pošumljavanju obronaka Igmana, posadivši taj dan ukupno 5000 sadnica.

U sklopu obilježavanja 20 godina Toyotine hibridne tehnologije, Toyota je odlučila svojim kupcima pokloniti i 10 godina garancije na hibridni sklop bez ograničenja kilometraže. „Mnogo je razloga za vožnju hibrida – pored brige o okolišu, tu je i veliki izbor modela. Sretni smo da možemo reći da imamo „hibrid za svakoga – istakao je Višović i dodao da sada, sa 10 godina garancije, Toyota zaokružuje tu priču kroz pouzdanost i sigurnost koju obećavaju svojim kupcima.

Foto: Samir Saletović

Tagstoyota